Очищає печінку, знижує цукор і бореться зі старінням: яку спецію варто додати в раціон

Очищає печінку, знижує цукор і бореться зі старінням: яку спецію варто додати в раціон

Розмарин — це не просто ароматна приправа, а справжній скарб для кухні й здоров’я. Його пряний запах чудово доповнює рибу, м’ясо, овочі та навіть десерти. А ще ця трава має цілу низку корисних властивостей: покращує травлення, підтримує роботу печінки, стабілізує рівень цукру в крові й сприяє кращій пам’яті.

Про те, чому варто додати розмарин до своїх страв, пише ТСН з посиланням на Kobieta w INTERIA.PL

Регулює рівень цукру в крові 

Розмарин використовується в природній медицині для боротьби з гіперглікемією - високим рівнем глюкози в крові. Ця трава не тільки уповільнює всмоктування вуглеводів у кров, але й захищає клітини підшлункової залози, що відповідають за вироблення інсуліну.

Покращує травлення і функцію печінки

Екстракт розмарину зміцнює слизову оболонку шлунка та знижує ризик виникнення виразки шлунка, адже має сильні антибактеріальні властивості. Також спеція має жовчогінну дію, прискорює травлення та корисна для кишківника.

Розмарин має позитивний вплив на на печінку: підтримує процеси детоксикації та захищає її клітини від пошкодження. Наприклад, внаслідок вживання деяких ліків.

Має антиоксидантну дію

Розмарин містить потужні антиоксиданти. Вони борються із запаленням, знижуючи ризик серцевих захворювань, а також виводять вільні радикали, які відповідають за пошкодження клітин, рак та прискорене старіння.

Деякі дослідження показали, що екстракти розмарину прискорюють регенерацію шкіри та допомагають боротися з акне та екземою.

Ця спеція має заспокійливу дію та зменшує стрес, який погіршує пам'ять. Потужні антиоксиданти, що є в розмарині, захищають мозок від оксидативного стресу, який пошкоджує нейрони та сприяє нейродегенеративним захворюванням.

Як використовувати розмарин?

Найкорисніший - свіжий розмарин. Його можна вирощувати в горщику цілий рік.

Ця спеція додає смаку багатьом стравам — її найкраще додавати до смаженого м’яса, риби чи картоплі. Втім, вона також підходить для приготування супів, соусів і навіть тортів і десертів. Гілочки розмарину покращать смак лимонаду або чаю.

Якщо ж додати олію розмарину у ванну, то аромат стимулюватиме роботу мозку, сприятиме розслабленню та допоможе заснути.

Читайте також:

Можливо зацікавить