Це руйнує нашу печінку: що потрібно їсти, а від чого слід відмовитися

Це руйнує нашу печінку: що потрібно їсти, а від чого слід відмовитися

Як часто говорять – ми те, що ми їмо. Тому важливо свідомо підходити до свого щоденного раціону, щоб організм і всі внутрішні органи працювали належним чином. Найбільше від незбалансованого та неправильного харчування страждає наша печінка. Оскільки її найголовніша функція – детоксикація та участь в обміні речовин, тому потрібно докладати всіх зусиль для збереження цього органу здоровим. 

Що потрібно виключити з раціону, а що додати, щоб печінка безперебійно перетворювала шкідливі сполуки на корисні для нашого організму, - розповідають Факти

Споживаючи правильні продукти, ви можете полегшити роботу печінки та водночас оздоровити себе.

Хорошим початком піклування про здоров’я печінки, та й про своє, буде збалансована дієта з цільним зерном, фруктами, овочами та пісним білком у раціоні.

Ось продукти, які потішать нашу печінку:

  • Листяна зелень

У листяній зелені багато антиоксидантів, які нейтралізують згубну дію вільних радикалів –  молекул, які шкодять клітинам організму та викликають проблеми зі здоров’ям, зокрема й захворювання печінки.

Антиоксидантів багато у шпинаті чи листовій капусті, петрушці, базиліку, зеленому салаті. Крім того, зелень насичена харчовими волокнами, які потрібні як печінці, так і корисним бактеріям у кишечнику.

  • Грейпфрут

Цей цитрусовий фрукт містить потужні антиоксиданти, які захищають від запальних процесів, зокрема і в печінці.

Але будьте обережні! Якщо приймаєте ліки проти високого артеріального тиску, ліки, що знижують рівень холестерину або для психічного здоров’я, то грейпфрут може вплинути на їх дію. Спочатку проконсультуйтеся з лікарем перед тим, як включити в раціон грейпфрут.

  • Вівсяні пластівці та цільнозернові продукти

Їжа з високим вмістом клітковини, наприклад, вівсяні пластівці, коричневий рис, цільнозерновий хліб, допомагає захистити печінку від запалення. А також підтримує рівень цукру в крові та нормальну кількість електролітів.

  • Яблука, фрукти

Дослідження свідчать, що яблука містять багато клітковини, корисної людям із жировою хворобою печінки, та тим, хто має ожиріння.

Яблука потрібно їсти обов’язково зі шкіркою, бо саме в ній найбільша кількість харчових волокон. Інші фрукти з великим вмістом клітковини — банани, апельсини, полуниця.

  • Курячі грудки без шкірки

Організму потрібен білок, щоб забезпечувати будівельним матеріалом органи, зокрема й печінку, та підтримувати їх здоровими. Тільки печінці не потрібно багато жиру. Саме нежирне м’ясо птиці (без шкірки) – джерело корисного білка.

М’ясо можна приготувати на грилі (без додавання жиру), або запекти у фользі, пергаменті, тісті. А ось від смаженини потрібно відмовитися. Печінка того вимагає.

  • Лосось

Окрім білка, ця риба містить Омега-3 жирні кислоти, що знижують рівень холестерину, зменшують запалення та допомагають підтримувати здорову вагу. Вживайте дві-чотири порції лосося на тиждень.

Вважається, що дикий лосось містить більше Омега-3, ніж фермерський. Але інформація з американської бази даних про поживні речовини у харчових продуктах свідчить, що Омега-3 жирних кислот у фермерському лососі – 2,2 г проти 1,9 г у дикому.

  • Волоські горіхи

Горіхи є оптимальним перекусом. Особливо волоські горіхи, які багаті на альфа-ліноленову кислоту (рослинна Омега-3), антиоксиданти та клітковину. Рекомендована порція — до 10 волоських горіхів (близько 30 г) на порцію, оскільки вони досить калорійні. Вжвайте їх не щодня.

  • Квасоля

Щоб отримати білок, не обов’язково їсти м’ясо. Рослинного білка багато у квасолі. Ці бобові не мають поганих насичених жирів та легко засвоюються.

  • Здорові олії

Обмежте вживання насичених жирів та виключіть шкідливі трансжири, які містяться у перероблених продуктах, маргарині й утворюються під час тривалого смаження у фритюрі. Натомість використовуйте оливкову олію холодного віджиму для приготування їжі. Стежте за кількістю олії. Потрібно споживати не більше 50 мл на добу.

  • Кава

Кава зранку – не просто ранкова звичка. Це профілактика раку печінки, як свідчать дослідження. Наразі вивчається, чи можуть хімічні речовини в каві допомогти уповільнити фіброз печінки та інші типи її хронічних захворювань.

  • Зелений чай

Цей популярний напій містить антиоксиданти та інші хімічні речовини, що допомагають захистити печінку від запалення. Регулярне його вживання може зменшити шанси отримати жирову хворобу, цироз і хронічні захворювання.

  • Вода

На 73% ваша печінка складається з води. Тому важливо, щоб її в організмі було достатньо, аби печінка працювала якнайкраще. Нестача води також може зашкодити вашим ниркам.

Що не варто їсти

Найбільша загроза для печінки — це смажені, оброблені та продукти з високим вмістом насичених жирів і трансжирів. Ще одна отрута — алкоголь.

Жінкам не рекомендують випивати понад 30 мл міцного алкогольного напою, 100 мл вина або 300 мл пива, а чоловікам — не більше двох порцій алкоголю на день.

Якщо ви споживаєте алкоголь, то треба це робити під час прийому їжі. Принаймні два дні на тиждень повинні бути безалкогольними.

А краще споживати тільки безалкогольні і некалорійні напої, як-от вода, кава і чай.

Детокс під забороною

Так зване очищення печінки може здатися гарною ідеєю, але немає  жодних доказів того, що якась спеціальна дієта допомагає вивести токсини. Ваша печінка й сама добре справляється з цим. Якщо вона здорова!

А деякі детоксикаційні дієти можуть викликати побічні ефекти, зокрема судоми, нудоту або зневоднення. До того ж часто вони перешкоджають отриманню з продуктів харчування  вітамінів або мінералів, що необхідні для нормального функціонування організму.

Краще просто виключити з раціону насичені тваринні жири, трансжири, цукор і алкоголь.

Читайте також: 

Можливо зацікавить