Сезонні поради для волинян: як використати опале листя на городі й в саду

опале листя

З початком осені дерева починають скидати листя, і воно вкриває увесь сад. Волинські дачники зазвичай згрібають його у купи перед початком зими, аби навести лад на ділянці. Втім, воно може бути більш корисним, ніж ви думали.

Чимало городників все ще палить листя після його збирання в садку. Але робити цього не можна, адже це заборонено законодавством України. Окрім цього, такими діями люди забруднюють повітря, ґрунт та водойми і загрожують здоров'ю інших.

Поради 24 підібрали кілька альтернативних способів використати опале листя на дачі.

Зробіть перегній

Перегній з листя можна використовувати як мульчування або підкислення ґрунту. Втім, сам по собі перегній з листя не містить дуже багато поживних речовин, але його користь у іншому – він затримує вологу в землі та приваблює туди корисних дощових черв'яків.

Найкраще для перегною листя збирати у вологу погоду. Якщо ж вперто тримається суха погода, тоді листя потрібно змочити водою, наповнити ним мішки та утрамбувати. Залиште мішок на рік, і за цей час перегній вже буде готовий.

Компостуйте опале листя

Перед тим, як додати листя у компостну яму чи спеціальну купу, вам потрібно його подрібнити. Робити це ви можете вручну, або ж за допомогою ножиць чи ножа. Для того, щоб користь від такого компосту була максимальна, вам потрібно перекладати листя шарами з перегноєм чи звичайним ґрунтом.

Спершу кладете товстий шар з подрібненого листя – не менше 30 сантиметрів, а потім перегній, і знову – листя. Через рік вже матимете якісний компост.

Утепліть троянди на зиму

Теплолюбні чагарники, як-от троянди чи гортензії, дуже бояться холодів і серйозних морозів. Зверніть увагу, що для того, аби в рослинах не завелися шкідники, потрібно використовувати тільки сухе та здорове листя.

Любиш лайфхаки, які допомагають створити затишок в домі. Лови ще один! Забезпечити особливий аромат допоможе 100% арабіка від Gemini. Обсмажена спеціально під еспресо, вона наповнить дім кавово-вершковими нотками. Для максимального ефекту радимо купувати каву в зернах та заварювати з допомогою професійної кавомашини чи гейзерної кавоварки.

Додайте в ґрунт для кімнатних рослинЛистя з листопадних дерев може бути на диво хорошим підживленням для ґрунту у кімнатних квітів. Потрібно подрібнити це листя разом з однорічними бур'янами, видаливши в них попередньо квіти та коріння, а суміш додати в ґрунт для розсади.

Влаштуйте теплі грядки

Листя не тільки можна, але й потрібно закопувати! Це допоможе набагато швидше отримати весняний урожай. Як це зробити? Заздалегідь прокопайте траншеї і покладіть туди опалі яблука та листя до самих країв, а зверху ще можна додати подрібнену траву та різні зелені залишки.

Все ще потрібно полити водою. З настанням весни землю насипте на листя та накрийте будь-яким нетканим матеріалом. Після кількох днів зігрівання у землю можна буде висаджувати розсаду.

Читайте також:

Можливо зацікавить