Як не залишитися без консервації на зиму: чому здуваються банки і що робити
Напевно, кожен господар стикався з проблемою, коли кришка на банці раптово здулася. Що ж робити, якщо здулася кришка банки, і чи можна їсти здуті закрутки?
Чому здувається консервація і чи можна її вживати, - пише Главред.
Чому здувається консервація?
Здуття консервованих продуктів може бути викликане активністю бактерій всередині банки. Деякі мікроорганізми здатні розкладати продукти, виділяючи гази і приводячи до тиску всередині упаковки.
Неправильна стерилізація: Якщо консервація не була належним чином стерилізована або закупорена, бактерії можуть потрапити всередину і викликати її здуття.
Присутність спор бактерій: Спори деяких бактерій можуть вижити в процесі консервації і привести до її здуття. Це особливо часто відбувається, якщо продукт містить високий вміст білка.
Чи можна їсти консервацію, якщо кришка здулася?
Роздута кришка на банці з консервацією може свідчити про порушення герметичності упаковки або наявності бактеріальної активності всередині. У таких випадках рекомендується не вживати продукт. Бактерії, які можуть бути причиною здуття, можуть викликати харчове отруєння і негативно вплинути на здоров'я.
Що робити, якщо банки здулися?
Не відкривайте і не вживайте роздуту консервацію. Відразу ж позбудьтеся від такої банки. Зберігайте банку з роздутою кришкою в окремому місці. Краще прибрати банку на вулицю.
Читайте також:
- Домашні рибні консерви в каструлі: набагато смачніші за магазинні
- Смачна заправка для борщу на зиму: найкращі рецепти для насиченого смаку