Нову багатоповерхівку на території Луцької райлікарні не підключать до міської каналізації та води

Нову багатоповерхівку на території Луцької райлікарні не підключать до міської каналізації та води

Підгайцівська громада не надала інформації про необхідні потужності міської каналізації та мереж водопостачання для майбутніх новобудов, які заплановані на її території. У тому числі - щодо будівництва нового житла на території районної лікарні.

Така ситуація може спричинити проблеми із потужностями міських мереж. У зв'язку із цим Луцька міська рада ухвалила проєкт рішення «Про врегулювання питання приєднання до систем комунального підприємства «Луцькводоканал» суміжних громад». 

Цим документом встановили тимчасовий мораторій на доступ до потужностей комунального підприємства «Луцькводоканал» в частині централізованого водопостачання та водовідведення для об’єктів, що знаходяться поза межами Луцької міської територіальної громади (на які не видано технічні умови на момент набрання чинності цим рішенням).

Як зазначив директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк, в останні роки через те, що навколишні села розбудовуються і приєднуються до міських мереж, потужностей стає недостатньо.

8 лютого 2022 року Луцька міська рада звернулася до голів суміжних територіальних громад щодо перспективи спільного використання потужностей КП «Луцькводоканал» для задоволення потреб з приєднання об’єктів громад до систем централізованого водопостачання та/або водовідведення м. Луцька. Конструктивної відповіді щодо зазначеної співпраці не отримали.

Як нагадав Луцький міський голова Ігор Поліщук, на території Луцької райлікарні будуватиметься 35 тис м2 житла. Ні забудовник, ні Підгайцівська громада не зверталися до водоканалу  приводу вивчення можливості підключення до мереж.  

«Далі буде так: вони пишуть заяву про видачу техумов на підключення, не зважаючи на те, чи є в нас такі потужності. Коли немає підстав видавати ці техумови, далі ці підприємства звертаються в антимонопольний комітет, як це було з Гіркою Полонкою. Там на нас наклали штраф у розмірі 800 тисяч гривень і  зобов’язали підключити. Таке не може бути. Спершу треба з’ясовувати всі потужності: мережі, транспорт,  решта. Там нас ставлять перед фактом. Той об’єкт у Підгайцях «покладе» нашу систему постачання і водовідведення. Боратинська громада, наприклад погодилась на співпрацю, готуємо договір про міжмуніципальну співпрацю.Підгайцівська громада не йде на перемовини. Тому ухвалюємо таке рішення, щоб захистити водоканал від такої ситуації», - пояснив він.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Як покласти до кишені 200 мільйонів і забрати собі квартири? Що не так із будівництвом житла на території Луцької райлікарні

Зі слів Віктора Гуменюка, щоб водоканал зміг справлятися з такими викликами потрібні додаткові інвестиції. Як вихід – оплата такими об’єктами оптового тарифу.

Урешті, депутати заборонили «Луцькводоканал» видавати технічні умови інженерного забезпечення об’єктів будівництва, що розташовані на території суміжних громад. Виняток – якщо є договори спільного фінансування (утримання) мереж такими забудовниками.

Можливо зацікавить