Коли викопувати часник — простий орієнтир

Часник – один з найбільш невибагливих на городі. Йому не потрібен якийсь особливий догляд або регулярний полив. Але є у нього одна особливість – його важливо вчасно викопати, аби він не був молодим, але і не перезрів.
Як дізнатися, що часник потрібно викопувати, та як це правильно зробити - розповідаємо у телеграм-каналі для садівників Ваша дача.
Збирання часнику залежить від кліматичних умов, погоди, типу часнику та сорту.
Ранньостиглі сорти часнику готові до збирання через 85-95 днів після появи паростків, а пізньостиглі — через 100-110 днів.
Озимий часник, який садять восени, в Україні викопують від середини липня до початку серпня. Ярий часник, посаджений весною, викопують у другій половині серпня — в середині вересня.
Щоб точніше визначитися, коли можна викопувати часник, потрібно орієнтуватися на певні ознаки.
Важливо: Орієнтуйтесь не на дату, а на пір’я та шкірку:
- 3–4 нижніх листки повністю засохли, верхні ще тримаються
- шкірка на голівці стала сухою й тріскає
- Викопуйте в суху погоду, досушуйте на провітрюваному місці 5–7 днів.
- Не залишайте надовго в землі — головка може розсипатися або пустити коріння.
Читайте також:
- Квашені помідори з часником: швидкий рецепт на 3-літрову банку
- Квашені огірки у банках: скільки солі потрібно на літрову та трилітрову банки
- Що закривати на зиму в кінці липня - на початку серпня: ТОП-6 популярних рецептів консервації