За репост - три роки у в'язниці: волинянина засудили за поширення статті у соцмережі

За репост - три роки у в'язниці: волинянина засудили за поширення статті у соцмережі

Жителя села Дубечне на Ковельщині звинувачують у посяганні на територіальну цілісність України. У 2020 році чоловік зробив репост публікації, у якій ішлося про православну церкву, Росію і приєднання до неї українського Донбасу. Волинянин таким вироком шокованиий і подав апеляцію.

Про це пишуть Волинські новини з посиланням на сюжет ТРК «Аверс».

Житель Дубечного Михайло зізнається, що навіть не очікував, що йому за репост присудять три роки за ґратами. Як вказано у вироку, в 2020 році чоловік попросив учителя інформатики створити йому групу в мережі Facebook, а через місяць перепостив у спільноті чужу публікацію, 

«Я дуже був вироком здивований. У мене була адвокат, яка казала, що там не буде такого вироку, максимум – умовний термін. І коли я отримав такий термін, дуже з нею посварився. Я вирішив сам написати апеляційну скаргу», – розповідає Михайло.

У статті правоохоронці помітили заклики до зміни меж українського кордону.

«У тексті міститься висловлювання: «Для того щоб настав мир і зупинилося кровопролиття, Донбас має стати російським, його треба приєднати до Росії. І це приєднання невідворотне в близькому майбутньому».

Відповідно до висновку провідного судового експерта в Управлінні Служби безпеки України у Волинській області, містить публічні заклики до дій, що спричинять (у разі їх реалізації) зміну меж території та державного кордону України. Експерт зробив висновок, що висловлювання/ідеї, які поширює/популяризує ОСОБА_3, носять деструктивний для України характер, силою слова, тобто інформаційно, загрожують її існуванню, у проросійськи налаштованих осіб посилюють прагнення до приєднання до складу Російської Федерації», – вказано у вироку.

Захисник Михайла каже, що чоловік нібито навіть до пуття не ознайомився зі змістом перепощеної публікації.

«Обвинувачений став заручником ситуації. Подія мала місце давно. Вона не містила ні ознак, ні складу кримінального правопорушення. Це був репост публікації, вчинений без ознайомлення в автоматичному режимі, оскільки це була група-спільнота у Facebook. І необачно, не ознайомившись зі змістом, він перепостив та зрештою став заручником ситуації», – пояснює адвокат Василь Ковальчук.

Одну з апеляційних скарг судді відхилили. На черзі – ще одна. Про остаточне рішення у справі стане відомо згодом.

Читайте також: 

Можливо зацікавить