«Дитина переставала дихати й потрібна була киснева підтримка», - волинська лікарка про ускладнення кашлюка

«Дитина переставала дихати й потрібна була киснева підтримка», - волинська лікарка про ускладнення кашлюка

У липні в Луцькому районі від ускладнень кашлюка померло двомісячне немовля. У сім'ї є ще інші діти, які також захворіли на кашлюк, і жодна із них не була щеплена.

Медична директорка обласної інфекційної лікарні Любов Серба повідомила Суспільному, що кількість хворих дітей на кашлюк на Волині зростає.

Чим небезпечна хвороба, які ускладнення та наслідки може спричинити, а також, як вберегти дітей від цієї інфекційної хвороби — про це поспілкувалися з медичною директоркою обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства, дитячою імунологинею Іриною Грабовською-Микитюк

Чим небезпечний кашлюк

— Що це за хвороба, чим вона небезпечна? 

Кашлюк — це інфекційне захворювання, яким захворіти можуть діти від народження і не залежно від віку. Інфекція є небезпечна тим, що 80 % пацієнтів, які невакциновані й не мають імунітету, тобто не хворіли на цю інфекцію, впродовж останніх 10 років можуть інфікуватися.

Це дуже тривала інфекція, нею хворіють в середньому до шести місяців. Це бактеріальна інфекція, але небезпечна не сама бактерія, а токсин, який ця бактерія виділяє.

— Чим небезпечний цей токсин і чим небезпечний цей кашель, який триває до пів року?

Небезпечний тим, що люди заражаються досить легко, досить швидко, тому що резервуаром хвороби й джерелом інфекції цієї хвороби завжди є тільки хвора людина.

Є люди, які можуть мати легкі прояви інфекції й навіть не знати, що вони мають кашлюк. Вони будуть кашляти й розповсюджувати цю інфекцію. В такому випадку інфекція може уразити дітей маленького віку, для яких вона є вкрай небезпечною.

Дорослі часто і тривало кашляють, кашель болючий, нападоподібний, глибокий, але вони найімовірніше не будуть мати ускладнень. Маленькі діти, можуть не кашляти глибоко, але в них можуть бути тривалі зупинки дихання і навіть судоми, які можуть призвести до смерті.

— Чим небезпечна ця хвороба  для двомісячних немовлят? 

Якщо взяти глобально, то від цієї хвороби особливого лікування немає. Тобто ми можемо дати від бактерії антибіотик, він вбиває бактерію, але антибіотик не може вбити токсин. Токсин впливає на центр дихання в головному мозку, діти кашляють і не можуть ніяк ні викашлятися, ні вдихнути. Для двомісячних немовлят і для дітей до пів року дуже небезпечна є ця інфекція. Ми не маємо способу захистити цю дитину, окрім того, як створити для неї середовище в якому вона не може заразитися. 

Перше щеплення, яке може захистити від інфекції ми робимо у два місяці. Не завжди однієї дози вакцини вистачає для того, щоб виробився добрий стійкий імунітет, який захистить дитину. Дитя до двох місяців не захищене нічим, його може захистити тільки здорова мама, здорові старші братики та сестрички, здорові бабусі, дідусі, які оточують цю дитину і не є носіями інфекції.

Статистика захворюваності на кашлюк

— Яка статистика захворюваності на кашлюк у 2022-2023 роках?  Чи відрізняється вона від статистики до повномасштабної війни? 

Нажаль, чіткої статистики, ні вакцинації, ні захворювання ми отримати не можемо. Найбільше на вакцинацію і поширення захворювання вплинула не так війна, як COVID, який в нас був перед війною. В період пандемії використовувалися строгі ізоляційні методи. Ми всі носили маски, намагалися менше перебувати в людних місцях, обробляли руки. 

Кашлюк в основному передається через кашель, через слину. Якщо ви захищені маскою ймовірність того, що ця бактерія потрапить на ваші слизові оболонки й викличе хворобу набагато менша. Тому ми дійсно бачимо, що в період COVID захворюваність була значно нижча. Після того, як пандемія закінчилася, захворюваність різко пішла вверх. За шість місяців 2022-го року було зафіксовано 13 випадків кашлюку в Україні, а за шість місяців 2023-го року вже 161.  

— За пів року 2023 в області зафіксували, зі слів Валентини Хомутінкіної, 66 випадків захворювання на кашлюк і 40% дітей не були щеплені. Чи може бути така ситуація, що кашлюк не діагностований. Чи потрібно для цього специфічний лабораторний аналіз? 

Однозначно лабораторний аналіз. Статистика в цьому плані не є досконалою, дуже багато випадків не подаються. Особливо, якщо мова йде про дорослих. Дорослі тривало кашляють, вони не звертають на це увагу, списують на алергічний риніт, на алергічний кашель, на хронічний бронхіт, на бронхіт курця. А насправді вони дійсно мають кашлюк.

Приблизно місяць тому в нас був випадок, коли доросла жінка мала кашлюк в легкій формі й вона була джерелом інфекції для своїх двох дітей. Ми діагностували маму тільки тому, що вона прийшла із двома кашляючими дітьми, які мали класичну картину кашлюка.

За останній час найменша дитина із кашлюком, яка потрапляла до нас в заклад мала чотири місяці. Це був досить складний випадок, дитина тривалий час перебувала в відділенні інтенсивної терапії, вона переставала дихати й потрібна була киснева підтримка. 

Вакцинація та профілактика захворюваності

— Профілактика захворюваності на кашлюк  – вакцинація. В дорослому віці щеплення не передбачені? Як захиститися? 

В дорослому віці нашим календарем немає обов'язкових щеплень від кашлюка. Але загалом у світі дорослі також вакцинуються, особливо жінки, які планують народжувати дітей і хочуть їх захистити. Вакцинована від кашлюка мама передає антитіла, антитоксичний імунітет своїй новонародженій дитині. Така дитина до шести місяців вже має базовий імунітет для того, щоб не захворіти на важку форму кашлюка. 

— Календар щеплень – в якому віці та скільки разів необхідно вакцинувати дитину? 

Згідно з національним календарем щеплень, дітки обов'язково повинні отримати чотири дози вакцини у віці до 18 місяців: тобто у 2, 4, 6 і 18 місяців і ревакцинацію у віці шести років.

— Що б ви порадили вагітним, в якому триместрі зробити цю вакцинацію? І як взагалі отримати вакцину, оскільки вона не передбачена національним календарем?

На жаль через те, що вакцинація не входить в наш обов'язковий календар для вагітних, це є рекомендоване щеплення, яке майбутні мами повинні придбати за власний кошт. Ви йдете в аптеку, купуєте вакцину, приходите до свого сімейного лікаря і робите вакцинацію.

Ідеальний час для вакцинації — це третій триместр вагітності. Робите вакцинацію собі, в ідеальному варіанті, майбутньому татові й родичам, якщо вони живуть з вами. І ваша дитина має дуже хорошу перспективу не захворіти на кашлюк у віці до року.

Можливо зацікавить

На Волині низький рівень вакцинації проти кашлюка

На Волині низький рівень вакцинації проти кашлюка

Зоопарк
фото

«Ми зайняли своє місце серед європейських зоопарків», - інтерв'ю з Людмилою Денисенко

Луцьк Туристичний

«До Луцька варто приїхати, аби насолодитись його затишком»: розмова з Катериною Теліпською

Писанкар

«Писанки потребують не лише зосередженості, але й особливого стану душі»: писанкар Андрій Бондарук

Калуш

Від знайомства з Шварценеггером до Греммі: інтерв'ю з відомим сопілкарем з Волині

Відійшов у вічність лікар-рентгенолог з Волині Сергій Павільчук

Відійшов у вічність лікар-рентгенолог з Волині Сергій Павільчук

Обережно, кліщі: волинський епідеміолог розповів, що робити, якщо вкусив кліщ
відео

Обережно, кліщі: волинський епідеміолог розповів, що робити, якщо вкусив кліщ

Психолог

Психологія військового часу, виявлення брехні та секрети фізіогноміки: інтерв'ю з Юлією Ектовою

Cин колишнього голови Луцького міськрайонного суду виграв у держави справу на півмільйона гривень. Відео
відео

Cин колишнього голови Луцького міськрайонного суду виграв у держави справу на півмільйона гривень. Відео