Щоб вистачило до наступного літа: смачні рецепти консервації огірків на зиму

Хрусткі мариновані огірки на зиму

У багатьох сім’ях незмінною традицією є домашня консервація овочів. Чи не найпопулярнішою серед таких є хрусткі консервовані огірки - закуска, яка чудово смакує з іншими стравами.

Як законсервувати огірки на зиму, щоб вони вийшли хрусткими, - пишуть Вікна.

Підготовка до консервації

Спершу треба підготувати все до консервації. Почнімо зі стерилізації банок. Вона потрібна, щоб бактерії та мікроорганізми не потрапили у консервацію та не зіпсували її.

Стерилізувати банки можна у духовці, каструлі та навіть мікрохвильовці. Детальніше про всі перевірені способи ми розповіли тут. 

Тепер перейдімо до огірків. У банку мають потрапити маленькі, молоді, тверді огірки з пухирчатою шкіркою. Важливо слідкувати, щоб світла частина не була жовтуватою. 

Такі огірки мають солодкуватий смак та дуже привабливо хрустять. Крім того, їх просто вкласти у банку. 

Перед тим як консервувати огірки, їх необхідно замочити у холодній воді мінімум на дві-три години. Це зробить їх більш пружними та хрусткими. А також допоможе позбутися небажаних мікроорганізмів.

Підбірка смачних рецептів консервації: покрокова інструкція

Коли банки простерилізовані, а огірки вже готові зануритися у смачний розсіл, перед господинями постає величезний вибір. Адже рецептів консервації існує дійсно чимало. Ми підготували три перевірені рецепти.

Огірки чилі: рецепт гострої консервації

Якщо ти та твоя сім’я не проти гостренького, цей рецепт точно стане одним з улюблених. На літрову банку тобі знадобляться такі інгредієнти: 

  • огірки
  • сіль — 25 г
  • цукор — 20 г
  • оцет 9% — 20 мл
  • листя хрону
  • суцвіття та гілочки кропу
  • часник — 2 зубчики
  • чорний духмяний перець — 5 горошин
  • 1/4 свіжого чилі
  • лаврові листочки — 2 шт.
  • гірчиця у зернах — 1 ч.л. 

Приготування:

  1. Підготуй огірки та банки до консервації.
  2. Склади у банку всі спеції, а зверху виклади огірки.
  3. Двічі залий суміш окропом, а потім вилий. Лише на третій раз можна заливати розсолом. Для його приготування у гарячу воду додай цукор, сіль і оцет.
  4. Закрути банки та переверни догори. Якщо бульбашок немає, отже консервацію можна відставляти у темне місце.

Огірки по-болгарськи: покроковий рецепт

Ці огірки виходять хрусткими та смачними. На літрову банку тобі знадобиться така кількість інгредієнтів: 

  • огірки
  • 1 цибулина
  • часник — 3 зубчики
  • чорний духмяний перець — 5 горошин
  • 0,5 л води
  • цукор — 4 ч.л.
  • сіль — 2 ч.л.
  • оцет 9% — 4 ст.л.

Приготування:

  1. Простерилізуй банки й замочи огірки на кілька годин.
  2. У літрову банку склади всі інгредієнти: маленьку цибулину, часник, духмяний перець, лавровий лист. Лише потім щільно заповни банку огірками.
  3. Двічі залий огірки окропом і злий воду. Лише на третій раз заливай їх маринадом. Для його приготування треба закип’ятити воду з сіллю та цукром, потім зняти суміш з вогню та додати оцет.
  4. Після треба закутати огірки на добу, а потім поставити їх у темне сухе місце.

Огірки з прянощами: покроковий рецепт

Пряні огірки виходять смачними та поживними. Для їхнього приготування знадобиться:

  • огірки
  • вода — 1 л
  • листя смородини — 3-4 шт.
  • гілочки кропу — 3-4 шт.
  • часник — 3-4 зубчики
  • чорний духмяний перець — 6-8 горошин
  • лавровий лист — 2 шт.
  • гвоздика — 2 гілочки
  • цукор — 2 ст.л.
  • оцет 9% — 1/3 ч.л. на банку

Приготування:

  1. Простерилізуй банки, замочи огірки на кілька годин. А також промий та обсуши листя смородини та кріп.
  2. На дно виклади всі інгредієнти: листя смородини, кріп, часник, перець, лавровий лист і гвоздику. Після чого обріж кінчики огірків з обох сторін та щільно виклади у банку.
  3. Залий суміш окропом і залиш на 20 хвилин. Після залий консервацію розсолом. Для його приготування тобі треба додати сіль та цукор у кип’ячу воду.
  4. Тільки потім додай оцет та закрий консервацію залізними кришками. Далі треба перевернути банки й лишити їх на добу. Наступного дня можна переставляти у темне сухе місце.

Етап підготовки та приготування розсолу зазвичай стандартні, а от з начинкою консервації можна експериментувати: вдосконалювати старі рецепти та створювати нові. Так, у банку до огірків можна сміливо покласти:

  • Листя: смородини, хрону, дуба, вишні, парасольки кропу, зелень селери.
  • Ягоди смородини.
  • Трави та прянощі: м’яту, естрагон, любисток, базилік, кмин, коріандр, кріп, перець горошком, часник, гірчицю, шматочки кореня хрону тощо.

Читайте також:

Можливо зацікавить