Які сорти кавунів найкраще вирощувати на Волині

Сорти кавунів для західної України

Великі і солодкі кавуни можна вирощувати на Заході, Сході, Півночі й, звичайно ж, на Півдні України. Гарний врожай кавунів можна отримати на Волині.

Як вибрати придатний для вирощування сорт кавуна та отримати гарний врожай, розповідає професор кафедри генетики, селекції і насінництва Білоцерківського аграрного національного університету, селекціонер Зеновій Сич, - пише журнал СонцеСад.

Часто фермери-початківці та приватники (а інколи й не тільки початківці), вибираючи, які рослини посадити на своїй земельній ділянці, не беруть до уваги районування — важливий фактор у вирощуванні овочевих і баштанних культур. Адже сорт, призначений для Степу, не дасть високого та якісного врожаю на Поліссі. І навпаки.

Для кожної кліматичної зони — свої сорти

Фермерам із Полісся та північної частини Лісостепу варто звернути увагу на холодостійкі сорти для північного баштанництва: Макс Плюс, Чорногорець, Широнінський. Наразі створено гібрид Казка й навіть екзотичний сорт Сонячне сяйво із жовтим м’якушем. Усі вони вже мають своїх шанувальників та отримали заслужене визнання серед городників північного регіону.

Сорт Макс Плюс уже визнали виробники, адже характеризується високою потенційною врожайністю (64,0 т/га) і зберігає якість плодів до 90 діб та довше. Цікавий також ультраранньостиглий сорт Шарм, від сходів до достигання якого минає 65 діб. Відзначається високим вмістом цукрів у плодах. Вартий уваги і ранньостиглий сорт білоплідного кавуна — Сонячне сяйво. Це саме той трендовий кавун — з білою шкіркою. За консистенцією його м’якуш такий, як і звичайного, але відрізняється насиченим жовтим кольором та органолептичними властивостями: має ніжний лимонний присмак, замість традиційного солодкого кавунового смаку. Цей сорт рекомендують насамперед дітям і тим, хто через особливості організму не може споживати овочі та фрукти червоного кольору. Новий гібрид кавуна Казка F1 вирізняється з-поміж інших привабливими смугастими плодами, високою якістю плодів і врожайністю (55,3 т/га), стійкістю до абіотичних і біотичних чинників.

Свої найкращі сорти, «дніпровські», як їх називає селекціонер, Зеновій Сич вивів на Дніпропетровщині, на дослідній станції Інституту овочівництва і баштанництва НААН. Вони найбільше підходять для помірного клімату, мають короткий вегетаційний період.

— Мої сорти створено в північній частині Степу, тому районовані на цей регіон і Лісостеп. На мою думку, до найвдаліших сортів належать: Фаворит — довгоплідний, найкращий серед подібних для культивування на зрошуваних ґрунтах; Скарб, дуже легкий і зручний у вирощуванні на городі; Зоряний, що чудово підходить для засолювання у діжках завдяки тонкій шкірці. Фермери тепер їх активно вирощують. На основі цих сортів моя учениця створила вельми перспективний середньостиглий Чумак. Він, до речі, — втілення світового тренду, бо завдяки білій шкірці плоди вилежуються на полі в спеку, не втрачаючи якості. Загалом для Півночі найпродуктивніший — сорт Північне сяйво, — демонструє здобутки селекціонер.

Перспективний середньостиглий сорт Чумак

Науковець наголошує, що це — скоростиглий кавун, створений для Полісся та Заходу України — районів, де саме аматори-одноосібники беруться вирощувати кавуни.

Одноосібників Півдня, як зауважує Зеновій Сич, зацікавлять сорти Мрія, Альянс, виведені селекціонерами Державної дослідної станції Інституту водних проблем і меліорації у Голій Пристані. Також тут створено одні з найсмачніших сортів: Чарівник, Борисфен, Райдужний, Первачок.

— Це дуже смачні та перспективні сорти, однак, на жаль, їх не можна вирощувати на Півночі. Районування — перший важливий аспект, на який варто звертати увагу. Другий — якість насіння. Здорове насіння виповнене і може бути різного кольору: від білого до чорного — наголошує досвідчений селекціонер. — Якщо купуєте на ринку, не варто вибирати найбільше за розміром, бо, замість сортового столового кавуна, можна придбати кормовий. До речі, насіння кормового не має характерного рубчика. Якщо плануєте вирощувати насіння для власних потреб, не варто робити ставку на гібриди, які дають високий урожай, але не здатні до репродукції посівного матеріалу.

Читайте також:

Можливо зацікавить