Універсальний маринад для всіх грибів: прості рецепти

Найкращий маринад для грибів

Мариновані гриби - дуже смачна закуска взимку. Пропонуємо приготувати їх з маринадом, який підкреслить смак грибів.

Рецепти маринадів поділяються на традиційні, з ретельно підібраними пропорціями оцту, солі і цукру, а також на експериментальні варіанти з використанням сумішей спецій, трав, оцту (включно з лимонною кислотою), солі і цукру, враховуючи обсяг банки, кількість грибів або обсяг води. Кілька цікавих рецептів маринаду, для яких потрібно прості продукти, - пише Главред.

Маринад для грибів на зиму

Інгредієнти:

  •  2 кг свіжих грибів;
  • 2 ст. л. солі;
  • 7-10 зерен чорного перцю;
  • 2 гвоздики;
  • 2 ст. л. 9% столового оцту (есенцію можна розбавити);
  • 3-5 горошин запашного перцю;
  • 1 лавровий лист;
  • 1 ст. л. цукру.

Приготування: розчиніть сіль, цукор і спеції у воді, потім доведіть до кипіння і варіть все протягом 5 хвилин. Після цього додайте 9%-й столовий оцет в киплячу воду. Маринад готовий. Помістіть приготовані гриби в каструлю і заливайте їх гарячою рідиною. Продовжуйте варити протягом 3-5 хвилин після початку закипання. Рівномірно розподіліть гриби та рідину по банках і щільно закрийте їх кришками, поки вони ще гарячі.

Кисло-солодкий маринад для грибів

Інгредієнти:

  • 1 кг грибів свіжих;
  • 250-300 г заливки.

Для заливки:

  • 1 л води;
  • 35 г цукру;
  • 30-35 г солі;
  • 5-6 шт. лаврового листа;
  • 10-12 шт. перцю чорного гіркого;
  • 5-6 шт. гвоздики;
  • 250 г оцту 9%-го.

Приготування: очищені і промиті гриби слід відварити в співвідношенні 1: 1 в підсоленій воді. Потім обережно покладіть їх в банки і додайте 250-300 г заливки на кожен кілограм грибів. Щоб приготувати заливку на 1 літр води, потрібно 35 г цукру, 30-35 г солі та різні прянощі. Після варіння додайте 250 г 9-го оцту (при цьому обсяг води для варінні складе 0,75 л).

Далі необхідно чітко дотримуватися наступної послідовності: попередньо прогрійте банку гарячою водою, потім обережно налийте в неї гарячу заливку (приблизно 25% обсягу банки). За допомогою шумівки або дірчастої ложки перекладіть гриби з киплячої води в банку, заповнюючи 75% обсягу. Додайте також частину прянощів. Закрийте банки стерилізованими кришками, помістіть їх в контейнер з гарячою водою і прогрівайте при низькому кипінні: півлітрові банки - 20 хвилин, літрові — 25 хвилин. Після цього щільно закупорте банки і дайте їм охолонути. Цей метод можна застосовувати для консервації різноманітних їстівних грибів.

Маринад без оцту

Інгредієнти:

  • 400 мл води;
  • 1 ч. л. солі;
  • по 3 лаврових листки, кориці, гвоздики і бадьяна;
  • 3 г лимонної кислоти;
  • 6 горошин чорного перцю.

Приготування: приготуйте гриби, відварюючи їх у злегка підсоленій воді (2 столові ложки солі на 1 літр). Видаліть піну шумівкою під час варіння. Коли гриби опустяться на дно, приготування можна завершити. Викладіть гриби на друшляк, щоб зцідити рідину, потім помістіть їх в банки і залийте маринадом, заздалегідь приготованим (250-300 мл на 1 кг грибів). Прокип'ятіть суміш на слабкому вогні протягом 20-30 хвилин, після чого трохи остудіть і додайте ⅓ склянки 9%-го оцту. Рівномірно розлийте гарячий маринад по банках, залишивши невеликий проміжок біля горла. Щільно закрийте кришками і стерилізуйте при слабкому кипінні протягом 40 хвилин. Після стерилізації негайно закрийте гриби кришками і помістіть в холодне місце для зберігання.

Читайте також:

Можливо зацікавить