Більше овочів та менше солі: показали, як харчують луцьких школярів
У школах Луцька цьогоріч вартість шкільного обіду не збільшували порівняно із минулим роком - вона становить 35 гривень. Однак реальна вартість обіду - близько 60 гривень, та через війну ціну вирішили не піднімати.
Харчування учнів пільгових категорій і вихованців дитсадків міському бюджету обійдеться у сім мільйонів гривень. Платні обіди готують для більш як 31 тисячі дітей, безплатні - для більш як 2 400 учнів пільгових категорій.
Журналісти побували у їдальні міського ліцею № 26 та дізналося, як шкільні кухарі працюють в умовах повномасштабної війни.
Як розповіла шеф-кухарка з майже 30-річним стажем Людмила Соломонюк, на нову систему харчування перейшли з нового року, закупили пароконвектор для приготування страв. У меню - більше овочів, фруктів, кисломолочних продуктів, менше солі, цукру та випічки. Каже: основних правил нового меню дотримуються, однак війна внесла корективи.
«З меню виключили випічку, поставили бутербродики, але так як війна, то деколи буває булочка - раз на тиждень. Раптом яка тривога, щоб дитина взяла булочку, яблучко чи бутерброда», - зазначила Людмила Соломонюк.
У меню на обід 13 вересня у їдальні готували макарони, чехохбілі з куркою та салат із буряка.
Через здорожчання продуктів реальна вартість порції шкільного обіду становить орієнтовно 60 гривень, а не 35 гривень, – говорить директорка Луцького комбінату шкільного та студентського харчування Світлани Шмід.
В умовах війни ціну вирішили не підвищувати, підприємство працює без прибутку, - каже директорка комбінату. Зараз кухарі щодня харчують приблизно сім тисяч учнів Луцької громади, замість 15-20 тисяч дітей, як було раніше.