Чи потрібно перевертати банки після закрутки: усе залежить від типу кришки

Традиція перевертати консервації «догори дном» бере початок ще з часів, коли банки закривали бляшаними кришками «під ключ». Такий метод мав практичну мету — посилити герметизацію і уникнути протікання.
Коли гаряча рідина в банці контактує з внутрішньою стороною кришки, відбувається її додаткова стерилізація — знищуються бактерії, які могли залишитися після закатки. А коли банка охолоджується в перевернутому положенні, кришка «втягується» всередину, утворюючи вакуум. Саме вакуумне середовище й забезпечує довготривале зберігання продукту без псування, пише ТСН.
Коли потрібно перевертати, а коли — ні: все залежить від типу кришки
Не всі кришки для банок однакові. І саме від них залежить, чи потрібно перевертати ємності після стерилізації.
Бляшані «під ключ»
Класичні кришки, які використовуються зі спеціальною машинкою для закатування. Для них перевертання обов’язкове. Адже, коли гаряча вода контактує з кришкою, то вона стерилізує її поверхню. А під час охолодження кришка деформується, чим додатково герметизується. Основні переваги таких кришок полягають в додатковій стерилізації та герметизації, а це знижує ризик псування продукції.
Щоб правильно перевернути банку з консервацією, використовуйте рушник чи рукавички. Так ви уникнете опіків. Банки залишаються перевернутими до повного охолодження. Якщо ви погано закрутили кришку, то одразу після перевертання побачите протікання. Це вказує на те, що банку слід перезакатати.
Кришка «твістоф»
Кришки, які закручуються, є сучасними альтернативами старим бляшаним кришкам «під ключ». Вони відрізняються наявністю полімерного покриття, яке під впливом гарячої води розширюється, чим створює герметичне ущільнення. Однак, тут є важливий нюанс: такі банки не перевертаються.
Річ в тім, що в перевернутому положені надмірний об’єм гарячої рідини може пошкодити полімерне покриття, а це призведе до втрати герметичності. Додатково кришка «твістоф» охолоджується швидше, ніж сама банка. Тому може виникнути здуття через тиск.
Закручувати такі кришки потрібно щільно, але не використовуючи надмірних зусиль. Після цього залишіть консервацію в звичайному положенні до охолодження. Коли банка охолодиться, злегка натисніть на центр кришки, якщо ви не почули «клац», значить вона закрита правильно.
Читайте також:
- Фітофтора атакує: як врятувати помідори від грибка, щоб не втратити врожай
- Очищає печінку, знижує цукор і бореться зі старінням: яку спецію варто додати в раціон
- Отримаєте надзвичайний урожай: дармове підживлення для буряка