Одна помилка — і вся консервація в смітник: яку сіль не можна використовувати для закруток

Одна помилка — і вся консервація в смітник: яку сіль не можна використовувати для закруток

Пора закруток у розпалі, і господині активно готують запаси на зиму — банки з огірками, помідорами та кабачками вже шикуються в коморах. Утім, навіть дотримавшись рецепту, можна зіпсувати консервацію через одну помилку — неправильно обрану сіль.

Про те, яку сіль варто використовувати для надійних заготовок, а яка може зіпсувати всю партію, пише Уніан.

Яку сіль можна використовувати для консервування

Для консервації зазвичай беруть кам'яну сіль грубого помелу. Саме на таку розраховані рецепти закруток і, якщо її замінити, то на виході можна отримати зовсім не те, що очікували.

Морська сіль без добавок теж може підійти - але вона теж має бути грубого помелу.

 Яку сіль не можна використовувати для консервування:

  • Сіль екстра

Чи можна консервувати з сіллю екстра? Зазвичай її не використовують - з дрібною сіллю важко вгадати, щоб не пересолити: наприклад, в 1 ст. л. ложку кам'яної солі вміщується менше, ніж солі екстра.

  • Йодовану сіль

Йод у складі солі уповільнює процес бродіння, спотворює смак продуктів усередині банки, може змінювати їхній колір. Може, банки й не «здує», але й гарної консервації з такою сіллю не вийде. І, хоча зараз і кажуть, що йодовану сіль роблять за іншою технологією, і вона не впливає на продукт - у цьому не можна бути впевненим на 100%.

Тому, якщо ви сумніваєтеся, чи можна робити заготовки на зиму з йодованою сіллю - правильно робите. Відкладіть її вбік і візьміть звичайну, кам'яну.

  • Сіль з антизлежувачами

Зараз нерідко в магазинах можна зустріти сіль з добавками - Е536, Е535, Е538. Це антизлежувачі, які додають до солі, щоб вона, власне, не злежувалася. 

З цими добавками сіль для консервування, а особливо для сквашування і засолювання, взагалі не годиться. У кращому разі банки «здує», але найчастіше вони просто «зривають», так і не потрапивши на стіл.

Тож перед тим, як купувати сіль для консервації - кам'яну чи морську - обов'язково читайте склад на упаковці.

Читайте також:

Можливо зацікавить