Скільки у Луцьку коштує білокачанна капуста на зиму
На ринку «Варшавський», що розташований на вулиці Карпенка-Карого, 1 у Луцьку, білокачанну капусту продають оптом, вартість - 20 гривень за кілограм. Така ціна актуальна за умови купівлі сітки. Якщо ж покупець бере поштучно, вартість дорівнює 25 гривень за кілограм.
Попит на капусту не зменшується, оскільки вона залишається незамінною для приготування борщів, салатів і консервацій на зиму. Деякі продавці зазначають, що вартість капусти обумовлена збільшенням витрат на її зберігання та транспортування, а також умовами, які вплинули на якість та обсяги врожаю.
Рецепт ідеальної маринованої кисло-солодкої капусти
Інгредієнти:
- Капуста - 1 кг
- Морква — 100 г
- Вода — 500 г
- Сіль — 1 ст.л. з гіркою
- Цукор — 80 г
- Оцет 6% - 100 г (оцет 9% - 70 г)
- Лавровий лист — 1 шт.
- Перець — 6−8 горошин
Приготування:
- Капусту нашинкувати, моркву натерти на грубій терці. Все перемішати.
- Воду закип'ятити, додати сіль, цукор, лавровий лист, перець. Варити маринад 10 хвилин.
- Додати до маринаду оцет.
- Залити капусту гарячим маринадом. Закрити кришкою й залишити остигати.
- Поставити у холодильник на 6−8 годин.
- За цей час кілька разів перемішати капусту, щоб вона добре промаринувалась.
Як підготувати капусту до зберігання взимку
Капуста досить примхлива для зберігання в домашніх умовах: гниє при надмірній вологості та може бути пошкоджена грибком та бактеріями.
В домашніх умовах восени, перед заморозками, качани капусти виривають з корінням, видаляють верхнє зелене листя і підсушують протягом декількох днів, повісивши їх у добре провітрюваному місці. Потім зв’язують по два качани і підвішують до стелі в підвалі, погребі чи іншому прохолодному місці. Можна зберігати їх у прохолодному місці на решітках, полицях.
Взимку час від часу слід оглядати «схованку», видаляти з качанів гнилі листки. На півдні України капусту можна закопати (качанами вгору) в канаву і засипати тонким шаром землі (10 см). Коли настають холоди, потрібно збільшити шар ґрунту до 30 см.
Важливо: в холодильнику качани капусти швидко в’януть, а загорнуті в поліетиленовий пакет — загнивають. Кращі умови для зберігання свіжої капусти — температура від -1 до +1°С, відносна вологість повітря — 90–98%. Більш висока температура сприятиме розвитку гнилей.
Читайте також:
- Скільки у Луцьку коштує морква на ринку
- Скільки у Луцьку коштує цибуля на ринку
- Скільки у Луцьку коштує перець чилі