Великий понеділок: що можна і що категорично заборонено робити у перший день Страсного тижня

Великий понеділок: що можна і що категорично заборонено робити у перший день Страсного тижня

Розпочався останній тиждень перед Великоднем. У Православній Церкві цей тиждень носить назву Страсного, бо в цей час Церква згадує Страсті Христові. Пропонуємо дізнатися, що можна і що категорично заборонено робити у Великий понеділок - перший день Страсної седмиці. 

Про традиції, прикмети та заборони на цей день - розповідає Апостроф

Цьогоріч Великий понеділок припадає на 29 квітня.

Традиції Великого понеділка

Християни 29 квітня згадуватимуть у храмі євангелівську притчу про безплідне дерево смоковниці, яке прокляв Ісус Христос і воно одразу на очах його супутників засохло та скрутилося. Ця історія розповідає про прокляття душі, яка не приносить тілу духовних плодів.

Також згадують старозавітного патріарха Йосипа, якого рідні брати продали в рабство до Єгипту. Його вважають прообразом Ісуса Христа, який прийняв страждання. Водночас митрополити у це свято починають варити миро - ароматичну олію, яку виготовляють раз на рік.

Віряни на Великий понеділок починають підготовку до Великодня: прибирають у хаті, готують смачні частування та закуски, які мають настоятися до великоднього столу, а також фарбують яйця.

Заборони на Великий понеділок

В останній тиждень Великого посту заборонено вживати м'ясо, рибу та молочні продукти. Також протягом усього Страсного тижня не можна сваритися, влаштовувати гучні гуляння та співати.

Прикмети на Великий понеділок

  • Теплий і ясний день - буде багатий врожай влітку.
  • Похолодання - мороз незабаром піде.
  • Багато хмар - у найближчі дні очікуються опади.
  • Птахи в'ють гнізда - незабаром похолодає.
  • З'явилися метелики - на Великдень буде тепло.

Читайте також: 

Можливо зацікавить