Була в окупації й не встигла вчасно подати документи: на Волині переселенці відмовили у допомозі при народженні дитини

переселенці діти допомога

У Нововолинську переселенці Світлані відмовили у допомозі при народженні дитини, бо була в окупації й не встигла вчасно подати документи.

Повномасштабна війна та окупація застали Світлану вагітною. У червні 2022 року, перебуваючи на окупованій частині Запорізької області, вона народила сина. 

Виїхати на підконтрольну Україні територію жінка змогла у вересні 2023 року. Оселилась в місті Нововолинськ, що на Волині. 

Світлана відразу стала на облік як внутрішньо переміщена особа. Далі звернулась до суду по встановлення факту народження сина (це обов’язкова процедура для отримання свідоцтва про народження українського зразка для дітей народжених в окупації). Того ж місяця місцевим відділом ДРАЦСу було видано свідоцтво про народження дитини.

Зібравши необхідні документи, одразу звернулась до місцевого управління праці та соціального захисту для оформлення допомоги при народженні. Проте отримала відмову, адже не встигла це зробити в 12-місячний термін, як передбачено законом (ст. 11 Закону України «Про державну допомогу сім`ям з дітьми»)

Тобто у випадку Світлани крайній термін подачі документів сплив у червні 2023 року, коли жінка ще перебувала в окупації.

Вважаючи таку відмову протиправною переселенка звернулась до системи БПД — Нововолинського бюро правничої допомоги. 

Оскільки Світлана внутрішня переселенка — вона має право на безоплатну допомогу зі зверненням до суду. Представляти її інтереси було доручено адвокатці, яка співпрацює з системою БПД Юлії Назарук.

Адвокатка подала до суду позов про визнання відмови протиправною та скасування такого рішення, а також про зобов`язання призначити та виплатити Світлані допомогу при народженні дитини.

Питання виявилось спірним, адже з одного боку є встановлені законом терміни подання документів на таку допомогу, а з іншого боку — відмова у виплаті допомоги при народженні порушує інтереси дитини.

При вирішенні спору суд взяв до уваги, що окупація та вимушеність пошуку нового місця проживання разом з дитиною стали поважними причинами, що унеможливили  подання Світланою в річний термін звернення про виплату вказаної допомоги.

Такі обставини суд розцінив як поважні, що не залежали від волі жінки й унеможливили вчасне подання нею письмової заяви. 

Тож суд вирішив визнати відмову протиправною та скасувати її, а також зобов’язати місцеве управління праці та соціального захисту населення призначити та виплатити Світлані допомогу при народженні дитини.

Ця справа у Єдиному державному реєстрі судових рішень№  140/3983/24

Загалом до юристів звертаються тисячі переселенців з різними питаннями, наприклад, щодо: 

  • Оскарження дій чи бездіяльності органів влади
  • Оформлення пенсійних, інших соціальних виплат та пільг
  • Відновлення документів, звільнення з роботи на ТОТ
  • Встановлення факту смерті чи народження на ТОТ
  • Виплат від міжнародних партнерів, гуманітарної допомоги
  • Розв'язання сімейних питань: аліментів, розлучень, спадщини.

Якщо ви ВПО і вважаєте, що ваші права порушені або потребуєте консультації юриста чи допомоги зі зверненням до суду – звертайтесь до системи безоплатної правничої допомоги. 

Читайте також:

Можливо зацікавить