Скільки у Луцьку коштує гарбуз на ринку

Як зберігати гарбуз взимку

Гарбуз - не тільки корисний овоч, а й дуже смачний. З нього готують гарніри, каші, десерти. Скільки коштує гарбуз на ринку та як правильно зберігати овоч взимку, дізнавалися журналісти ВСН.

На ринку «Північний», що розташований на вулиці  Домни Гордіюк у Луцьку, продають гарбузи різних сортів, вартість - 20 гривень за кілограм. 

Скільки у Луцьку коштує гарбуз на ринкуСкільки у Луцьку коштує гарбуз на ринкуСкільки у Луцьку коштує гарбуз на ринкуСкільки у Луцьку коштує гарбуз на ринку

Найкращими та найсолодшими сортами гарбузів вважаються:

  • Український - жовті сфери з вертикальними зеленими смужками. За таким гарним візерунком ховається солодкий м'якуш. Плоди не псуються до весни при правильному зберіганні, ідеальний варіант для приготування цукатів.
  • Арабатський. Багато експертів сходяться на думці, що цей гарбуз найсмачніший і найсолодший. Арабатський - один з найкращих за вмістом вітаміну А та інших корисностей. Ідеальний для приготування каші, пирога та інших страв.
  • Гілея. Про смакові характеристики цього сорту ходять легенди, в основі яких позитивні відгуки та коментарі садівників. Плоди стоять до 6 місяців, без проблем, а іноді й більше. Гілея відрізняються високою концентрацією вітамінів групи В та бета каротину та підійде для універсальних кулінарних потреб.
  • Зимовий солодкий гарбуз. Легко переносить зиму, а зберігати його можна практично до наступного врожаю: не втрачає ні смакові, ні корисні властивості, будучи джерелом калію, магнію, кальцію тощо, тому його часто купують у комплекті. Застосування: виходять шикарні солодкі ласощі.
  • Цукерочка. Це відносна новинка, що вигідно відрізняється від класичних українських сортів. Її перевага у невеликому розмірі плодів, абсолютній невибагливості та відмінній транспортабельності. Відрізняється настільки високим рівнем цукристості, що гарбуз можна вживати навіть у сирому вигляді. Демонструє чудовий смак у консервованому, сушеному видах, ідеально підходить для приготування дитячого харчування.
  • Хоккайдо. Цей гарбуз повністю придатний для вживання навіть у сирому вигляді. Особливості: їстівною є не тільки м'якоть, а й шкірка Хоккайдо - мало який сорт гарбуза солодкий може похвалитися таким.
  • Голонасінний. Крім оригінальної форми, забарвлення, типу насіння, він порадує ще й шикарним смаком та високою корисністю. Візуально (зовнішня частина) схожий на Астраханський кавун. М'якуш цього гарбуза використовується для приготування домашньої випічки, закруток та інших заготовок, а насіння можна їсти відразу після сушіння.
  • Баттернат. Демонструє прекрасну лежкість, зберігає початкові властивості до весни мінімум, популярний у комерційному вирощуванні. Цей гарбуз використовують для всіх видів заготовок на зиму, можна навіть робити сік.

Як правильно зберігати гарбуз взимку

Гарбузи можуть зберігатися дуже довго, якщо дотриматися певних умов зберігання. Найкращим місцем для зберігання гарбуза є льох. Справа в тому, що там дотримуються всі умови зберігання гарбуза: сухість (вологість в межах 60-70%), темрява, прохолодна температура (5-10 ° С) і регулярний приплив свіжого повітря.

Якщо льоху немає, можна знайти в будинку або квартирі місце з оптимальними умовами. Це може бути утеплений і засклений балкон, гараж, сарай, горище або навіть підлога під ліжком, якщо вона стоїть далеко від батареї.

До речі, навіть незважаючи на ідеальні умови за температурою та вологістю, залишати гарбузи на землі не можна. Їх потрібно класти на піддони, стелажі та полиці, застелені газетами чи папером. Зберігати гарбуз потрібно плодоніжками вгору.

Якщо ви будете тримати овочі на балконі, накрийте їх чимось, щоб захистити від прямого сонячного проміння. Взимку краще загортати гарбузи у ковдру, щоб уберегти від холодів. Намагайтеся не розміщувати плоди надто близько один до одного. Якщо один із них почне підгнивати, пліснява може перейти на сусідні.

Скільки можна зберігати гарбуз

Плоди можуть лежати досить довго, не втрачаючи своїх поживних властивостей. Більше того, чим довше вони зберігаються, тим солодші стають.

У середньому термін придатності становить 3–4 місяці, але може сягати 6 місяців і більше — до 1 року, залежно від сорту. Для тривалого зберігання підходять, наприклад, гарбузи «краун принц», «славута» та «арабатська».

Регулярно, кілька разів на місяць, перевіряйте стан плодів. Якщо помітите вм'ятини, подряпини та інші дефекти, такий гарбуз краще відразу приготувати та з'їсти. Інший варіант - вирізати зіпсовані шматки, прибрати насіння, розділити м'якоть на великі часточки, обернути фольгою і відправити в холодильник. У такому вигляді овоч можна залишити цілий місяць.

Читайте також:

Можливо зацікавить