На Волині багато років діє унікальне природниче середовище

На Волині багато років діє унікальне природниче середовище

Є у Луцьку місце, куди з усієї Волині приїздять діти та дорослі, аби дізнатися будову рослин, зробити макро і мікро-фото, зліпити цікаві вироби з глини, роздивитися величезних літаючих тарганів та рідкісних екзотичних риб, погратися з різними тваринками, змайструвати власний палац або ж поспілкуватися з провідними науковцями та написати наукову працю.

Йдеться про Волинський обласний еколого-натуралістичний центр, який десятиліттями охоплює позашкільну освіту нашого регіону у близько 100 творчих учнівських обʼєднаннях зоолого-тваринницького, біологічного, аграрного, флористичного, ландшафтного дизайну та екологічного напрямів. Журналісти ВСН завітали до Центру, який, без перебільшення, є одним з найбагатших на досягнення та найцікавіших в Україні. 

Наразі еколого-натуралістичний Центр має 1656 вихованців за 48 профілями. Також зʼявилися нові профілі гурткової роботи, серед яких: юні медики, екожурналістика, основи палеонтології, основи екологічної безпеки, молодіжний хаб, театр ляльок та інші. У закладі працюють 19 основних працівників та 29 сумісників з 17 територіальних громад нашої області. Очолює ВОЕНЦ заслужена працівниця освіти України Валентина Остапчук.

«Світ безперервно змінюється, прогресує, тож і ми не можемо стояти на місці. Якщо в естетичних напрямках: танці, співи залучати дітей легко, то в сферах наукових - набагато складніше. Тож у стінах ВОЕНЦ ми поставили собі мету: привести дитину в стан екології її душі, аби вона, відбувши шість уроків в школі, прийшла в середовище, яке справді наближене до природнього.

Ми втілювали методику першої позашкільниці Русової, яка відкрила феномен позашкільної освіти, ми наслідували школу природи Сухомлинського, аналізували системи багатьох педагогів та створили тут дійсно унікальне середовище. На сьогодні маємо удосконалену систему дослідницько-пошукової, гурткової та наукової роботи», - розповіла директорка Волинського обласного еколого-натуралістичного центру Валентина Остапчук.

На Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовище

Так як в Україні позашкільна освіта фінансується за залишковим принципом, тобто державного фінансування немає, колектив ВОЕНЦ знаходить відповідні шляхи, аби удосконалюватися.

«Одним з наших завдань було залучити до співпраці громади області. Ми приїздили до населених пунктів на свята, наприклад, на День села та пропонували свої освітні послуги, заявляли про себе. Ми висаджували квіткові алеї, фруктові сади тощо.

Втілили досить серйозні проєкти в Луцькій, Боратинській, Колодяжненській, Шацький, Любешівський, Сошичненській, Камінь-Каширській, Ратнівській, Забродівській громаді, а місто Новолинськ повністю охоплене нашою роботою. Принагідно хочу подякувати Новолинській міській владі, а особливо директору будинку дитячої творчості, який зберіг відділ еколого-натуралістичної творчості», - зауважила Валентина Остапчук. 

На Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовище

Наразі Центр здобув чудовий показник: 6500 дітей різних громад Волині залучені гуртковою роботою екологічного спрямування. Тобто, майже кожен освітній заклад нашого регіону має гуртки екологічного профілю. Також діє 56 шкільних лісництв, найпотужніших в Україні. 

«Перша надзвичайна ситуація, яка трапилася, - це коронавірус, але навіть в цих умовах ми на жодну хвилину не зачинили заклад. Ми розуміли: є фінансування, немає фінансування, але під нашою опікою - тисячі різноманітних живих організмів, тобто рослин, а їх треба доглядати, понад 100 особин живого куточка та потужна акваріумістика. Наша акваріумістика на сьогодні має міжнародний статус, тут зведені серйозні досліження, працюють науковці».

На Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовище

У ВОЕНЦ підписали Меморандуми про соціальне партнерство та творчу співпрацю із 35 міськими та сільськими територіальними громадами, вищими закладами освіти Волинської області та єдині в Україні, хто спільно з геологічним факультетом Львівського національного університету імені Івана Франка втілили у освітній процес новий напрям роботи авторської програми «Основи палеонтології». Вихованці нового профілю сьогодні показують високі результати своїх науково-дослідницьких проєктів на обласних та Всеукраїнських рівнях.

«Розвивається та удосконалюється співпраця із державними, громадськими та міжнародними організаціями щодо реалізації проєктів: «Вирощування павловнії в умовах Волинської області», «Школа-щастя», «Екологічний сад Вусика», спільного України і Польщі «Збереження і вивчення біорізноманіття. Дикі бджоли-осмії», що реалізується педагогами і вихованцями ВОЕНЦ та Луцької територіальної громади, «Ландшафтне проектування, від ідеї-до практики»», «Компостування», «Вітамінні екогрядки», «Родинна тепличка»», «Біочар «Ideale», всеукраїнських науково-освітних проєктів «Моніторинг Антарктиди», «Дослідження явищ цвітіння водойм в Україні».

2022 рік для Центру був історичним, адже відбулось підписання меморандуму з Товариством приятелів дітей Сілезького регіонального відділення м. Катовіце, метою якого є ініціювання та підримка спільних проєктів у сфері екології та охорони навколишнього середовища, у тому числі проєктів, що співфінансуватимуться Європейським Союзом за державні кошти.

«В рамках меморандуму проводиться грантова діяльність, здійснюється оздоровлення та психологічна реабілітація вихованців Центру. Впродовж 2022-2023 навчальних років 36 активістів юннатівського руху побували на оздоровлені у місті Калети (Республіка Польща). Було залучено 705 тис.грн», - зазначила Валентина Остапчук.

На Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовище

Позашкільна освіта, без перебільшення, впливає на долі людей, - вважає заступник директора з навчально-методичної роботи, голова Волинського осередку ГО «Спілка освітяни України» Володимир Пшибельський. На власному прикладі він розповів, яку роль відіграв центр у становленні його особистості.

«У 1998 році я, будучи школярем, почав відвідувати Центр, відділ зоології. Я препарував риб, вивчав роботу з мікроскопом тощо. Гурткова робота на мене вплинула настільки, що я обрав біологічний профіль для своєї майбутньої професії. Тож у 2007 році я вступив до ВНУ на факультет біології, кафедру зоології, а згодом була аспірантура, тож я знову повернувся у цей заклад, адже не хотів відступати від своєї спеціальності.

Тобто, це є прикладом того, як працює позашкільна освіта, наскільки вона дає орієнтування у професійному становленні особистості. Пройшовши дошкільну, середню та вищу освіту, найбільше на мене вплинула саме позашкільна освіта. Я щиро вдячний своїм батькам, що привели мене у Центр, педагогам, які зацікавили мене настільки, що я досі працюю у цій сфері», - розповів Володимир Пшибельський.

На Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовище

Кожен гуртківець має своє портфоліо, в якому зібрані його досягнення у Центрі. Більше того, дирекція закладу відслідковує подальшу долю випускників: яке професійне спрямування обрали, у яких вузах навчаються.

Колектив Центру постійно залучає  молодь до участі у міжнародних, всеукраїнських і регіональних еколого-натуралістичних та природоохоронних заходах і проєктах.

«Організовано роботу виїзної еколабораторії практичних дій «Від платформи - до платформи», розвивається наукове дослідництво із агрохолдингом «Сенгента», дослідною станцією імені О. Н. Соколовського, сімейною молочною фермою «Папики», сімейним господарством по розведенню кіз с. Жовква Львівської області, науковими лабораторіями ВНУ імені Лесі Українки та Національного технічного університету.Був організований та проведений «Методичний фестиваль», конкурси Педагогічної майстерності «Педагогічні сходинки». Центр залишається відкритим до співпраці з освітніми установами, а також з усіма структурами методичної служби області», - зауважив Володимир Пшибельський.

На Волині багато років діє унікальне природниче середовище
Володимир Пшибельський
На Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовище

В умовах війни колектив ВОЕНЦу розпочав широке впровадження в освітній процес елементів дистанційної та мережевої освіти, щоб ефективно виконувати актуальні завдання інноваційного розвитку освіти, забезпечуючи якісні послуги щодо безперервної екологічної освіти вихованців за умови вирішення низки стратегічних завдань.

«Сьогодні як ніколи у своїй роботі ми повинні приділяти увагу національно-патріотичному вихованню дітей та молоді. Особливо під час війни. Спільно з Національним еколого-натуралістичним центром проводимо Всеукраїнську дитячо-юнацьку гру «Паросток». Цього року молодь нашого краю здобула 5 перших призових місць на Всеукраїнському рівні».

На Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовище

Поза увагою Центру не залишилися і діти з особливими освітніми потребами.

«Позашкільна освіта забезпечує розвиток їхніх здібностей та обдарувань з урахуванням індивідуальних потреб та інтересів. Зокрема, у соціалізації, професійному визначенні та інтеграції в суспільство. У нашому закладі в гуртках «Гончарство», «Психологічні перлинки для кожної дитинки», «Юні ентомологи» проходять та практикують заняття з такими дітьми». 

На Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовищеНа Волині багато років діє унікальне природниче середовище

Досягнення Центру говорять самі за себе: у 2016 році ВОЕНЦ став учасником рекордів Гіннеса. Спільними зусиллями з харків'янами вдалося висадити та виростити із квітів найбільший прапор України. Він був розміщений по дві сторони на території нашої ОВА до Дня прапора.

За підсумками 2022-23 навчальних років колектив отримав подяку Міністерства освіти і науки України, яка надійшла на адресу начальника Волинської ОВА та голови Волинської обласної ради. У 2023 році колектив Центру нагороджений дипломом Національного еколого натуралістичного центру учнівської молоді «Флагман позашкільної освіти України», як абсолютний переможець відкритого рейтингу якості позашкільної освіти «Золота когорта позашкільників».

«Всього за минулий рік ми провели 38 обласних та 39 Всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Учасниками конкурсів стали представники 49 громад області (з 54 громад), в яких прийняли участь 5268 учнів та вихованців гуртків Волинської області. Команда Любешівської громади (керівниця - Людмила Шептур) здобула гран-прі на Всеукраїнському зльоті шкільних лісництв».

За підсумками діяльності Центру найбільш активними серед громад у минулому році стали:

  • Луцька громада - 47 заходів;
  • Торчинська громада - 40 заходів; 
  • Нововолинська громада - 38 заходів;
  • Ковельська громада - 37 заходів;
  • Маневицька громада 29 заходів.

Загалом юннати Волині здобули близько 200 призових місць міжнародного та всеукраїнського рівнів.

Волинський обласний еколого-натуралістичний центр розташований на вулиці Ківерцівській, 9Б у Луцьку та радо запрошує учнів до спільного навчання та нових звершень.

Читайте також:

Можливо зацікавить

на щиті

Не встиг відзначити 50-річний ювілей: до Луцька «на щиті» повернеться Герой Юрій Сілюк

Бундесліга

16-річний футболіст з Луцька став чемпіоном Німеччини

війна смерть

Дві трагічні звістки в громаді за два дні: обірвалось життя Героя з Волині Андрія Семенюка

Затори
відео

На трасі Луцьк-Ковель утворився довжелезний затор

журналістка війна

Чоловік зараз захищає Україну: на Волині прощатимуться із журналісткою-Героїнею Аллою Пушкарчук. Оновлено

війна Волинь

Не встиг навіть відгуляти своє весілля: життя захисника з Волині передчасно обірвалось на Запоріжжі

«Їжа» з полін: лучанка-юристка майструє дерев'яні сувеніри і допомагає ЗСУ
відео

«Їжа» з полін: лучанка-юристка майструє дерев'яні сувеніри і допомагає ЗСУ

На Волині Денис Шмигаль оглянув хід будівництва другого рівня захисту на енергетичних підстанціях
фото

На Волині Денис Шмигаль оглянув хід будівництва другого рівня захисту на енергетичних підстанціях

війна в Україні

Вивозив побратимів не на броні, а у цивільному джипі-пікапі: на війні загинув Герой з Луцька Юрій Сілюк