Як підготувати морквяну грядку правильно: отримаєте гарний урожай

З посадкою моркви радять особливо не поспішати. Краще почекати, поки ґрунт прогріється до стабільних +10...+12 градусів. Адже насіння моркви досить погано сходить. У холодному ґрунті ця особливість посилюється. Посіяна в холодний ґрунт морква дуже довго і найголовніше нерівномірно сходить. Великий ризик отримати грядку з лисинами. Морква, посіяна днів на 10 пізніше, напевно наздожене по розвитку ту, що посадили раніше в прохолодний ґрунт. Причому «пізня» швидше за все буде більшою і міцнішою. Тому не поспішайте із посівами: дочекайтеся тепла.
Щоб зібрати багатий урожай смачної та корисної моркви, важливо правильно підготувати ділянку для посадки, - пишуть у телеграм-каналі Сад і город.
1. Обираємо місце для грядки:
- Сонячне
- Безвітряне
- Захищене від протягів
- Не підтоплюється ґрунтовими водами
- Має легкий, пухкий і родючий ґрунт
2. Готуємо ґрунт до посіву:
- Перекопайте на глибину 20 см
- Видаліть бур’яни та їх коріння
- Якщо ґрунт глинистий і важкий, покращте його, додавши пісок, торф, перегній або компост
- Внесіть мінеральні добрива з високим вмістом фосфору та калію. Азот має бути в невеликій кількості
Зазначимо, не радять використовувати свіжий гній – він робить моркву кривою!
3. Готуємо борозенки для посіву:
- Викопайте їх лопаткою або сапкою.
- Відстань міжрядь – 15-20 см.
- Глибина борозен – 2-3 см.
- Рясно зволожте їх перед посівом
4. Висіваємо насіння:
- Викладіть насіння в борозенки з інтервалом 2-4 см
- Присипте його ґрунтом
- Полийте посіви теплою водою
- Замульчуйте сіно/соломою – це допоможе зберегти вологу та запобігти утворенню ґрунтової кірки.
Грядка готова! Чекайте на дружні сходи!
Читайте також:
- Як позбутися молі народними засобами: ефективні методи для дому
- Весняна побілка дерев: навіщо, коли і як робити правильно
- Які сорти картоплі визнані найсмачнішими і найкращими: рейтинг від експертів і споживачів