Дві страви з баклажанів, які підкорять всіх: класична ікра та грузинське пхалі

Дві страви з баклажанів, які підкорять всіх: класична ікра та грузинське пхалі

Ікра з баклажанів — одна з найулюбленіших овочевих закусок. Її готують із запашних баклажанів, моркви, цибулі та помідорів, тушкуючи або запікаючи овочі до м’якості.

Страва виходить ароматною, ніжною та чудово смакує як у теплому, так і в охолодженому вигляді, пише ТСН.

Базовий рецепт

Інгредієнти: 

  • баклажани — 1 кілограм
  • цибуля ріпчаста — 2 штуки
  • морква — 2 штуки
  • солодкий перець — 2 штуки
  • протерта м’якоть томатів — 400 мл
  • олія — ​​100 мл
  • сіль та чорний перець за смаком
  • цукор — 1 чайна ложка
  • оцет 9% — 1 столова ложка

Спосіб приготування:

Баклажани вимийте, обсушіть та наріжте невеликими кубиками. Перекладіть у миску, злегка присипте сіллю та залиште на 15-20 хвилин, щоб зникла гіркота. Потім промийте та обсушіть паперовим рушником.

Цибулю та моркву очистіть, наріжте кубиками. Перець очистіть від насіння та наріжте невеликими шматочками.

У глибокій сковороді розігрійте олію. Спочатку обсмажте цибулю до прозорості, потім додайте моркву та перець, готуйте ще 5-7 хвилин. Після цього покладіть баклажани та готуйте, помішуючи, до м’якості.

Потім залийте протерту м’якоть томатів, посоліть, поперчіть, за бажання додайте цукор для балансу смаку. Готуйте ікру на слабкому вогні 40-50 хвилин, періодично помішуючи. Маса повинна загуснути і стати однорідною.

Якщо готуєте для зберігання на зиму, у кінці додайте оцет і гарячу ікру одразу розкладайте у стерилізовані банки. Якщо готуєте до столу — остудіть і подавайте з хлібом або як гарнір до м’яса чи овочів.

Пхалі

Пхалі — традиційна грузинська закуска, яка, як правило, готується з овочів з додаванням волоського горіха та зелені. Готувати пхалі з баклажанів краще в казані — вогонь надасть закусці ту димну нотку, якої неможливо домогтися в духовці. Подавати страву до столу бажано свіжою.

Інгредієнти:

  • баклажани — 2 кілограми
  • горіхи очищені — 200 грамів
  • часник — 1 велика головка (8-10 зубчиків)
  • цибуля ріпчаста — 2 великі головки
  • кінза свіжа — 100 грамів
  • хмелі-сунелі — 1 чайна ложка
  • перець гострий червоний мелений — пів чайної ложки
  • білий винний оцет — 2 столові ложки
  • сіль — 2 столові ложки
  • олія — для смаження

Спосіб приготування:

баклажани повністю, не очищаючи, розкладіть на ґратах над розпеченим вугіллям або на сухій сковороді-гриль. Запікайте їх, постійно перевертаючи, поки шкірка повністю не обвуглиться, а її вміст не стане дуже м’яким.

Гарячі баклажани складіть у глибоку миску, накрийте тарілкою і залиште на 15 хвилин — так вони пропаряться, і шкірка зніметься ще легше

Очистіть баклажани, дрібно порубайте ножем до стану кашки, цибулю наріжте дуже дрібно і обсмажте в казані на невеликій кількості олії до золотистого кольору.

Волоські горіхи подрібніть. Часник натріть на дрібній тертці або пропустіть через прес, перемішайте з сіллю. Дрібно наріжте кінзу.

У глибокому розігрітому казані з’єднайте баклажанну м’якоть, обсмажену цибулю, часник, мелені горіхи та дрібно нарубану кінзу. Додайте спеції та винний оцет. Ретельно, але обережно перемішайте всю масу. Тушкуйте до готовності.

Зніміть з вогню і дайте повністю охолонути за кімнатної температури. Подавайте ікру, прикрасивши зернами граната та гілочкою кінзи.

Читайте також:

Можливо зацікавить