Волинські депутати звернуться до правоохоронців щодо приватизації ДП «Волиньторф»

Волинські депутати звернуться до правоохоронців щодо приватизації ДП «Волиньторф»

Депутати Волинської обласної ради ініціювали звернення до правоохоронців щодо законності приватизації ДП «Волиньторф» та претензій щодо КП «Волиньприродресурс»

Відповідне рішення депутати ухвалили під час сесії Волинської обласної ради у четвер, 16 листопада.

Нагадаємо, Керівника КП «Волиньприродресурс» Анатолія Капустюка днями публічно звинуватили у корупційних схемах та «перешкоджанню приватизації державного підприємства «Волиньторф» з метою власної вигоди». Деякі звинувачення виходять за межі реального, буцімто Анатолій Капустюк власною персоною керує та організовує роботу ДБР, прокуратури та суду. 

Напередодні сесії члени постійної комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією обговорили ситуацію, що склалася. 

«Хтось вже хоче наше комунальне підприємство поділити, стати його акціонером, не розуміючи, що єдиним його власником є обласна рада, яка категорично не піде на такі кроки », - наголосив голова комісії Анатолій Вітів.

На сесії виступила народна депутатка Ірина Констанкевич. Вона наголосила, що питання приватизації «Волиньторфу» - це питання, яке стосується тисяч українців, які опалюють свої помешкання, комунальні заклади торфом, які не є газифіковані.

«Багато процесів в державі не завжди враховують інтереси простої людини. Проаналізувавши досвід приватизації таких підприємств. «Волиньторф» і «Волиньприродресурс» були єдині, хто показував позитивну динаміку. «Рівнеторф» раніше пустили на приватизацію, і тепер вартість тонни брикету 5 тисяч гривнень за тонну з перших рук, а в перекупників - ще вище. Ми залишилися єдиним форпостом, який захищає інтереси сотень тисяч рівнян, волинян, яким так потрібен торф», - зазначила вона.

Зі слів нардепки, ці питання вона поставила і прем'єр-міністру Денису Шмигалю, натомість почула відмовки. 

У тексті звернення депутатів Волинської обласної ради йдеться про наявність сумнівів у прозорості проведення аукціону щодо приватизації згаданого підприємства та придбання майна за доволі заниженою ціною:

«Торги щодо приватизації «Волиньторфу» відбулися 6 жовтня. Стартова ціна підприємства становила 190 млн грн. На аукціон подався лише один учасник – ТОВ «Агробіостандарт» (код ЄДРПОУ 43065223), зареєстроване у місті Теребовля. Воно запропонувало 212 млн грн та в підсумку стало переможцем.

Згідно з даними у відкритих джерелах - серед засновників «Агробіостандарту» кіпрська компанія й депутат Київради Костянтин Бровченко. Кінцевим бенефіціарним власником підприємства є В’ячеслав Супруненко – екс-депутат Київської міськради та колишній зять скандального колишнього мера Києва Леоніда Черновецького. Свого часу Супруненко також був депутатом Київради.

За інформацією, наявною у ЗМІ, чоловіка за розбійний напад розшукував Інтерпол. Фірми В’ячеслава Супруненка і його брата Олександра активно скуповують держпідприємства. Черговим надбанням стало ДП «Волиньторф».

Однак за декілька тижнів після аукціону ДБР відкрило кримінальне провадження, оскільки, за версією слідчих, вартість підприємства занизили. Суд постановив арештувати майно «Волиньторфу»:

«Встановлено, що службові особи Фонду державного майна України, за попередньою змовою зі співробітниками/бенефіціарними власниками ТОВ «Агробіостандарт» умисно, з метою одержання неправомірної вигоди вчиняють зловживання своїм службовим становищем шляхом відчуження єдиного майнового комплексу державного підприємства «Волиньторф» за заниженою вартістю», – йдеться в ухвалі суду. 

Позиція депутатів Волинської обласної ради є незмінною - прибуткове ДП «Волиньторф» і надалі має належати державі та працювати на її користь та користь громад Волині, а не сумнівним компаніям з офшорними засновниками. Маємо сумніви у прозорості проведення аукціону щодо приватизації згаданого підприємства та придбання майна за доволі заниженою ціною.

Відтак звертаємося до Генерального прокурора, голови Служби безпеки України, директора Державного бюро розслідувань, директора Національного антикорупційного бюро України з вимогами:

  • перевірити бенефіціарних власників підприємства-покупця на наявність відкритих кримінальних проваджень щодо них особисто або в яких вони є фігурантами;
  • перевірити легальність та джерело походження коштів, які було сплачено ТОВ «Агробіостандарт» за приватизацію ДП «Волиньторф»;
  • перевірити наявність російського сліду у походженні коштів та учасників даної оборудки;
  • перевірити законність проведення приватизації ДП «Волиньторф» та притягнути винних осіб до кримінальної відповідальності», - йдеться у депутатському зверненні.

Довідково:

У жовтні нинішнього року Фонд держмайна продав на аукціоні державне підприємство «Волиньторф» за 254 мільйона гривень (ціна за лот включно з ПДВ). Єдиним учасником та переможцем торгів стала фірма «Агробіостандарт».

Однак ДБР запідозрило нечесну приватизацію ДП «Волиньторф» за попередньою змовою та відкрило кримінальне провадження, а суд виніс рішення про накладення арешту на майно «Волиньторфу». За версією слідства, вартість підприємства суттєво занизили, ціна повинна становити близько 320 мільйонів гривень.

Новий власник про рішення суду не знав та сплатив кошти за підприємство «Волиньторф», проте розпоряджатися придбаним майном «Агробіостандарт» не може через його арешт. У ситуації, що склалася, вони публічно звинуватили КП «Волиньприродресурс» та його керівника Анатолія Капустюка зокрема

Читайте також:

Можливо зацікавить