Здоров'я та краса: 3 факти про горобину, які варто знати кожному
Горобина - справжній природний скарб. Ці яскраво-червоні ягоди багаті на вітаміни, антиоксиданти й антибактеріальні властивості, що робить їх корисними для зміцнення імунітету, догляду за шкірою та приготування смачних осінніх страв.
Про корисну ягоду пише Ukr.Media.
Горобина — природний вітамінний скарб
Ягоди горобини містять вітамін С у кількості, що перевищує лимони та апельсини. Також у них є вітаміни А, Е, К і Р. Саме тому настої з горобини здавна використовували для зміцнення імунітету та лікування застуд.
Горобина для краси
Горобина також знаходить застосування в косметології завдяки своїм поживним та антибактеріальним властивостям. Використання компресів, полоскань і кремів з екстрактом горобини сприяє зменшенню набряків, позбавляють від темних кіл під очима і навіть призводять до того, що рани загоюються швидше.
Горобина — кулінарний інгредієнт
Хоча свіжі ягоди гіркуваті, після заморожування вони стають солодшими. З них готують варення, наливки, чай і навіть додають до випічки. Сушена горобина використовується як натуральний підсолоджувач. У скандинавських країнах її часто подають як соус до м'яса.
Якщо ви хочете отримати від ягід горобини виключно користь, пам'ятайте, що не варто вживати велику кількість сирої горобини — у такому вигляді вона отруйна.
Якщо хочете зробити горобину їстівною, обробіть її: заморозьте, просушіть або піддайте бланшуванню в гарячій воді.
Читайте також:
- Як доглядати за смородиною в листопаді, щоб ягоди виросли розміром з вишню
- Ягідний бізнес: як пандемія надихнула волинянина вирощувати органічну малину
- Домашнє вино з ожини: покроковий і простий рецепт