Випічка надовго залишиться м'якою та свіжою: секрет приготування ідеального тіста

Як зробити пишну випічку

Випічка виходить дуже м'якою, повітряною та смачною, якщо знати певні лайфхаки. Господині, які користуються цими секретами, знають - їхні гастрономічні експерименти завжди виявляються вдалими.

Про те, що потрібно для того, щоб тісто було пишним, пише Уніан.

Коли хочеться потішити близьких або гостей, на допомогу завжди приходить кулінарія, причому, не тільки другі страви, салати та закуски, а й випічка. Кожен досвідчений кондитер знає, що потрібно для того, щоб тісто було пишним, не опадало і не черствіло. Досягти цього неважко - важливо лише знати нюанси.

Підготовчий етап

Перше, що ви маєте зробити - подбати про правильну технологію приготування страви. По-перше, необхідно завжди просіювати борошно, навіть якщо вам ліньки це робити. Просіювання не тільки позбавляє продукт сміття, а й насичує киснем.

Також варто враховувати вимоги тіста до решти продуктів. Якщо готуєте з дріжджового - решта інгредієнтів має бути кімнатної температури, а ось листкове та пісочне допускає «співпрацю» тільки з охолодженими складовими.

Розстойка

Якщо ви замішуєте дріжджове тісто, то цей етап вважається чи не найважливішим у всьому процесі. Необхідно дотримуватися часу і вимог до вистоювання, зазначених у рецепті. Якщо поспішити або переборщити, якість страви постраждає.

Замішування

Тільки якщо правильно замісити тісто, вийде смачна і ніжна випічка. Перестаратися не варто - вимішувати необхідно ніжно і плавно, але із зусиллям, проте не кидати тісто, не рвати і не м'яти його занадто активно. Тут теж краще дотримуватися "золотої середини" - вимішувати 3-4 рази для повного насичення киснем, не більше.

Що додати в тісто для м'якості - варіанти

Неважко здогадатися, що додають у тісто, щоб воно не черствіло, найрізноманітніші продукти. У кожного з них своє завдання і механізм дії, але, загалом, усі вони здатні перетворити звичайну випічку на витвір мистецтва:

Закваска, опара, сода, розпушувач - якщо використовувати перші два варіанти, то доведеться "повозитися" з тістом, розпушувач завжди потрібно просівати разом із борошном, а соду додавати строго за рецептом.

Кисломолочні продукти - додавання кефіру, ряжанки, йогурту і сметани також гарантує м'яке і повітряне тісто, вершковий смак і пористу структуру. До того ж, ці продукти скорочують час вистоювання тіста.

Маргарин - багато досвідчених кондитерів рекомендують додавати саме цей продукт, якщо хочеться зробити шикарне листкове тісто або отримати по-справжньому повітряний бісквіт.

Маргарин дає можливість тісту піднятися швидше, стати м'яким і еластичним, а після випікання довго зберігати пишну структуру.

Манна крупа, крохмаль - ще один варіант, що потрібно додати в дріжджове тісто для пишності. До речі, не тільки дріжджове - випічка з будь-якого вихідного матеріалу не буде довго черствіти, якщо ви додасте один із цих двох продуктів.

Мінеральна сильногазована вода - цей варіант доречний, тільки якщо того вимагає рецепт. Важливо запам'ятати, що коли за технологією в тісто необхідно додати воду, краще брати саме сильногазовану, тоді випічка буде дуже повітряною.

Незалежно від того, які інгредієнти ви вирішили покласти в тісто, щоб збільшити його пишність, варто знати, що робити, щоб випічка залишалася м'якою, і дотримуватися правил.

Наприклад, завжди важливо уникати протягів, інакше тісто «впаде».

Відразу ж після випікання накривайте виріб бавовняним рушником, щоб зверху не утворилася тверда скоринка. Потім можна перекласти випічку в паперовий пакет або зберігати в герметично закритій тарі, щоб вона довше залишалася м'якою.

Читайте також:

Можливо зацікавить