Як підготувати морквяну грядку правильно: отримаєте гарний урожай

Як підготувати морквяну грядку правильно: отримаєте гарний урожай

З посадкою моркви радять особливо не поспішати. Краще почекати, поки ґрунт прогріється до стабільних +10...+12 градусів. Адже насіння моркви досить погано сходить. У холодному ґрунті ця особливість посилюється. Посіяна в холодний ґрунт морква дуже довго і найголовніше нерівномірно сходить. Великий ризик отримати грядку з лисинами. Морква, посіяна днів на 10 пізніше, напевно наздожене по розвитку ту, що посадили раніше в прохолодний ґрунт. Причому «пізня» швидше за все буде більшою і міцнішою. Тому не поспішайте із посівами: дочекайтеся тепла. 

Щоб зібрати багатий урожай смачної та корисної моркви, важливо правильно підготувати ділянку для посадки, - пишуть у телеграм-каналі Сад і город. 

1. Обираємо місце для грядки:

  • Сонячне 
  • Безвітряне 
  • Захищене від протягів 
  • Не підтоплюється ґрунтовими водами 
  • Має легкий, пухкий і родючий ґрунт 

2. Готуємо ґрунт до посіву:

  • Перекопайте на глибину 20 см 
  • Видаліть бур’яни та їх коріння 
  • Якщо ґрунт глинистий і важкий, покращте його, додавши пісок, торф, перегній або компост 
  • Внесіть мінеральні добрива з високим вмістом фосфору та калію. Азот має бути в невеликій кількості 

Зазначимо, не радять використовувати свіжий гній – він робить моркву кривою!

3. Готуємо борозенки для посіву:

  • Викопайте їх лопаткою або сапкою.
  • Відстань міжрядь – 15-20 см.
  • Глибина борозен – 2-3 см.
  • Рясно зволожте їх перед посівом 

4. Висіваємо насіння:

  • Викладіть насіння в борозенки з інтервалом 2-4 см 
  • Присипте його ґрунтом 
  • Полийте посіви теплою водою 
  • Замульчуйте сіно/соломою – це допоможе зберегти вологу та запобігти утворенню ґрунтової кірки.

Грядка готова! Чекайте на дружні сходи! 

Читайте також: 

Можливо зацікавить