Яким має бути раціон пиття та харчування у спеку: поради волинянам

Яким має бути раціон пиття та харчування у спеку: поради волинянам

Літо приносить із собою спекотні дні, які можуть бути як приємними, так і виснажливими. Одним із ключових аспектів, що допомагає підтримувати здоров'я та енергію в цей період, є правильне харчування. У спеку організм витрачає більше енергії на підтримання оптимальної температури тіла, тому важливо знати, як підібрати правильний раціон.

Журналісти ВСН поцікавилися у професорки, кандидатки фармацевтичних наук, співробітниці Волинського національного університету імені Лесі Українки Катерини Сметаніної, який режим пиття та харчування має бути у спеку.  Ось її рекомендації:

1. Пʼємо все прохолодне, додаємо трохи солі до води, особливо, якщо потіємо. Або пʼємо воду «Миргородську» - там сіль. Ще вода «Бон-Буассон» має високий рН і тому сприяє швидкій гідратації клітин. Чи можна гарячий чай? Так, можна, чай допомагає швидше потіти і таким чином, знижувати температуру тіла. Зелений і чорний, в кожному своя користь.

2. Їмо їжу, яка швидко засвоюється, на яку організму не треба витрачати зусилля і багато травних ферментів - овочеві холодні супи - гаспачо з помідорів, окрошка (можна без мʼяса, але більше варених яєць, або трохи вареного дрібно порізаного мʼяса), овочеві холодні супи - буряковий, або з різних овочів.

3. Коли спека, не їмо те, що навантажує органи травлення: шлунок, кишечник, підшлункову залозу і печінку: всякі смажені пиріжки, чебуреки, пончики, смажене мʼясо, рибу, жирне, з кремами, наваристі бульйони, холодці. Бо така погіршує перерозподіл крові і забирає її від шкіри, від капілярів, які здійснюють терморегуляцію (потіння) і спрямовують на травлення.

4. Додатково вживаємо калій та магній, бо під час високих температур вони втрачаються, що може дати слабкість. В таблетках або а добавках. Багато калію в овочевому відварі: просто відварили картоплю, а воду не виливаєте. Або запечена картопля (охолоджена).

5. Ідеальний режим харчування - ранок та вечір, коли прохолодно. Вдень пʼємо воду, морс, айран, їмо овочі та фрукти, овочеві пюре, охолоджені рагу.

6. Обов'язково вживаємо протизапальні продукти - ягоди, зелень та хрестоцвіті (салат з капусти або руколи). Бо в стресі (а спека це стрес) організм має нижчу опірність інфекціям.

7. Не вживаємо ніякі магазинні солодощі - торти, випічку, тістечка - поєднання великої кількості нездорових цукрів (а їх є багато) і насичених жирів, а також транс-жирів погано впливають на роботу печінки, мозку, розбалансовують обмін речовин. Морозиво можна, але фруктовий лід.

8. Миємо руки перед кожним прийомом їжі: літні харчові отруєння - це важкий стан. Так само миємо всі фрукти, овочі та ягоди.

9. Не забуваємо про фізичні навантаження: вони допомагають адаптуватися. Але, якщо це не спортзал, де є кондиціонер, то просто ходимо рано вранці (там, де є тінь, шукаємо її) та ввечері.

Найпростіший розчин для регідрації - електролітний розчин «Регідрон» (можна робити декілька ковтків протягом дня), або приготувати самим:

Рецепт електролітного напою:

  • 1 склянка апельсинового соку (джерело цукрів та калію);
  • 1/2 чайної ложки солі.
  • 1 чайна ложка питної соди.

Це розчин розводять водою до 1 літра.

Пити по пів - одній склянці протягом дня.

Читайте також: 

Можливо зацікавить