«До Луцька варто приїхати, аби насолодитись його затишком»: розмова з Катериною Теліпською

Луцьк Туристичний

У Луцьку, місті з багатою історією та культурою, туризм поступово стає все більш популярним та розвивається з кожним роком. Завдяки своїм унікальним пам'яткам, красивим паркам та гостинним місцевим жителям, Луцьк приваблює туристів з усієї України та навіть з-за кордону.

Про те, які переспективи є у туристичної галузі Луцької громади та розвиток у період повномасштабного вторгнення, журналісти ВСН поговорили із керівницею управління туризму та промоції Луцької міської ради Катериною Теліпською

Пропонуючи відвідувачам незабутні враження, цікаві екскурсії та можливість насолодитися красою міста, туризм не стоїть на місці в обласному центрі Волині. Не дивно, що все більше людей обирають Луцьк як напрямок для подорожей та відпочинку.

- Яким зараз є туристичне життя Луцька під час повномасштабної війни?

- Туристична галузь в країні в останні роки переживає непрості часи.  Адже війна, яка триває уже 10 років, і туризм – це поняття-антиподи. Коли існує загроза для безпеки людей, важко планувати розвиток туристичної галузі. Попри це, Луцьк, який, дякувати ЗСУ, є тиловим містом, з 2013 року активно розвиває цю галузь. Звісно, повномасштабне вторгнення 2022 вплинуло на туристичні потоки, на профіль луцького туриста та самої подорожі до нашого міста, на мету відвідування міста.

Луцьк став для багатьох містом-укриттям. Хтось, тікаючи від воєнних дій з прифронтових Харкова, Сум, Чернігова, Херсона, приїхав сюди тимчасово, а хтось залишився. Але разом з тим, попри війну, бачимо зацікавлення туристів містом. Зокрема, в  2023 році почали зростати показники відвідування Луцького замку як головної пам'ятки міста, позитивними є показники туристичного збору та інших надходжень, що сплачують підприємці, які займаються туризмом.

Вбачаючи перспективу розвитку цієї галузі після війни в Україні загалом і в нашому місті зокрема, з'являються нові заклади гостинності. Нещодавно розпочалась робота в рамках державно-приватного партнерства, ініційованого луцькою міською радою, зі збереження та реставрації пам’ятки місцевого значення — будинку Прайзлерів з його пристосуванням під готель. Цей заклад однозначно повинен пожвавити туристичне життя у Старому місті. Не можу не згадати появу в центрі міста не просто ресторану, а концептуального закладу, з продуманими інтер'єрами, меню і навіть одягом офіціантів — трапезної «Підземелля». 

«До Луцька варто приїхати, аби насолодитись його затишком»: розмова з Катериною Теліпською

«До Луцька варто приїхати, аби насолодитись його затишком»: розмова з Катериною Теліпською

- Побутує думка, що Луцьк – це місто одного дня для туриста. Чи варто сюди приїздити надовше?

- В 2017 році управління туризму та промоції міста спільно з соціологічною компанією «ФАМА» провело перше маркетингове дослідження, яке показало, що до Луцька, як правило, приїжджали на вихідні, місто на вікенд — так ми називали Луцьк у своїх презентаціях.

46 % туристів на той момент відвідували Луцьк на вихідні і 12 % на період понад трьох діб. А в 2019 році уже 22% туристів приїжджали більше, ніж на три доби. Чим довше турист перебуває у місті, ночуючи в готелі, хостелі, харчуючись у закладах, користуючись іншими міськими послугами, тим більше коштів надходить до міського бюджету. І тому нашим завданням було створювати нові туристичні продукти, сприяти появі нових туристичних об'єктів на території громади, активно популяризувати заходи, аби максимально наповнити і збільшити час перебування туриста у місті.

Тому у співпраці з туристичним бізнесом з'являлись нові екскурсії, активно розвивався подієвий туризм. Великим поштовхом стало відкриття Музею Корсаків, а згодом Музейного простору «Окольний замок», який став результатом міжнародного проєкту, реалізованого Луцькою міською радою. До того ж популяризація Луцька як центру Волинської області, яка має значний рекреаційний потенціал, теж дає можливість затримувати туриста надовше.

До нас не просто варто приїхати більше ніж на два дні, а ми рекомендуємо це зробити, аби краще пізнати місто і побачити якомога більше: музей Корсаків вартий того, аби присвятити йому пів дня і обов'язково замовити екскурсію від кураторів простору. Завдяки відкриттю доступу до Вежі князів Чорторийських та створенню музейного простру «Окольний замок» сьогодні Луцький замок уже постає перед туристами як великий замковий комплекс із значно більшою територією. Підземелля під Костелом святих апостолів Петра і Павла у поєднанні з підземеллями Окольного замку, а ще ж крипти під Хрестовоздвиженською церквою, підземелля під колишнім монастирем бернардинів дарують унікальний досвід відвідування, мабуть, найдовшого в Україні обладнаного підземного маршруту.

Я можу зараз вам ще багато об'єктів називати, які треба побачити, але треба ще і слухати й чути їхню історію, бо крізь неї проступає історія Луцька, його дух: музей історії Луцького братства, Художній музей, музей Волинської ікони, Жидичинський монастир, Собор Святої Трійці, Синагога, будинок скульптора Миколи Голованя, а ще величезний список об'єктів, що розповідають про присутність у Луцьку різноманітних чернечих орденів: тринітарії, шаритки, бригітки, бернардини, домінікани та інші.

Все залежить від того, з якою метою турист їде до міста. До Луцька варто приїхати навіть задля того, аби відпочити від шуму, насолодитись його затишком, відчути як це, коли тобі «луцько», посидіти у його скверах, поблукати вулицями: десь натрапити на кількасотлітні історії про те, як Луцьк приймав монархів з усієї Європи, тут почути про маленьку Оксану Забужко, яку за ручку вела її няня дивитись розписи Костелу, а тут — як маленька Леся Українка ходила слухати орган на Різдво в тому ж костелі, а десь зустрітись із абсолютно новим і сучасним, як, наприклад, скульптури «Возз'єднання» Євгенія Примаченка та «Зерно» Олексія Золотара; або ж покататись на човнах в «Луцькій Венеції» по каналах парку чи на «сапах» Стиром у супроводі гідів Volyn River Club, поїхати в Скансен в Рокині чи ж сходити з дітьми в зоопарк.

Для організації найкращого перебування у місті рекомендую звернутись до Центру туристичної інформації та послуг, там можна придбати і луцькі сувеніри. Або ж самостійно обрати собі гіда, перелік яких є на туристичному сайті visitlutsk.com. Або ж просто, як люблю я, самому погуляти Парком культури й відпочинку ім. Лесі Українки чи поблукати Гнідавським болотом.

І обов'язково треба дізнатись, який Луцьк на смак: спробувати найсмачнішу піцу у «Фелічіті» або ж гомбовці в «Курені», деруни в «Короні Вітовта» і борщ з копченою грушею у трапезній «Підземелля», тістечка «Розалінки» в «Золотому Дукаті», сходити на дегустацію питних медів у «Медовій хаті» чи на чайну церемонію на вул. Млиновій, 13. Зрештою, придбати торт «Луцьк» від Галі Балуваної!

А ще слухати, як Луцьк звучить! А звучить він прекрасно: співом птахів в Пташиному гаї, стуком весел байдарочників об води Стиру, хіп-хоп- і реп- тусовками на «Лучанці», мелодіями сопілки і саксофону на Лесі Українки, сурмою кликуна на В'їзній вежі замку, дзвонами Костелу Петра і Павла, хоровим співом в Соборі Святої Трійці...

- Чи приїжджають цього року іноземці в Луцьк? Якщо так, то з яких країн?

- Попри все приїжджають. Уже в цьому році до Центру туристичної інформації та послуг та Окольного замку завітали туристи зі США, Польщі, Швеції, Канади, Німеччини. В минулому році окрім цих країн були представники Іспанії, Фінляндії, Великої Британії, Японії, Франції, Литви, Словенії, Чехії, Італії, Китаю, Естонії, Швейцарії.

Звісно, багато хто з них потрапив до країни не з пізнавальною метою, а, наприклад, у складі гуманітарних місій чи делегацій, але разом з тим, екскурсію Луцьком здійснили.

- Чи є у Луцьку туристичні магніти, якщо є, то які вони? 

- На нашу думку, сьогодні до Луцька приїжджають, аби побачити Луцький замок, музейний простір «Окольний замок», і, безумовно, Музей сучасного українського мистецтва Корсаків. 

- Чи є у Луцькій громаді екологічні туристичні маршрути? Чи розвивається зелений туризм? 

- Якщо говорити про зелений або екологічний туризм, то він у нашій громаді розвивається не так активно, але має хороші перспективи. Я уже згадувала про заказник «Гнідавське болото», який розташований у самісінькому центрі міста, є Кічкарівські ставки — чудове місце для спостереження за птахами, поблизу Луцька у Воротневі є облаштована екологічна стежка, Жидичин активно працює над розвитком зеленого туризму.

А ще ж є Скансен у Рокинях, де постійно відбуваються цікаві заходи. Пізнавальні і релаксуючі походи й прогулянки лісами поблизу Луцька організовує Павло Савчук, представник обласного центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства.

- В обласному центрі Волині у 2023 році затвердили програму розвитку туризму Луцької міської громади на два роки. Що передбачається зробити і чи все вдасться реалізувати? Для реалізації програми потрібно 6 мільйонів 415 тисяч гривень. Чи достатньо цих коштів?

- Метою Програми є забезпечення сталого і стійкого розвитку туристичної галузі Луцької міської територіальної громади. Програма була доповнена новими завданнями, спрямованими на підвищення кваліфікації гідів, оновлення ознакування, маркування нових туристичних маршрутів та рекреаційних зон територіальної громади, підвищення свідомості представників суб'єктів сфери гостинності щодо важливості створення фізичної безбар'єрності простору.

Частково плануємо оновити систему туристичного ознакування; завершуємо роботу із розробки туристичної карти луцької громади; з метою посилення історичної просвіти, декомунізації історичної свідомості долучилися до загальноукраїнського проєкту «Стріткод», в рамках якого буде ознаковано перейменовані вулиці; працюємо над концепцією розвитку заказника «Гнідавське болото» як потужної рекреаційної зони; напрацьовуємо можливість навчальних  заходів для представників сфери гостинності щодо створення безбар'єрних просторів у готелях, ресторанах, а також етики взаємодії з людьми з інвалідністю. Продовжимо співпрацю із представниками туроператорів, розповідаючи їм про потенціал громади, а також з метою популяризації бренду — з блогерами, представниками ЗМІ.

В минулому році завдяки такій співпраці вийшли чудові фільми «Узол і Манько: надихаємо на подорожі. Луцьк», «Волинь Велична» на ютуб-каналі «Tour de Ukraine», «Крафтові мандри» на ютуб-каналі «УкрЮтюбПроєкт». Продовжимо роботу літературної резиденції, в рамках якої плануємо попрацювати навколо теми з'їзду європейських монархів і очікуємо на появу дитячої книги та детективу на цю тему.

До речі, уже в травні відбудеться презентація книги «Вежа через О», яка стала результатом першої Луцької літературної резиденції «Місто натхнення».  Продовжимо роботу по підвищенню кваліфікації гідів, плануємо Школу екскурсовода. Продовжуємо координацію роботи КП «Центр розвитку туризму», що сьогодні уже включає два відділи — Музейний простір «Окольний замок» та Центр туристичної інформації та послуг.

Загальний обсяг фінансування, якого потребує Програма для виконання завдань, складає 6 млн 415 на два роки. Але сьогодні виділено значно менше коштів з міського бюджету. До того ж діє постанова № 590, згідно якої багато завдань ми не зможемо реалізувати, але й не могли їх не писати у програму, адже сподіваємось, як і всі українці, на якомога швидше закінчення війни.

Навіть в цих складних умовах ми відчуваємо підтримку міського голови, депутатів, але і самі чудово розуміємо, що не все, що ми хотіли би зробити, можна і доцільно робити зараз.

- Чи вдалося залучати донорські кошти на розвиток туризму в Луцькій громаді? Якщо ні, то чи є такі плани? 

- Наймасштабнішим таким проєктом є «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна», що реалізовувався міською радою. В минулому році наші колеги з управління міжнародного співробітництва реалізували проєкт «Таємниці двох веж: промоція історичної спадщини Луцька та Любліна через інноваційні технології», який доповнює традиційні туристичні екскурсії.

Проєкт «Луцький кликун», в рамках якого ми встановлюємо скульптури кликунів по місту в минулому році поповнився двома новими, що з'явились завдяки ініціативі ресторану «Де віно» та однієї із пожежних частин міста. Завдяки співпраці з компанією «Скайрон» за фінансової підтримки фонду «Аліф» було здійснено 3D сканування чотирьох пам'яток архітектури міста.

- Чи будуть фестивалі цього року в Луцьку? Якщо так, то які? 

- Фестивальне життя зараз на паузі і, на жаль, до доковідного показника нам ще не скоро повернутись. Багато традиційних луцьких заходів сьогодні не відбувається. Та все ж у травні вперше відбуватиметься «ЛюбартФест». Організатори вказують, що це буде свято музики і їжі.

Спостерігаємо, що набуває обертів діяльність «Фронтери», тому сподіваємось, що цього літа на нас чекає найлітературніший фестиваль з однойменною назвою. Думаю, відбудеться щорічний фестиваль лицарських боїв «Середньовічний Лучеськ. Доблесть віків», який організовує клуб «Айна Бера Луцьк».

- Скоро Великдень. Чи будуть якісь тематичні заходи у Луцьку? 

- Масштабних заходів не планується. Проте, Луцька міська рада, а зокрема наші колеги з департаментів культури та молоді і спорту готують тематичні заходи. Про їх час і місце проведення можна дізнатись, слідкуючи за офіційними соціальними мережами, зокрема LUTSKTRAVEL в інстаграмі та Луцьк — приємне відкриття у ФБ. 

- Чи відбувається промоція Луцька в інших містах та за кордоном? Якщо так, то як це відбувається?

- Якщо раніше ми мали змогу взяти участь у спеціалізованих виставках у Польщі, Литві, Німеччині, де розповідали про Луцьк, то сьогодні, на жаль, такої можливості не маємо. Тому промоція, безумовно, відбувається, хоч і не так активно, як би нам цього хотілося, і, як правило, непрямими шляхами. Зокрема, ведемо соцмережі англійською мовою, а також використовуємо усі можливості спілкування з різними закордонними делегаціями, які приїжджають до Луцька, а також забезпечуємо промоційною продукцією наші луцькі делегації, які їдуть за кордон.

До слова, нещодавно у Брюсселі відкрився Офіс Луцька, і окрім своєї основної функції, він виконуватиме і промоційну. Хочу сказати, що кожен лучанин сьогодні може стати амбасадором міста, розповідаючи про нього в усьому світі. 

Читайте також:

Можливо зацікавить