Волинські правоохоронці викрили чоловіка, який переробляв стартові пістолети на вогнепальні і продавав

Волинські правоохоронці викрили чоловіка, який переробляв стартові пістолети на вогнепальні і продавав

На Волині судили чоловіка, який купував стартові пістолети в інтернеті, переробляв їх у своєму гаражі на вогнепальні та продавав по всій Україні. Йому загрожував реальний строк, але він відбувся умовним покаранням.

Про це йдеться у вироку Луцького міськрайонного суду від 6 лютого 2024 року.

Чоловік працював апаратником повітроподілу цеху виробництва та зберігання продуктів у ПрАТ «Лінде Газ Україна». А у вільний час переробляв зброю зі стартової на вогнепальну та продавав її.

На початку жовтня 2023 року через інтернет-мережу він придбав стартовий пістолет. І переробив його на короткоствольну гладкоствольну нестандартну вогнепальну зброю, яка дозволяє проводити постріли шумовими патронами калібру 9 мм Р.А.К, патронами травматичної (несмертельної) дії з еластичною кулею калібру 9 мм Р.А., а також роздільним спорядженням з використанням шумових патронів калібру 9 мм Р.А.К. і снаряду діаметром 6,8 мм. Даний пістолет, для проведення пострілів придатний.

В грудні 2023 року та січні 2024 року знову придбав стартові пістолети і переробив їх аналогічним чином. 

Діяльність чоловіка потрапила у поле зору волинських правоохоронців. Вони вирішили здійснити оперативну закупівлю зброї, яку виготовив обвинувачений. Підставна особа, яку залучили до роботи УКР ГУНП у Волинській області, замовила пістолет у жовтні минулого року. Відправлення здійснювалося з відділення «Нової пошти» Кривого Рігу. Зброю обвинувачений продав за 4500 гривень. Підставна особа забрала посилку у відділенні і правоохоронці вилучили пістолет.

Волинські правоохоронці у грудні минулого року провели ще одну оперативну закупку зброї у обвинуваченого. На цей раз він продав пістолет за 4600 гривень. У січні цього року працівники УКР ГУНП у Волинській області через підставну особу втретє придбали зброю у обвинуваченого. Тепер вона вартувала 5200 гривень.   

«Таким чином,  чоловік своїми умисними діями, які виразились у незаконному придбанні, зберіганні, носінні, збуті вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу, вчинив злочин, передбачений ч. 1 ст. 263 КК України.

Своїми умисними діями, які виразились у незаконному виготовленні, переробці вогнепальної зброї, вчинив злочин, передбачений ч. 1 ст. 263-1 КК України. Своїми умисними діями, які виразились у незаконному виготовленні, переробці вогнепальної зброї, вчиненого повторно, вчинив злочин, передбачений ч. 2 ст. 263-1 КК України», - йдеться у вироку.

Під час досудового провадження між прокурором та підозрюваним було укладено угоду про визнання винуватості. Сторонами узгоджено, що при затвердженні угоди чоловіку буде призначене покарання у виді позбавлення волі строком на 5 років та замінено на умовне покарання. 

При визначенні іспитового строку, суд враховував щире каяття і те, що на утриманні малолітня дитина, яка є інвалідом І групи, тому визначив іспитовий строк терміном на 2 роки.

Читайте також:

Можливо зацікавить