Це руйнує нашу печінку: що потрібно їсти, а від чого слід відмовитися

Як часто говорять – ми те, що ми їмо. Тому важливо свідомо підходити до свого щоденного раціону, щоб організм і всі внутрішні органи працювали належним чином. Найбільше від незбалансованого та неправильного харчування страждає наша печінка. Оскільки її найголовніша функція – детоксикація та участь в обміні речовин, тому потрібно докладати всіх зусиль для збереження цього органу здоровим.
Що потрібно виключити з раціону, а що додати, щоб печінка безперебійно перетворювала шкідливі сполуки на корисні для нашого організму, - розповідають Факти.
Споживаючи правильні продукти, ви можете полегшити роботу печінки та водночас оздоровити себе.
Хорошим початком піклування про здоров’я печінки, та й про своє, буде збалансована дієта з цільним зерном, фруктами, овочами та пісним білком у раціоні.
Ось продукти, які потішать нашу печінку:
- Листяна зелень
У листяній зелені багато антиоксидантів, які нейтралізують згубну дію вільних радикалів – молекул, які шкодять клітинам організму та викликають проблеми зі здоров’ям, зокрема й захворювання печінки.
Антиоксидантів багато у шпинаті чи листовій капусті, петрушці, базиліку, зеленому салаті. Крім того, зелень насичена харчовими волокнами, які потрібні як печінці, так і корисним бактеріям у кишечнику.
- Грейпфрут
Цей цитрусовий фрукт містить потужні антиоксиданти, які захищають від запальних процесів, зокрема і в печінці.
Але будьте обережні! Якщо приймаєте ліки проти високого артеріального тиску, ліки, що знижують рівень холестерину або для психічного здоров’я, то грейпфрут може вплинути на їх дію. Спочатку проконсультуйтеся з лікарем перед тим, як включити в раціон грейпфрут.
- Вівсяні пластівці та цільнозернові продукти
Їжа з високим вмістом клітковини, наприклад, вівсяні пластівці, коричневий рис, цільнозерновий хліб, допомагає захистити печінку від запалення. А також підтримує рівень цукру в крові та нормальну кількість електролітів.
- Яблука, фрукти
Дослідження свідчать, що яблука містять багато клітковини, корисної людям із жировою хворобою печінки, та тим, хто має ожиріння.
Яблука потрібно їсти обов’язково зі шкіркою, бо саме в ній найбільша кількість харчових волокон. Інші фрукти з великим вмістом клітковини — банани, апельсини, полуниця.
- Курячі грудки без шкірки
Організму потрібен білок, щоб забезпечувати будівельним матеріалом органи, зокрема й печінку, та підтримувати їх здоровими. Тільки печінці не потрібно багато жиру. Саме нежирне м’ясо птиці (без шкірки) – джерело корисного білка.
М’ясо можна приготувати на грилі (без додавання жиру), або запекти у фользі, пергаменті, тісті. А ось від смаженини потрібно відмовитися. Печінка того вимагає.
- Лосось
Окрім білка, ця риба містить Омега-3 жирні кислоти, що знижують рівень холестерину, зменшують запалення та допомагають підтримувати здорову вагу. Вживайте дві-чотири порції лосося на тиждень.
Вважається, що дикий лосось містить більше Омега-3, ніж фермерський. Але інформація з американської бази даних про поживні речовини у харчових продуктах свідчить, що Омега-3 жирних кислот у фермерському лососі – 2,2 г проти 1,9 г у дикому.
- Волоські горіхи
Горіхи є оптимальним перекусом. Особливо волоські горіхи, які багаті на альфа-ліноленову кислоту (рослинна Омега-3), антиоксиданти та клітковину. Рекомендована порція — до 10 волоських горіхів (близько 30 г) на порцію, оскільки вони досить калорійні. Вжвайте їх не щодня.
- Квасоля
Щоб отримати білок, не обов’язково їсти м’ясо. Рослинного білка багато у квасолі. Ці бобові не мають поганих насичених жирів та легко засвоюються.
- Здорові олії
Обмежте вживання насичених жирів та виключіть шкідливі трансжири, які містяться у перероблених продуктах, маргарині й утворюються під час тривалого смаження у фритюрі. Натомість використовуйте оливкову олію холодного віджиму для приготування їжі. Стежте за кількістю олії. Потрібно споживати не більше 50 мл на добу.
- Кава
Кава зранку – не просто ранкова звичка. Це профілактика раку печінки, як свідчать дослідження. Наразі вивчається, чи можуть хімічні речовини в каві допомогти уповільнити фіброз печінки та інші типи її хронічних захворювань.
- Зелений чай
Цей популярний напій містить антиоксиданти та інші хімічні речовини, що допомагають захистити печінку від запалення. Регулярне його вживання може зменшити шанси отримати жирову хворобу, цироз і хронічні захворювання.
- Вода
На 73% ваша печінка складається з води. Тому важливо, щоб її в організмі було достатньо, аби печінка працювала якнайкраще. Нестача води також може зашкодити вашим ниркам.
Що не варто їсти
Найбільша загроза для печінки — це смажені, оброблені та продукти з високим вмістом насичених жирів і трансжирів. Ще одна отрута — алкоголь.
Жінкам не рекомендують випивати понад 30 мл міцного алкогольного напою, 100 мл вина або 300 мл пива, а чоловікам — не більше двох порцій алкоголю на день.
Якщо ви споживаєте алкоголь, то треба це робити під час прийому їжі. Принаймні два дні на тиждень повинні бути безалкогольними.
А краще споживати тільки безалкогольні і некалорійні напої, як-от вода, кава і чай.
Детокс під забороною
Так зване очищення печінки може здатися гарною ідеєю, але немає жодних доказів того, що якась спеціальна дієта допомагає вивести токсини. Ваша печінка й сама добре справляється з цим. Якщо вона здорова!
А деякі детоксикаційні дієти можуть викликати побічні ефекти, зокрема судоми, нудоту або зневоднення. До того ж часто вони перешкоджають отриманню з продуктів харчування вітамінів або мінералів, що необхідні для нормального функціонування організму.
Краще просто виключити з раціону насичені тваринні жири, трансжири, цукор і алкоголь.
Читайте також:
- Люди, які живуть до 100 років, їдять ці 10 продуктів
- Безкоштовні слухові апарати на Волині: хто може отримати та як подати заявку
- Хто і як може отримати грошове забезпечення загиблого військового