Очищає печінку, знижує цукор і бореться зі старінням: яку спецію варто додати в раціон

Очищає печінку, знижує цукор і бореться зі старінням: яку спецію варто додати в раціон

Розмарин — це не просто ароматна приправа, а справжній скарб для кухні й здоров’я. Його пряний запах чудово доповнює рибу, м’ясо, овочі та навіть десерти. А ще ця трава має цілу низку корисних властивостей: покращує травлення, підтримує роботу печінки, стабілізує рівень цукру в крові й сприяє кращій пам’яті.

Про те, чому варто додати розмарин до своїх страв, пише ТСН з посиланням на Kobieta w INTERIA.PL

Регулює рівень цукру в крові 

Розмарин використовується в природній медицині для боротьби з гіперглікемією - високим рівнем глюкози в крові. Ця трава не тільки уповільнює всмоктування вуглеводів у кров, але й захищає клітини підшлункової залози, що відповідають за вироблення інсуліну.

Покращує травлення і функцію печінки

Екстракт розмарину зміцнює слизову оболонку шлунка та знижує ризик виникнення виразки шлунка, адже має сильні антибактеріальні властивості. Також спеція має жовчогінну дію, прискорює травлення та корисна для кишківника.

Розмарин має позитивний вплив на на печінку: підтримує процеси детоксикації та захищає її клітини від пошкодження. Наприклад, внаслідок вживання деяких ліків.

Має антиоксидантну дію

Розмарин містить потужні антиоксиданти. Вони борються із запаленням, знижуючи ризик серцевих захворювань, а також виводять вільні радикали, які відповідають за пошкодження клітин, рак та прискорене старіння.

Деякі дослідження показали, що екстракти розмарину прискорюють регенерацію шкіри та допомагають боротися з акне та екземою.

Ця спеція має заспокійливу дію та зменшує стрес, який погіршує пам'ять. Потужні антиоксиданти, що є в розмарині, захищають мозок від оксидативного стресу, який пошкоджує нейрони та сприяє нейродегенеративним захворюванням.

Як використовувати розмарин?

Найкорисніший - свіжий розмарин. Його можна вирощувати в горщику цілий рік.

Ця спеція додає смаку багатьом стравам — її найкраще додавати до смаженого м’яса, риби чи картоплі. Втім, вона також підходить для приготування супів, соусів і навіть тортів і десертів. Гілочки розмарину покращать смак лимонаду або чаю.

Якщо ж додати олію розмарину у ванну, то аромат стимулюватиме роботу мозку, сприятиме розслабленню та допоможе заснути.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Чому сонечка залітають у житло восени та взимку: добрий знак чи попередження

Чому сонечка залітають у житло восени та взимку: добрий знак чи попередження

Збиратимете відрами: найродючіші сорти огірків, які дають високий врожай

Збиратимете відрами: найродючіші сорти огірків, які дають високий врожай

Пухкі пиріжки з яблуками на кефірі  — простий рецепт, який завжди вдається

Пухкі пиріжки з яблуками на кефірі — простий рецепт, який завжди вдається

Які хвороби дають право на відстрочку: повний перелік діагнозів, з якими не мобілізують

Які хвороби дають право на відстрочку: повний перелік діагнозів, з якими не мобілізують

Як змусити орхідею зацвісти восени: прості підживки з кухонних відходів, які працюють

Як змусити орхідею зацвісти восени: прості підживки з кухонних відходів, які працюють

Що додавати у сирники, щоб вони не розвалювалися

Сирники, які ніколи не розповзаються: простий інгредієнт, що гарантує ідеальну форму

Скільки можна зберігати консервацію: лікарка назвала небезпечні строки та пояснила, коли виникає ботулізм

Скільки можна зберігати консервацію: лікарка назвала небезпечні строки та пояснила, коли виникає ботулізм

Україна — Ісландія: коли і де дивитися вирішальний матч кваліфікації до ЧС-2026, ставки букмекерів

Україна — Ісландія: коли і де дивитися вирішальний матч кваліфікації до ЧС-2026, ставки букмекерів

Як приготувати шарлотку

Ідеальна яблучна шарлотка — простий рецепт, який завжди вдається