Як зварити розсипчастий рис: секрети приготування ідеального гарніру
Варити рис здається простим завданням, але щоб він вийшов розсипчастим, смачним і корисним, варто знати кілька секретів.
Про це пише ТСН.
Основа всього: підготовка рису
Якщо вас цікавить питання, як варити рис, щоб він розсипався, важливо зрозуміти: перш за все крупу необхідно правильно підготувати. І тут вам допоможе наступна інструкція:
Промити рис під проточною водою 5-7 разів . Так ви зможете зменшити кількість крохмалю, який і є причиною додаткової клейкості готової страви. Щоб спростити процес промивання рису, використовуйте сито.
Щоб рис зварився в два рази швидше, перед приготуванням його можна замочити у чистій воді, залишивши на 40-60 хвилин. В цьому випадку, під час варіння потрібно наливати менший об’єм рідини, щоб готовий рис не став надто в’язким.
Якщо ви готуєте різотто або варите рис для суші, тоді не варто надто довго промивати крупу. Вистачить і 1-2 разів
Посуд, щоб варити рис
Для приготування рису потрібно правильно підібрати посуд. Головне тут — наявність кришки. Адже доварювати рис рекомендовано в повністю закритій ємності.
Щоб температура всередині рівномірно розподілялася, візьміть для рису каструлю, велику сковороду або сотейник з товстим дном. Якщо потрібно варити рис на плов, тоді варто обрати казан.
Чудовим варіантом для того, щоб приготувати розсипчастий рис, є мультиварка-скороварка або пароварка. Ці сучасні прилади змінили розуміння того, як готується рис і при цьому зберігають всі його цінні властивості.
Як варити рис в мультиварці-скороварці?
Перш за все, потрібно обрати правильний вид рису. В цьому випадку найкраще підійде пропарений або довгозернистий рис.
Спочатку потрібно рис промити. Так у вас точно вийде розсипчастий рис в мультиварці. Пропорція рису і води — ще один важливий момент. На дві склянки рису вам знадобиться аж 4 склянки рідини.
Не забудьте відразу додати до рису сіль, улюблені спеції і невеликий шматочок вершкового масла. Для приготування рису в мультиварці радимо використовувати режим «Плов».
Як варити рис: пропорції води і зерна
Не кожна господиня знає, як правильно варити рис, щоб отримати розсипчасту і смачну страву. Традиційно для рису пропорції такі: на 1 склянку зерна береться 2 склянки води. Але не все так однозначно, адже потрібно звертати увагу ще й на вид рису. Для кожного виду рису пропорції рису і води повинні бути наступними:
- пропарений — 1 склянка рису на 2 рідини;
- довгозернистий рис — на 1 склянку крупи потрібно від 1,5 до 2 склянок води;
- дикий — для 1 склянки рису потрібно аж 3 склянки рідини;
- коричневий рис — на 1 склянку рису знадобиться від 2,5 до 3 склянок води;
- круглозернистий — такі ж пропорції рису і води, як в для коричневого;
- рис басматі — для однієї склянки рису до 1,5 склянки води;
- рис жасмин — на 1 склянку рису потрібно 1,5-1,7 рідини.
Часто господині цікавляться, як вариться рідка рисова каша на молоці. Для цього потрібно збільшити кількість рідини до 6 склянок. А щоб приготувати рис для суші, який повинен бути досить в’язким, то на одну частину зерен потрібно брати не менше 4 склянок води.
Скільки варити рис в залежності від сорту
Питання про те, скільки варити рис, щоб він вийшов розсипчастим і смачним, цікавить кожного. Тут головну роль грають види рису:
- довгий або білий круглий рис потрібно варити близько 20 хвилин;
- коричневий або бурий рис вариться 30-40 хвилин;
- дикий рис варто варити не менше 60 хвилин;
- пропареному рису вистачить і 20-30 хвилин.
Не менш важливим фактором, який впливає на те, скільки варити рис, є вибраний посуд. Якщо ви використовуєте каструлю, звичайний білий рис буде готуватися в ній близько 20 хвилин, а ось в сковорідці буде готовий вже за 15. Якщо варити рис в мультиварці, час приготування буде не менше півгодини.
Як правильно варити рис для суші
Перш за все потрібно підібрати сорт. Рис для суші повинен бути клейким, але це не просто переварена рисова каша. Найкраще підходять види з високим вмістом крохмалю, наприклад, круглозернистий рис. Як варити його? Перш за все, не забувайте про промивання зерен. Робити це можна лише в холодній воді, тому що гаряча може зіпсувати рис, вимивши з нього весь потрібний нам крохмал.
Як варити рис на суші — допоможе наступна інструкція:
Перед тим, як варити рис для суші, його також потрібно ненадовго замочити. Так зерна стануть ще більш м’якими.
- Залийте рис водою у пропорції 1:1 і залиште так на 15 хвилин.
- Варити рис для суші радять у тій же воді, в якій ви замочували крупу.
- Візьміть каструлю з товстим дном і не забудьте про маленький вогонь — тоді рис не підгорить.
- Під час приготування рису не піднімайте кришку, інакше рисова група надто сильно розвариться.
- Скільки часу варити рис для суші? Зазвичай, це займає не більше 20 хвилин.
- Потім вогонь потрібно вимкнути, а рис залишити під кришкою ще на 10 хвилин.
Якщо ви вперше пробуєте приготувати цю японську страву і не знаєте, як зварити рис для суші, варто запам’ятати, що дуже важливим є процес його охолодження. Робити це потрібно в дерев’яному або скляному посуді.
Також потрібно не лише знати, як варити рис для суші, але й приготувати спеціальну заправку з рисового оцту, цукру та солі, яка допоможе вже охолодженим зернам добре тримати форму і не розсипатися.
Як приготувати рис на гарнір: два способи
Два найбільш популярні способи варіння рису
Традиційний
Цей спосіб відмінно підходить для довгозернистого чи круглого рису, а також якщо потім ви збираєтесь використовувати рис в якості гарніру. Щоб приготувати три порції на сім’ю вам знадобиться:
- 1 склянка рису;
- 1,5 склянки води;
- сіль і вершкове масло.
Тут дії такі:
- Спочатку в ємність наливають воду і доводять її до кипіння.
- Рис обов’язково промивають під проточною водою, поки він не стане прозорим.
- Коли вода закипить, її потрібно посолити, і додати в каструлю рис.
- Потім варто зменшити вогонь, накрити ємність кришкою і зачекати до повного випаровування рідини (близько 20 хвилин).
- Після цього потрібно вимкнути плиту і залишити готовий рис під кришкою на 10 хвилин.
- Не забудьте приправити рис вершковим маслом.
- Щоб рис вийшов розсипчастим, відкривати кришку та перемішувати крупу під час приготування не рекомендується.
Як варити пропарений рис? Через 20 хвилин, коли вода википить, можна знімати кришку і відразу викладати кашу на тарілки.
Цей спосіб підійде і для бурого рису. Але час приготування буде довшим — до 35 хвилин.
Обсмаження на маслі
Цей спосіб можна використовувати з будь-яким сортом рису, але найсмачнішими виходять жасмин та басматі. Саме масло робить страву дуже розсипчастою. Потрібно взяти склянку рису, 1,5 склянки води, вершкове масло або оливкову олію. Процес того, як варити смачний рис с попереднім його обсмаженням, виглядає так:
- рис ретельно промивається;
- в чайнику або каструлі потрібно закип’ятити воду;
- в сковорідці з товстим дном розігрівається масло чи олія, туди додається промитий рис (його можна відразу посолити);
- крупа обсмажується 2 хвилини — не забувайте рис постійно перемішувати;
- доливається окріп, сковорідка з рисом накривається кришкою;
- скільки часу варити обсмажений рис залежить від сорту, але не менше 20 хвилин (дивіться, щоб вода повністю ввібралася в рис);
- дайте рису настоятися приблизно 10 хвилин.
Як варити рис розсипчастий: корисні поради для всіх видів рису
Незалежно від того, який вид рису ви використовуєте, є певні поради, що допоможуть приготувати смачну страву:
- саме довгозернистий рис рахується найбільш популярним для приготування розсипчастої каші;
- якщо ви хочете зварити насичений гарнір, варто додати на етапі готування рису або після його завершення спеції (найчастіше це шафран, гвоздика, кардамон, карі, кориця);
- перемішувати рис в процесі варіння не рекомендується;
- готувати рис потрібно тільки на маленькому вогні, інакше рідина швидко випаровується, а зерна залишаються недовареними;
- якщо додати в ємність, де готується рис, столову ложку соняшникової олії, можна приготувати смачний рис для салатів.
Читайте також:
- Сезон гарбузів: рецепт осіннього пирога від луцької кондитерки
- Корисні поради: як швидко зварити буряк
- Білі, польські та зелениці: скільки коштують гриби на волинському ринку