Як ловити щуку восени: секрети результативної риболовлі

На що клює щука осінню

Осінь — один із найкращих сезонів для ловлі щуки. У цей час риба активно готується до зимового періоду, тому вона стає більш активною. 

Як правильно ловити щуку восени, - пише Adams.

Для рибалки-спінінгіста щука - це риба-приз, улов, який в рази піднімає самооцінку, авторитет в очах інших рибалок і просто дарує чудовий настрій. Ловля щуки восени - «золотий» для спінінгістів час, професіонали і любителі готуються до такої риболовлі заздалегідь, і завжди цікавляться новинками або досвідом інших - на що ловити щуку восени, де шукати щуку, і які снасті в який період працюють з максимальним результатом.

Ловля щуки восени з берега

Де ловити щуку восени: для хижака будь-яка біла риба в річці є кормовою базою, щука завжди буде крутитися поруч зі зграями риби. Ранньою осінню дрібна рибка гріється на мілководді, тому будуть ефективні закидання приманок на мілинах, і швидка проводка. У жовтні-листопаді трава в річці падає, і мирна риба шукає укриття в ямах, в глибоких вирах, часто риба мігрує вздовж бровок, на кордоні швидкого і повільного перебігу. Тепер щуку потрібно шукати в місцях, де звужується русло, де є тихі заводі або коряжник.

Які проводки працюють на щуку восени

Щука на блешню восени реагує по - різному, тому я рекомендую використовувати різноманітні проводки:

  • можна покласти блешню на дно і не поспішаючи, провести її в нижньому горизонті;
  • збільшуємо швидкість обертання котушки - піднімаємо блешню вище, і можемо обловити середній і верхній обрії води;
  • даємо блешні «сипатися» - при проводці зупиняємо котушку, трохи відпускаємо волосінь, і блешня в товщі води опускається на дно, створюючи гру внаслідок щільності води і своєї хвилястої форми.

Підсумок - уловисті блешні на щуку восени це зазвичай великі колебалки, які можуть бути пофарбовані в однотонні або  контрастні кольори.

Приманки на щуку восени

Осінній жор щуки - не порожній звук, хижак прагне наїстися перед зимою, тому прекрасно реагує на великі приманки. З усього розмаїття блешень в осінній період «вистрілюють» великі коливальні блешня - ложки, для яких досить рівномірної проводки. Їх низькочастотна гра і блиск привертає велику рибу, і можна отримати відмінний трофей. Одною з кращих блешень на щуку ранньої осені вважаються блешні, виготовлені з кольорових металів - латунь, мідь, срібло. Перевірити таку блешню в магазині легко і просто - немає реакції на магніт, значить це дійсно колірметал.

Силіконові приманки на щуку восени поки не впаде трава, я рекомендую використовувати з офсетними гачками або незачіплялки. Улюблене місце щуки для засідки - латаття, густа трава, це рай для щуки і справжній «кошмар» для спінінгіста, що намагається виловити рибу і не обірвати всі приманки в траві. Офсет і незачіплялка допоможуть зберегти улюблений силікон, і при цьому зробити риболовлю результативною.

Зазвичай на початку жовтня трава в річці починає відмирати, і можна використовувати джиголовки з силіконом для пошуку щуки на ямах і у вирах. Ловля щуки на силікон восени працює за правилом - чим більша приманка, тим більша риба, тому використання 3-4, а то й 5-ти дюймових віброхвостів або твістерів виправдано при полюванні за великими трофеями. За кольором силікон на щуку восени може використовуватися будь-який, але є теорія, підтверджена практикою: в чистій і прозорій воді ефективно працюють приманки природного забарвлення, коли після дощів вода брудна з мінімальною видимістю, результативніше працювати з силіконом ультра яскравих забарвлень.

Воблери на щуку восени можуть бути якими завгодно - різної довжини, форми, діапазону заглиблення, палітри кольорів. На початку осені актуальними можуть бути воблери яскравого, агресивного забарвлення, які при швидкій і рівномірній проводці привертають увагу щуки. Пізньої осені в холодній воді кращими воблерами на щуку стануть приманки класу «мінно» суспендери (SP) - коли при повільній проводці рибалка робить тривалі паузи, і рибка зависає в товщі води, провокуючи навіть слабоактивниго хижака на ривок. Розмір риби так само важливий - чим більший воблер, тим більше може бути виловлений трофей. Саме восени часто спрацьовують великі джерки, джеркбейти, вага воблера може досягати 100 грамів, для цього потрібні відповідні вудлища. Колір приманки на щуку восени в холодну пору повинен бути максимально наближений до природнього вигляду білої мирної риби.

Розповідь про полювання на щуку восени буде неповною без розкриття теми «як ловити щуку на живця». Жива маленька рибка була і буде найбільш ласим для щуки шматочком, причому ловити щуку подібним чином можна як з човна, так і з берега. Використовуються як гуртки, так і звичайна поплавочна вудка - поплавок необхідно підібрати такої плавучості, щоб живець його не втопив. Я раджу замість сталевих повідків використовувати флюорокарбон перерізом не менше 0,5, тоді клювань буде в рази більше, і рибалка набагато ефективнішою. Ловля щуки на гуртки восени в основному застосовується на малих річках - необхідний відносно рівний рельєф дна, невелика течія або стояча вода.

Читайте також:

Можливо зацікавить