Щоб вистачило до наступного літа: смачні рецепти консервації огірків на зиму
У багатьох сім’ях незмінною традицією є домашня консервація овочів. Чи не найпопулярнішою серед таких є хрусткі консервовані огірки - закуска, яка чудово смакує з іншими стравами.
Як законсервувати огірки на зиму, щоб вони вийшли хрусткими, - пишуть Вікна.
Підготовка до консервації
Спершу треба підготувати все до консервації. Почнімо зі стерилізації банок. Вона потрібна, щоб бактерії та мікроорганізми не потрапили у консервацію та не зіпсували її.
Стерилізувати банки можна у духовці, каструлі та навіть мікрохвильовці. Детальніше про всі перевірені способи ми розповіли тут.
Тепер перейдімо до огірків. У банку мають потрапити маленькі, молоді, тверді огірки з пухирчатою шкіркою. Важливо слідкувати, щоб світла частина не була жовтуватою.
Такі огірки мають солодкуватий смак та дуже привабливо хрустять. Крім того, їх просто вкласти у банку.
Перед тим як консервувати огірки, їх необхідно замочити у холодній воді мінімум на дві-три години. Це зробить їх більш пружними та хрусткими. А також допоможе позбутися небажаних мікроорганізмів.
Підбірка смачних рецептів консервації: покрокова інструкція
Коли банки простерилізовані, а огірки вже готові зануритися у смачний розсіл, перед господинями постає величезний вибір. Адже рецептів консервації існує дійсно чимало. Ми підготували три перевірені рецепти.
Огірки чилі: рецепт гострої консервації
Якщо ти та твоя сім’я не проти гостренького, цей рецепт точно стане одним з улюблених. На літрову банку тобі знадобляться такі інгредієнти:
- огірки
- сіль — 25 г
- цукор — 20 г
- оцет 9% — 20 мл
- листя хрону
- суцвіття та гілочки кропу
- часник — 2 зубчики
- чорний духмяний перець — 5 горошин
- 1/4 свіжого чилі
- лаврові листочки — 2 шт.
- гірчиця у зернах — 1 ч.л.
Приготування:
- Підготуй огірки та банки до консервації.
- Склади у банку всі спеції, а зверху виклади огірки.
- Двічі залий суміш окропом, а потім вилий. Лише на третій раз можна заливати розсолом. Для його приготування у гарячу воду додай цукор, сіль і оцет.
- Закрути банки та переверни догори. Якщо бульбашок немає, отже консервацію можна відставляти у темне місце.
Огірки по-болгарськи: покроковий рецепт
Ці огірки виходять хрусткими та смачними. На літрову банку тобі знадобиться така кількість інгредієнтів:
- огірки
- 1 цибулина
- часник — 3 зубчики
- чорний духмяний перець — 5 горошин
- 0,5 л води
- цукор — 4 ч.л.
- сіль — 2 ч.л.
- оцет 9% — 4 ст.л.
Приготування:
- Простерилізуй банки й замочи огірки на кілька годин.
- У літрову банку склади всі інгредієнти: маленьку цибулину, часник, духмяний перець, лавровий лист. Лише потім щільно заповни банку огірками.
- Двічі залий огірки окропом і злий воду. Лише на третій раз заливай їх маринадом. Для його приготування треба закип’ятити воду з сіллю та цукром, потім зняти суміш з вогню та додати оцет.
- Після треба закутати огірки на добу, а потім поставити їх у темне сухе місце.
Огірки з прянощами: покроковий рецепт
Пряні огірки виходять смачними та поживними. Для їхнього приготування знадобиться:
- огірки
- вода — 1 л
- листя смородини — 3-4 шт.
- гілочки кропу — 3-4 шт.
- часник — 3-4 зубчики
- чорний духмяний перець — 6-8 горошин
- лавровий лист — 2 шт.
- гвоздика — 2 гілочки
- цукор — 2 ст.л.
- оцет 9% — 1/3 ч.л. на банку
Приготування:
- Простерилізуй банки, замочи огірки на кілька годин. А також промий та обсуши листя смородини та кріп.
- На дно виклади всі інгредієнти: листя смородини, кріп, часник, перець, лавровий лист і гвоздику. Після чого обріж кінчики огірків з обох сторін та щільно виклади у банку.
- Залий суміш окропом і залиш на 20 хвилин. Після залий консервацію розсолом. Для його приготування тобі треба додати сіль та цукор у кип’ячу воду.
- Тільки потім додай оцет та закрий консервацію залізними кришками. Далі треба перевернути банки й лишити їх на добу. Наступного дня можна переставляти у темне сухе місце.
Етап підготовки та приготування розсолу зазвичай стандартні, а от з начинкою консервації можна експериментувати: вдосконалювати старі рецепти та створювати нові. Так, у банку до огірків можна сміливо покласти:
- Листя: смородини, хрону, дуба, вишні, парасольки кропу, зелень селери.
- Ягоди смородини.
- Трави та прянощі: м’яту, естрагон, любисток, базилік, кмин, коріандр, кріп, перець горошком, часник, гірчицю, шматочки кореня хрону тощо.
Читайте також:
- Пожовтіло і посохло листя огірків: причини і що з цим робити
- Невід’ємна складова традиційної кухні: як готують омочку на Волині
- Морква, болгарський перець, капуста: що і чим удобрити у середині літа для багатого врожаю