Скільки у Луцьку коштує перець чилі

Перець чилі

Перець чилі - унікальний продукт, який додає стравам пікантності, позитивно впливає на імунітет людини, сприяє схудненню, полегшує стан при мігрені.

На ринку «Варшавський», що розташований на вулиці Карпенка-Карого, 1 у Луцьку, перець чилі продають оптом, небагато продавців погоджуються зважити 2-3 перчинки. Якщо купують 4-5 кілограмів, то вартість буде 70 гривень за кіло. Якщо ж покупець бере ящик - ціна становитиме 60 гривень за кілограм перцю чилі. У ящику в середньому поміщається 20 кілограмів.

Здебільшого перець чилі ящиками купують для консервування на зиму.

Скільки у Луцьку коштує перець чиліСкільки у Луцьку коштує перець чилі

Чим корисний перець чилі

  1. Покращує травлення та метаболізм. Своєю гостротою та червоним кольором перець чилі завдячує капсаїцину. І саме він полегшує стан організму при діареї чи здутті. Крім того, цей перчик стимулює вироблення шлункового соку, нормалізує підвищену кислотність та знімає спазми. Просто рятівник! На радість усім, хто худне повідомляємо, що чилі добряче пригнічує апетит та прискорює обмін речовин, а значить, допоможе швидше досягти мети.
  2. Полегшує мігрені. Капсаїцин має ще одну корисну особливість – допомагає зменшити головний біль та мігрень. Тому перець чилі ще можна використовувати як природну пігулку, яка швидко знімає головний біль і при цьому не шкодить організму. Але не вживайте його постійно, адже дослідження показують, що з частим вживанням може розвинутися толерантність до дії капсаїцину, що обмежує його ефективність.
  3. Сприяє здоров’ю серця. Перець чилі в харчуванні – чудова профілактика серцевих захворювань, адже він знижує рівень холестерину та зменшує відкладення ліпідів на стінках судин. Це допомагає надмірному згортанню крові. Він також розширює судини, що впливає на кровоток.
  4. Бореться з застудою. Перець чилі містить чимало бета-каротину та антиоксидантів, які необхідні для підтримки імунної системи та допомагають боротися з застудою. Саме тому цей продукт особливо доцільно включити в раціон взимку, у період епідемії грипу.

Чим шкідливий перець чилі

Вживання великої кількості перцю чилі може спричинити кишковий дистрес у деяких людей. Симптоми включають біль у животі, відчуття печіння в кишечнику та болісну діарею. З особливою обережністю треба ставитися до нього людям, які мають проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Маринований перець чилі на зиму

Інгредієнти

  • перець чилі – 400 г
  • цибуля – 1 шт.
  • часник – 3-4 зуб.

Для маринаду:

  • вода – 200 мл
  • оцет 9% – 200 мл
  • цукор – 100 г
  • сіль – 1 ст. л. з верхом
  • перець горошком – 1 ч. л.
  • лавровий лист – 2 шт.

З цих інгредієнтів має вийти дві півлітрові баночки маринованого перцю.

Приготування

  1. Помити перець чилі й відрізати хвостики. Нарізати перець досить товстими кружальцями, приблизно 1 см завтовшки. Очищати від серединок не потрібно.
  2. Порізати цибулю тонкими півкільцями.
  3. Часник почистити й порізати тонкими пластиночками.
  4. Далі викласти овочі у баночки таким чином: на дно покласти кілька шматочків цибулі та часнику, а потім доверху заповнити перцем.
  5. Готуємо маринад: 200 мл води змішати в каструлі з 200 мл оцту, додати в каструлю цукор, сіль, перець горошком і лаврове листя.
  6. Доводимо маринад до кипіння, щоб сіль та цукор повністю розчинилися.
  7. Гарячим маринадом залити перець в баночках.
  8. Можна закрутити кришкою негерметично. Так маринований перець зберігатиметься в холодильнику до трьох місяців.
  9. Якщо ж бажаєте зберігати перець не в холодильнику, тоді потрібно простерилізувати банки й герметично закрутити.

Стерилізувати банки слід в неповній каструлі води, дно якої застелити рушником. Кип’ятити баночки протягом 5 хвилин. Тільки після цього герметично закручувати. Баночки поставити вверх дном.

Читайте також:

Можливо зацікавить