Скільки часу можна зберігати домашню консервацію минулих сезонів: поради для волинських господинь

консервація зберігання

Майже у кожної волинської господині якась кількість банок із соліннями, вареннями, огірками-помідорами та салатами переходять у розряд старожилів. Стало відомо, чи не є небезпечним це для здоров'я домочадців.

Про це пише Hyser.com.ua.

Почнемо з огірків. Є два терміни зберігання цього овочу, і вони залежать від того, як ви маринували огірки:

  • якщо закривали без пастеризації, то термін придатності продукту – трохи більше півроку;
  • якщо огірки проходили обробку, у прохолодному темному місці закочування можна зберігати два роки.

Пам'ятайте, що огірки найкраще ставити у погребі – правильна температура близько 5-6 градусів.

Якщо банку з огірками відкрили, то після зберігання залишки потрібно в холодильнику. Період зберігання – трохи більше трьох місяців.

Те саме правило поширюється і на консервовані томати.

А ось квашену капусту з бочки чи скляної банки варто з'їсти протягом півроку, не пізніше.

До речі, велике значення мають умови зберігання заготовок. Оптимальний температурний режим від +2 до +18 ° С у приміщенні без сонячних променів.

Термін зберігання – трохи більше 3-х років.

Що ще слід враховувати під час зберігання домашньої консервації

Варення можна зберігати і більше трьох років.

Компоти (абрикосовий, персиковий, вишневий) та інші заготовки з кісточками не рекомендують зберігати понад 6 місяців. Справа в тому, що при тривалому зберіганні в них утворюється синильна кислота, яка для людського організму небезпечна навіть у малих дозах.

Якщо на поверхні варення з'явилася пліснява – сміливо викидаємо всю банку на сміття. Деякі господині звикли виймати ложкою верхній зіпсований шар, а решту – вживати у їжу. Так робити не можна, адже грибок має міцелій — кореневище, яким він поширюється і може прорости навіть на дно банки.

М'ясні консерви слід зберігати при температурі від 0 до +20°С та вологості – 20%. Якщо дотримано всіх норм, тушонка може зберігатися до 5 років.

Читайте також:

Можливо зацікавить