Зміцнюють імунітет і допомагають боротися з хворобами: які продукти необхідно їсти восени

Осінь - це період холоду та застуд. Але хвороб можна уникнути, якщо додати до раціону кілька продуктів та спеції, які зміцнять імунітет.
Що саме треба їсти прохолодними осінніми днями, щоб зміцнити імунітет, знизити ризик запальних процесів та підвищити захист організму від вірусних інфекцій, - розповідає ТСН.
Насамперед варто звернути увагу на поліфеноли — натуральні сполуки рослинного походження з потужними біологічно активними властивостями. Зазвичай вони мають яскравий колір і трохи гіркуватий смак. Серед продуктів, багатих на поліфеноли, лікарі виділяють:
- гвоздику;
- петрушку;
- кріп;
- коріандр;
- чорницю;
- баклажани;
- корицю;
- куркуму;
- чорноплідну горобину;
- насіння льону;
- шавлію;
- м’яту;
- полуницю;
- каву.
Ці сполуки підтримують серцево-судинну систему, активізують імунітет та зменшують ризик запальних процесів.
Для профілактики захворювань також варто використовувати прополіс та бджолине маточне молочко.
Прополіс можна застосовувати різними способами: зовнішньо, локально, внутрішньо або через інгаляції — залежно від форми (чистий продукт, настоянка, мазь, спрей або водний екстракт) та мети. Наприклад, для зміцнення імунітету його зазвичай приймають внутрішньо у вигляді настоянок або харчових добавок.
Бджолине маточне молочко зазвичай розміщують під язиком і чекають, поки воно повністю розчиниться, щоб організм отримав максимум корисних речовин.
Лікарі наголошують, що восени особливо потрібні вітаміни A, E, D, C, а також мінерали — цинк і селен.
Не забувайте і про стан травної системи. Чим гірше почуваються життєво важливі бактерії та інші мікроорганізми кишечника, чим їх менше — тим слабший імунітет.
Корисні бактерії не люблять фастфуд, солодощі та випічку. Натомість вони “почуваються краще” на овочах і фруктів з низьким вмістом цукру. Кисломолочні продукти також допомагають підтримувати здорову мікрофлору та зміцнювати імунітет.
Постійні “походи до холодильника” не лише додають зайвих сантиметрів на талії, а й послаблюють захисні сили організму. Краще трохи потерпіти легкий голод, ніж бездумно переїдати, особливо за низької фізичної активності та підвищеного ризику інфекцій.
Не забувайте пильнувати режим сну, не забувати про спілкування з друзями, регулярні прогулянки та фізичні вправи, адже це допомагає імунітету залишатися сильним.
Ця стаття носить винятково інформаційний характер і не є закликом до дії. Якщо у вас є будь-які симптоми або занепокоєння щодо здоров’я, обов’язково зверніться до лікаря.
Читайте також:
- Ланч-бокс школяра: дієтологиня з Луцьку розповіла, що покласти дитині на перекус?
- Чорнобривці замість спецій і ліків: що можна приготувати з квітів
- Сало щодня: скільки можна їсти без шкоди для здоров’я