Як правильно готувати буряк, щоб він був корисним для здоров'я

Як готувати буряк

Буряк - овоч, який містить багато мікроелементів і вітамінів. Українці часто споживають його в різноманітних стравах.

Про те, як готувати буряк правильно, щоб він зберігав всі свої корисні властивості, пише ТСН.

Запікати чи варити

Буряк найбільш корисний тоді, коли його їдять як самостійну страву. Тому краще не перемішувати цей продукт з іншими. Так ви збережете більшу кількість його вітамінів та мікроелементів.

Тож який буряк корисніше їсти: варений чи запечений?

Якщо ви його відварите, велика частина його корисних речовин, звичайно, залишиться. Щоб приготувати овоч, його потрібно ретельно помити, покласти до каструлі з водою (рідина повинна повністю закривати буряк) і варити 30-40 хвилин. Час від часу готовність перевіряється за допомогою ножа: якщо лезо легко увійшло всередину, він готовий.

Однак варто пам'ятати про один важливий нюанс варіння: майже вся його користь залишається у воді, яку ви потім зливаєте. Якщо в борщі мікроелементи і вітаміни залишаються, то в салатах їх дуже мало.

Тому дієтологи радять все ж запікати буряк, щоб зберегти його корисні речовини. Для цього овоч потрібно добре вимити, загорнути в харчову фольгу і поставити до розігрітої до 200 градусів духовки на 40 хвилин.

Дуже важливо, щоб коренеплід не пустив сік, тому що деко потім буде досить важко вимити.

Запікання ще можна назвати й більш практичним способом. Адже вам не потрібно постійно стояти біля каструлі і дивитися, щоб вода не витекла на плиту.

Коли буряк готовий, його потрібно очистити, натерти на дрібну тертку, приправити олією, сіллю та перцем на свій смак. Смачним поєднанням також вважається запечений буряк, порізаний кубиками, з такими ж шматочками солоної фети.

Буряк: користь та шкода популярного коренеплоду

Головна користь буряка — в його протизапальних та антиоксидантних властивостях. Він також містить велику кількість клітковини й інших поживних речовин, зокрема, магнію, калію, кальцію та вітаміну А.

За допомогою буряка можна знизити ризик розвитку хронічних захворювань, включно з деменцією, деякими проблемами з серцем, діабетом 2 типу.

Особливість коренеплоду також у тому, що до його складу входить беталаїн. Ця поживна речовина більше не міститься в жодному фрукті чи овочі.

Попри всю користь буряка, деяким людям все ж варто обмежити його споживання. А все через його хімічний склад. Обмеження насамперед стосуються людей, які мають:

  • остеопороз (схильність до нього) — буряк заважає кальцію засвоюватися;
  • цукровий діабет — до складу буряка входить велика кількість цукру;
  • сечокам'яну хворобу — в овочі міститься щавлева кислота;
  • хронічні проноси — він має виражений проносний ефект.

В усіх інших випадках буряк не лише можна, але й потрібно включати до свого щоденного раціону.

Читайте також:

Можливо зацікавить