Яке сьогодні свято та що не можна робити

Церковне свято 5 березня: що не можна робити

5 березня за новим церковним календарем православні згадують священномученика Конона Мандонського.

Про заборони і прикмети цього дня пише ТСН.

Яке сьогодні, 5 березня, церковне свято

5 березня, в православному календарі день пам’яті священномученика Конона Мандонського. Священномученик Конон Мандонський (також відомий як Конон Городник) є покровителем і захисником городників, посівів та врожаю.

Конон народився в селі Видана, Віфінія. Він займався городництвом і був богобоязливою, доброю і незлобивою людиною. Конон постраждав за християнську віру під час правління імператора Декія. На суді він твердо сповідав свою віру. Мученикові вбили в ноги цвяхи, а потім гнали перед колісницею, доки він не впав від знеможення.

Прикмети 5 березня

  • Ясна погода вказує на тепле літо.
  • Сніжить — буде великий урожай.
  • Сильний вітер — чекайте на заморозки.

Що сьогодні не можна робити

Цього дня в наших пращурів існувала заборона на те, щоб іти вечеряти в гості чи кликати гостей до себе додому. Вірили, що вечір потрібно провести в колі сім'ї. Також заборонялося ледарювати, тому що на людину будуть чекати важкі випробування та проблеми.

Що можна робити сьогодні

Наші предки називали день Кононом Городником, тому що саме в цей період починали готуватися до висівання різних культур. Насамперед, замочували у воді насіння овочів, а також копали грядки. У народі говорили: "Хоч би в день Конона Городника була б навіть зима, починай орати город. Ти тільки почни цього дня — неодмінно город буде добрий, і овочів буде багато". Дуже важливо було багато працювати, тому що вірили, що тоді Конон подарує талан в усіх справах.

Читайте також:

Можливо зацікавить