Хрустка і соковита: найкращі способи квашення капусти, які ніколи не підводять
Осінь — найкраща пора для квашення капусти. Господині знають: щоб капуста вийшла хрусткою, соковитою й мала приємну кислинку, важливі не лише пропорції солі, а й технологія приготування.
Три різні рецепти квашеної капусти, - пише Уніан.
Квашена капуста: рецепт на 3л банку
Це дуже смачна квашена капуста в розсолі. Процес приготування неймовірно простий, а тому вийде навіть у новачків. Для цієї закуски беремо:
- два кілограми капусти (без качана і поганого листя);
- три лаврові листки;
- 1 моркву;
- дві столові ложки солі;
- 1,5 літра води.
Капусту нарізаємо ножем, а моркву натираємо. Перемішуємо і додаємо лаврушку. Утрамбовуємо овочі в чисту банку так, щоб не залишилося порожніх місць. У мисці змішуємо окріп і сіль. Коли рідина охолоне, переливаємо розсіл у банку.
Ємність перекладаємо в глибоку миску, щоб рідина з банки могла вільно витікати. Накриваємо закуску марлею і прибираємо в тепле місце.
Через добу проколюємо капусту шпажкою або ножем, щоб випустити газ. Якщо з'явиться зверху піна, її теж треба прибрати. На закінчення процесу бродіння вкаже відсутність піни і прозорий розсіл у банці.
Капуста буде готова через три дні й тоді її можна пробувати. Якщо все гаразд, закрийте щільно кришкою і прибирайте в холод.
Хрустка квашена капуста - класичний рецепт
Для цього варіанта не знадобиться робити маринад. Для приготування закуски потрібно взяти:
- три кілограми білокачанної капусти;
- 200 грамів моркви;
- 10 горошків чорного перцю;
- п'ять запашних перців;
- три лаврові листки;
- 75 грамів солі.
Знімаємо пару верхніх листочків із капусти та нарізаємо її ножем. Не ріжте занадто тонко, щоб капуста не розм'якла. Очищену і вимиту моркву натираємо на насадці для корейської моркви.
Перекладаємо капусту в глибоку миску і перетираємо руками, щоб вона пустила сік. Пересипаємо моркву, додаємо спеції та перемішуємо.
Перекладаємо все в чисту банку і щільно трамбуємо. Між шарами майбутньої закуски укладаємо лаврушку. Сік із миски виливаємо в банку. Накриваємо її кришкою і прибираємо ємність у тарілку або миску. Це потрібно, щоб рідина, яка витікатиме під час бродіння, не виливалася на підлогу.
Залишаємо банку з капустою на чотири-сім днів у теплі. Час від часу протикайте вміст банки шпажкою, щоб випустити повітря. Не пропускайте цей крок, інакше квашена капуста буде гіркою.
Квашена капуста - рецепт із болгарським перцем
За цим рецептом виходить дуже смачна капуста - квашена і з нотками солодкого болгарського перцю. Для приготування беремо:
- кілограм білокачанної капусти;
- одну моркву;
- один болгарський перець;
- столову ложку солі;
- один-два лаврові листки;
- 0,5 чайної ложки чорного перцю горошком.
Спочатку шаткуємо капусту, а морквину натираємо. Перець потрібно нарізати дрібною соломкою. Усе перекладаємо в миску, змішуємо із сіллю, перцем і лавровим листом.
Якщо капуста виявилася не дуже соковитою, варто розвести сіль у склянці води та влити до овочів. Утрамбовуємо все в банку і прикриваємо кришкою. Поміщаємо ємність у миску. Це потрібно, щоб овочевий сік, який буде виливатися з банки, не потрапив на підлогу.
Залишаємо ємність із капустою за кімнатної температури на три доби. Щодня проколюємо шпажкою капусту біля стінок і в середині, щоб вийшов газ. Потім можна закрити банку кришкою і прибрати в холодильник на зберігання.
Читайте також:
- Мариновані маслюки на зиму: рецепт найсмачнішого маринаду
- Рибна консерва виходить смачніша, ніж магазинна: простий рецепт на зиму
- Овочева заправка до супу на зиму в банках: рецепт без варіння і стерилізації