Скільки коштує болгарський перець у Луцьку та як його смачно замаринувати
Восени господині купують овочі для консервації на зиму. Не винятком є болгарський перець, який є джерелом вітамінів та може бути основою смачних страв. Скільки коштує болгарський перець на ринку та як його смачно замаринувати, дізнавалися журналісти ВСН.
На ринку «Північний», що розташований на вулиці Домни Гордіюк у Луцьку, продають перець двох видів: червоний, що має більш насичений смак, та жовтий. Продавці кажуть, у нинішній період цей овоч купують для консервації на зиму.
Жовтий перець вартує 35-55 гривень за кілограм. Червоний - дорожчий, 75 гривень за кіло. Загалом болгарський перець може мати п'ять забарвлень:
- Червоний болгарський перець має високий вміст пігментів каротину та лікопіну. Саме тому червоний перець багатий на вітамін А, який необхідний для підтримки здоров'я очей і хорошої імунної системи. Крім того, лікопін, що міститься в цьому перці, має протиракові властивості, що робить його ще кориснішим для нашого організму.
- Жовтий болгарський перець, у свою чергу, містить меншу кількість лікопіну, але велику кількість каротиноїдів та калію. Тому цей вид перцю рекомендується вживати літнім людям і тим, хто страждає на захворювання серця. Каротиноїди сприяють здоров'ю очей, а калій є важливим мінералом підтримки нормальної функції організму.
- Зелений болгарський перець відомий своїм підвищеним вмістом каротину та лікопіну, а також фітостеринів. Фітостерини відповідають за нормалізацію обміну ліпідів та виведення шкідливого холестерину з організму, тому цей перець корисний для підтримки здорового обміну речовин та профілактики серцевих захворювань.
- Помаранчевий болгарський перець також містить значну кількість вітаміну А, але трохи менше червоного. Проте помаранчевий перець перевершує моркву за змістом цього вітаміну. Вітамін А має важливе значення для підтримки здоров'я шкіри, зору та імунної системи.
- Фіолетовий болгарський перець, отриманий зі схрещування жовтого плода з баклажаном, має свій характерний колір завдяки пігменту антоціану. У такому перці містяться корисні антиоксиданти, які сприяють здоров'ю серця та зниженню ризику виникнення певних захворювань.
Класичний рецепт маринованого перцю
Інгредієнти описані для 5 літрових банок:
- перець болгарський - 4 кг;
- вода - 1 л;
- оцет 9% - 200 мл;
- олія соняшникова - 200 гр;
- цукор - 200 гр;
- сіль - 2 ст. л;
- лавровий лист - 2 шт;
- перець горошком - 5-6 шт;
- гвоздика - 2-3 бутона;
- перець духмяний - 2 горошини.
Перці помити, звільнити від насіння. Розрізати на чотири частини, якщо перець довгий, то частин буде більше. Взяти каструлю, додати в неї всі інгредієнти, крім оцту, довести до кипіння на маленькому вогні. Після закипання додати оцет. В окрему каструлю налити воду і закип'ятити. Покласти перці і бланшувати 2 хвилини. Потім опустити перці в маринад і 5 хвилин проварювати.
Скласти перці в стерилізовані банки, залити гарячим маринадом, закатати. Не утрамбовуйте перець занадто сильно, інакше він не просочиться маринадом.
Читайте також:
- Скільки коштує цибуля на ринку у Луцьку та як правильно зберігати взимку
- Скільки у Луцьку коштує картопля на ринку
- Скільки у Луцьку коштують саджанці плодоносних дерев та кущів