Немає жодного виборця: скільки на Волині «вимерло» сіл. Відео

Немає жодного виборця: скільки на Волині «вимерло» сіл. Відео

На Волині є п'ять сіл, у яких немає жодного виборця. 

Про те, чому так стається пише Конкурент з посиланням на сюжет каналу Конкурент ТВ.

У регіональному відділі адміністрування державного реєстру виборців кажуть, що оцінюють стан заселення населеного пункту за кількістю виборців. Сіл, у яких немає жодного виборця, на Волині є п'ять.

«У нас налічується наразі два населених пункти у Володимирському районі – це село Кладнів, Володимирської громади та село Октавин в Устилузькій громаді. Там виборці відсутні ще з часу початку реєстрації, тобто з 2009 року. В інших населених пунктах – село Барвінок, Торчинська громада, останній виборець вибув ще у 2015 році», – розповідає начальник регіонального відділу адміністрування державного реєстру виборців Волинської ОВА Юрій Діконтус.

Також у Турійській громаді є село Серебряниця та село Скабарівщина, що біля Горохова. Там останні виборці виїхали у 2010-2011 роках. До слова, перший заступник міського голови Горохова Максим Ящукевич зазначив, село Скабарівщина почало «вимирати» уже дуже давно.

«Це ще було, мабуть, що за радянського часу. Ну, це в кінці вже, напевно, коли розпадався союз. І от власне воно... Ну, вона там не було велике те село. Але скоріш за все оцей розпад Радянського Союзу. Там ніколи не було багато населення. Роботи не стало, скажімо так, і те село по тихеньку пропало», – каже заступник.

 Він додав, що ще до великої війни туди їздили люди, підтримували життя у населеному пункті, облагороджували свої садиби та городи. Однак зараз і цього немає. Як каже Юрій Діконтус, це явище доволі сумне, але цілком нормальне.

«Є природній відтік населення міграційний, у звязку з, напевно, зникненням колишніх сільських громад. Там, де не стало колгоспів, виробництв і там відповідно зникали мешканці», – резюмує Діконтус.

Хоч і тенденція зникнення сіл на Волині не така велика, але все-таки відчутна. Спеціалісти наголошують, аби села не вимирали, потрібно діяти на випередження – розвивати інфраструктуру, мотивувати молодь і створювати робочі місця. Журналісти додають, що вже у зниклі села наряд удасться вдихнути життя, але вони можуть стати цікавою локацією для туристів.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Антимонопольний комітет України зобов'язав Володимирське ТМО скасувати результати тендеру на будівництво реабілітаційного центру

Антимонопольний комітет України зобов'язав Володимирське ТМО скасувати результати тендеру на будівництво реабілітаційного центру

Олег Баковський, день народження, Волинь

13 травня: хто з волинян святкує День народження

Евакуація, Донецька область, Волинь

Мешканцям Донеччини пропонують безкоштовну евакуацію на Волинь

втрати

Загинув від ножового поранення у Німеччині: на Волині прощатимуться із захисником Володимиром Козіним

картопля

Заморозки на Волині: що потрібно зробити з картоплею, щоб не втратити врожай

Рецепт десерту
відео

Королева італійської випічки: волинський блогер-пекар розповів, як приготувати сфольятеллу

ухилянт покарання

Вказав, що всіляко сприяє економічній відбудові України: як покарали ухилянта на Волині

огірки

Травневий посів: як волинянам виростити рясний врожай огірків

війна діти
відео

Старший син і чоловік - у війську: розповідь матері п'ятьох синів з Волині