Домашній кисломолочний сир: простий спосіб приготування без зусиль

Домашній кисломолочний сир — це смачно, корисно й зовсім не складно. Для його приготування не потрібні ні спеціальне обладнання, ні кулінарний досвід — достатньо кількох простих продуктів та трішки часу.
Такий сир стане ідеальним доповненням до сніданку, випічки чи десертів, а головне — ви будете впевнені у його натуральності та свіжості, пишуть Добрі новини.
Для початку візьміть 2 літри молока – жирність визначає калорійність готового сиру. Для класичного варіанту беріть молоко 3,2% жирності, а для дієтичного – 2,5%. Для закваски можна використовувати натуральний йогурт або свіжу сметану. Йогурт дає легку кислинку, а сметана – ніжний смак.
Молоко треба перелити у каструлю з товстим дном і додати 4-5 столових ложок закваски. Ретельно перемішайте суміш до повної однорідності, а потім підігрійте її до температури 40 градусів. Буде відчуватись тепло, якщо опустити палець. Не треба доводити суміш до кипіння. Далі вимкніть вогонь, накрийте каструлю кришкою та закутайте її у рушник для збереження тепла.
Каструлю потрібно залишити в теплому місці на 6-14 годин. Час залежить від температури у кімнаті – чим тепліше, тим швидше піде процес. Готовність визначайте за появою щільного густого шару зверху, який відділиться від стінок. Він має нагадувати желе.
Коли все готово, щільний шар потрібно нарізати ножем на квадрати по 2-3 сантиметри. Далі поставте каструлю на слабкий вогонь на 20-30 хвилин. Після нагрівання залиште каструлю остигати при кімнатній температурі, а потім приберіть у холодильник на ніч. Зранку ви побачите, що сир повністю відділився від прозорої сироватки.
Читайте також:
- Жовтень — пік сезону раків: як правильно варити, щоб не було запаху твані
- Як доглядати за орхідеями восени: головні помилки, через які вони не цвітуть
- Дві страви з баклажанів, які підкорять всіх: класична ікра та грузинське пхалі