Скільки у Луцьку коштує білокачанна капуста на зиму

Капуста

На ринку «Варшавський», що розташований на вулиці Карпенка-Карого, 1 у Луцьку, білокачанну капусту продають оптом, вартість - 20 гривень за кілограм. Така ціна актуальна за умови купівлі сітки. Якщо ж покупець бере поштучно, вартість дорівнює 25 гривень за кілограм.

Скільки у Луцьку коштує білокачанна капуста на зимуСкільки у Луцьку коштує білокачанна капуста на зимуСкільки у Луцьку коштує білокачанна капуста на зиму

Попит на капусту не зменшується, оскільки вона залишається незамінною для приготування борщів, салатів і консервацій на зиму. Деякі продавці зазначають, що вартість капусти обумовлена збільшенням витрат на її зберігання та транспортування, а також умовами, які вплинули на якість та обсяги врожаю.

Рецепт ідеальної маринованої кисло-солодкої капусти

Інгредієнти:

  • Капуста - 1 кг
  • Морква — 100 г
  • Вода — 500 г
  • Сіль — 1 ст.л. з гіркою
  • Цукор — 80 г
  • Оцет 6% - 100 г (оцет 9% - 70 г)
  • Лавровий лист — 1 шт.
  • Перець — 6−8 горошин

Приготування:

  1. Капусту нашинкувати, моркву натерти на грубій терці. Все перемішати.
  2. Воду закип'ятити, додати сіль, цукор, лавровий лист, перець. Варити маринад 10 хвилин.
  3. Додати до маринаду оцет.
  4. Залити капусту гарячим маринадом. Закрити кришкою й залишити остигати.
  5. Поставити у холодильник на 6−8 годин.
  6. За цей час кілька разів перемішати капусту, щоб вона добре промаринувалась.

Як підготувати капусту до зберігання взимку

Капуста досить примхлива для зберігання в домашніх умовах: гниє при надмірній вологості та може бути пошкоджена грибком та бактеріями.

В домашніх умовах восени, перед заморозками, качани капусти виривають з корінням, видаляють верхнє зелене листя і підсушують протягом декількох днів, повісивши їх у добре провітрюваному місці. Потім зв’язують по два качани і підвішують до стелі в підвалі, погребі чи іншому прохолодному місці. Можна зберігати їх у прохолодному місці на решітках, полицях.

Взимку час від часу слід оглядати «схованку», видаляти з качанів гнилі листки. На півдні України капусту можна закопати (качанами вгору) в канаву і засипати тонким шаром землі (10 см). Коли настають холоди, потрібно збільшити шар ґрунту до 30 см.

Важливо: в холодильнику качани капусти швидко в’януть, а за­горнуті в поліетиленовий па­кет — загнивають. Кращі умови для зберігання свіжої капусти — температура від -1 до +1°С, відносна вологість повітря — 90–98%. Більш висока тем­пература сприятиме розвитку гнилей.

Читайте також:

Можливо зацікавить