Люди їдуть за зціленням: у сільській церкві на Волині мироточать п'ять ікон і хрест. Відео

Люди їдуть за зціленням: у сільській церкві на Волині мироточать п'ять ікон і хрест. Відео

У церкві села Шклинь на Волині мироточать п'ять ікон і хрест. Миро настільки багато, що його збирають в окремі посудини. Ті ж, вважаючи його цілющим, змазують ним тіло, рани, а дехто навіть п'є. А нещодавно в селі заговорили про зцілення важкохворої дитини. Три ікони й хрест із розп'яттям у цій церкві замироточили ще на початку повномасштабної війни.

Відтоді, за словами священника, мироточення не припинялося. А вже цьогоріч краплі миро з'явилися ще на двох іконах.

Про це йдеться у сюжеті 12 каналу. 

Шклинь – невеличке село за 32 кілометри від Луцька. Службу в церкві тут чути на кожній вулиці. 

У 22-му році – на початку повномасштабної війни – в цій сільській церкві одна за одною почали мироточити три ікони й хрест. Відтоді минуло більш як два роки, а з облич святих продовжує текти миро. 

Краплі на іконах тоді першим помітив паламар Степан. 

«Звідки воно береться, я не знаю. Але коли його отак підняти – бачите. Дуже багато витікає звідси – з-під розп'яття. Я дивлюсь на землю – калюжка. Піднімаю голову, а з Богородиці на іконі витікає миро», - каже паламар. 

Усі три ікони – Тайна Вечеря, Зішестя Святого Духа, Почаївська Божа Матір мироточать і сьогодні. Найчіткіше видно на цій – з усіх 13-ти облич святих і з зображення голуба, який символізує Святий Дух, –  стікає масляниста рідина. Практично не висихають й інші два образИ.

«Скатертина – тут вона суха й інший колір, ніж тут. Видно, що вона волога. І з цього боку так само, якщо ми її повернемо, побачимо, що вона отака», - розповідає настоятель храму святих Бориса і Гліба Михайло Стрільчук. 

Вже понад два роки в шклинівську церкву постійно їдуть люди як з Волині, так і з сусідньої Рівненщини. 

«Люди приходять, люди прикладаються, беруть миро. Кожен зі своїми, звичайно, потребами. Але є люди, які відгукуються, що помагає. Проходять болі, навіть після онкологічних захворювань, хто хімію приймає – кажуть, що їм полегшує больові відчуття», - додає священник. 

Ще більше людей почали приїздити в Шклинь, коли в лютому вже цього року краплі з'явилося ще на двох образах сільської церкви. Замироточили ікони 18-го століття із зображенням Богородиці.  Рідина з її очей потекла, коли батько захисника України просив в Бога за свого сина.

Віряни кажуть: зі старих ікон миро починає текти, здебільшого, коли моляться саме за мир в Україні.

Також у селі кажуть: миро з цих ікон нібито допомогло хворій на енцефаліт дитині. Поки не може підтвердити, але чув про це і настроятель церкви. У шклинівську церкву, за його словами, і дійсно приїздили бабуся та дідусь важкохворої лучанки.

Мироточення ікон релігієзнавці й науковці досліджують не одне століття. Одні стверджують, що це конденсація вологи, інші – що це олія з фарби. Висували науковці і більш приземлені пояснення: мовляв миро – це може бути звичайне вершкове масло, яким іконописці просочували дошку. Так чи інакше – офіційно пояснити з наукової точки зору, чому і як починають «плакати» ікони, ніхто досі не зміг.

У шклинівському храмі поясненнями не переймаються - тут просто вірять, що мироточення - ніщо інше, як добрий знак. У зцілення вірою церква вірить, натомість замінювати доказову медицину прикладанням до мощей та мируванням не радить. 

Читайте також: 

Можливо зацікавить