«Після планового ендопротезування, людина стає на ноги на другий день», – інтерв’ю з волинськими травматологами

Волинський обласний центр ортопедії, травматології та артроскопії

Волинський обласний центр ортопедії, травматології та артроскопії - сучасний медичний заклад, що надає кваліфіковану медичну допомогу пацієнтам з травмами та захворюваннями опорно-рухового апарату. Він займає провідні позиції в галузі ортопедії, травматології та артроскопії не лише на теренах Волині, а й за її межами.

Про те, які послуги надають у Центрі, які методи діагностики використовують, про ендопротезування великих суглобів, скільки триває реабілітаційний період після операцій, про онкологію опорно-рухового апарату та багато іншого журналісти ВСН поспілкувалися із фахівцями закладу.

Співрозмовниками стали доктор медичних наук, професор Адріан Філь та ортопеди-травматологи, артрологи  Волинського обласного центру ортопедії, травматології та артроскопії Юрій Шендерюк та Михайло Валігурський.

- Розкажіть про ваш Центр. На чому він спеціалізується?

- Наш Центр травматології , ортопедії і артроскопії спеціалізується на всіх видах надання ортопедо-травматологічної допомоги. До нас звертаються пацієнти з Волині, навколишніх областей і навіть всієї України. В силу того, що зараз система охорони здоров'я побудована так, що гроші ходять за пацієнтом, сімейний лікар останнього скеровує до вузьких спеціалістів. Отримавши відповідне електронне направлення пацієнт може звертатися з ним до відповідного лікаря закладу, який має договір з НСЗУ. Якщо, до прикладу, лікар з Києва чи з Львіської області дасть направленння на консультацію до травматолога і пацієнт прийде з таким скеруванням в наш заклад, ми його обов’язково проконсультуємо. 

Найголовніше, найпоширеніше і те на чому ми спеціалізуємося, це ендопротезування великих суглобів, здебільшого це кульшовий і колінний суглоб, інколи плечовий суглоб. Займаємося переломами тазу та кульшової западини. В разі необхідності залучаємо наших партнерів, друзів з-за кордону, зокрема з Польщі. 

Займаємося лікуванням довгих трубчастих кісток усіма можливими методами, зокрема: остеосинтезом пластинами, інтрамедулярними стержнями та апаратами зовнішньої фіксації. Також займаємось артроскопією суглобів. Даний метод лікування дає можливість провести операцію через точкові проколи. Таким чином ми лікуємо пошкодження менісків та хрестоподібних зв’язок колінного суглоба, пошкодження капсули та ротаторної манжети плечового суглоба і гомілково-ступневий суглоб, - розповів Михайло Валігурський.       

- Які методи діагностики застосовують у Центрі?

- Наш центр є структурним підрозділом Волинської обласної лікарні, на базі якої наявні комп’ютерний та магнітно-резонансний томограф, мікробіологічна лабораторія, рентген- та ультразвукові апарати. Безумовно, дані інструментальні методи діагностики суттєво розширюють діагностичні можливості, але ключовим методом діагностики опорно-рухового апарату є клінічний огляд, який проводить кожен лікар на момент поступлення пацієнта, - зауважив Юрій Шендерюк.

«Після планового ендопротезування, людина стає на ноги на другий день», – інтерв’ю з волинськими травматологами

- Від яких факторів залежить успіх операції із ендопротезування? 

- Між хорошим та звичайним ендопротезуванням є тисяча і одна дрібниця. Успіх будь-якої операції залежить від командної роботи. Починаючи з приймального відділення, де зустрічають пацієнта, далі молодший і середній медперсонал готують його до операції. Окремим етапом є передопераційне планування, адже незапланована операція - це запланована невдача.  Професійність лікаря - це один з ключів до успіху проведення даної операції, оскільки навіть найкращий імплант не має власної свідомості і працюватиме рівно так як його змусить працювати хірург, - зазначив Адріан Філь.    

«Після планового ендопротезування, людина стає на ноги на другий день», – інтерв’ю з волинськими травматологами

- Скільки операцій з ендопротезування на рік виконують лікарі Центру?

- Якщо в 2015-2016 роках ми мали близько ста таких операцій, то зараз ми виконуємо близько 600 протезувань на рік. Тобто, це 2-3 ендопротезування щоденно. Даний момент є дуже важливим, оскільки для того аби впевнено назвати себе професіоналом потрібно виконувати не менше 50 операцій щорічно, - пояснив Михайло Валігурський.  

- Яка вартість ендопротезування? 

- Існують тендерні програми по протезуванню. Дуже часто населення забезпечує протезами держава. Є, правда, пацієнти, які свідомо відмовляються від тендерних ендопротезів, керуючись тим, що вони сумніваються у їхній якості. Хоча ми ставимо тендерні ендопротези і вони успішно працюють. До слова, була ситуація, що жінка приходить і каже, що я хочу найдорожчий протез, який тільки можна купити. Аргументувала це тим, що колись, у радянському союзі, держава видавала безкоштовні автомобілі, то «Волги» і «Жигулі» не давали, а видавали «Запорожці» і мотоколяски.  Середньостатистична вартість імпланту близько 60-80 тисяч гривень, - розповів Михайло Валігурський.   

- Як довго можна ходити зі штучним суглобом? Чи потрібна його заміна?

- За даними світової літератури у понад 90 % пацієнтів тривалість роботи протезу до планової ревізії становить 20 років. Після цього терміну потрібна заміна поліетиленового лайнера. Тривалість даної операції становить близько 40 хвилин і вже на наступний день пацієнт може ставати на обидві ноги з повним навантаженням, - акцентував Юрій Шендерюк.

«Після планового ендопротезування, людина стає на ноги на другий день», – інтерв’ю з волинськими травматологами

- У якому віці люди потребують ендопротезування суглобів? Хвороби, при яких вдаються до цього методу, помолодшали?

- Наймолодшому нашому пацієнту був 21 рік, найстаршому 98. Основна маса це люди літнього віку: 55-60 років і більше вони становлять 50-60% всього контингенту пацієнтів. В даній віковій категорії є дві основні причини – артроз кульшового суглоба та перелом шийки стегнової кістки. Інша категорія це молоді чоловіки віком 30-40 років з аваскулярним некрозом голівки стегнової кістки. Після пандемії коронавірусу таких пацієнтів побільшало. Крім того до даної категорії додались молоді жінки, для яких дана патологія не є типовою.   Наостанок третя категорія являє собою молодих людей з вродженою проблемою – диспластичним коксартрозом. Дана патологія є вродженою такі пацієнти досить часто переносять одну, а то і більше операцій  в дитячому віці. Відповідно, нам доводиться мати справу не лише зі складною деформацією стегнової та тазової кісток, а ще й з рубцевими змінами. Поєднання цих факторів призвело до того, що дану патологію заслужено вважають одним з найскладніших викликів в практиці ортопеда та вимагає ідеальної роботи всіх ланок надання допомоги від передопераційного обстеження, планування втручання, самої операції та реабілітації, - зазначив Михайло Валігурський.

-  Чи тривалою є реабілітація після операцій?

- По різному. В середньому проходить півтора-два місяці, поки людина почне ходити  уже без допоміжних засобів. До слова, після вдало проведеного ендопротезування, людина стає на ноги на другий день після операції. Чому раніше людина не може стати? Протипоказ від анастезіолога. Операції на нижніх кінцівках проводяться під спинно-мозковою анастезією. Однією із особливостей даного знечулення є заборона для пацієнта ставати на ноги раніше, ніж через 24 години після проведення ін’єкцій у спинно-мозковий канал. Якщо, приміром, пацієнта прооперували в 10.00 ранку, то в 10.00 ранку наступного дня пацієнт уже самостійно може йти. У практиці Центру були випадки, коли пацієнт був прооперований о 11 годині після закінчення дії знечулення  самостійно підвівся і пішов до туалету. Попри заборону. Ми такого не схвалюємо. Це, звичайно, досить ризиковано. Дякувати Богу, не було якихось поганих наслідків, - пояснив Михайло Валігурський.        

- Окрім протезування, з чим найчастіше доводиться працювати ще?

- З переломами кісток. Це вже не ортопедія, а травматологія. До нас потрапляють пацієнти із дуже складними переломами: внутрішньосуглобові переломи, псевдоартрози або хибні суглоби, дефекти довгих трубчастих кісток, переломи кісток тазу та кульшової западини. Переломи легшого ступеня підлягають лікуванню у лікарнях районних центрів. Інколи люди хочуть все-таки лікуватися в обласному центрі, звертаються до нас. Іншим напрямком нашої діяльності є артроскопія. Методика даного типу оперативного втручання дозволяє лікувати пошкодження зв’язок та менісків колінного суглоба також капсули і м’язів плечового суглоба. Даний метод лікування успішно використовується нашими лікарями протягом 15 років. Є гуру цієї справи і до нас приїжджають навчатися молоді спеціалісти, - зауважив Юрій Шендерюк.

«Після планового ендопротезування, людина стає на ноги на другий день», – інтерв’ю з волинськими травматологами

- У вас оперуються пацієнти із переломами тазу. Мало які лікарні в Україні цим займаються.

- У світі травматології та ортопедії операції на кістках тазу та кульшовій западині вважаються дуже складними. Дана складність обумовлена важкістю стану пацієнта, оскільки переломи кісток тазу відносяться до високоенергетичних травм часто в таких пацієнтів є інші пошкодження, які вимагають негайного оперативного втручання. В таких випадках ми проводимо тимчасову фіксацію переломів апаратами зовнішньої фіксації і після стабілізації стану пацієнта виконуємо остаточний остеосинтез. Іншим компонентом, який бумовлює складність даних операцій є особливості анатомії даної ділянки: в безпосередній близькості до кісток знаходяться магістральні судинно-нервові пучки пошкодження яких може призвести до незворотніх наслідків. Після виконання доступу до пошкодженої ділянки складності не закінчуються – потрібно виконати репозицію, тобто співставити зміщені фрагменти в правильному анатомічному положенні, даний процес часто вимагає значних фізичних зусиль, а працювати доводиться в просторі обмеженими вищезгаданими структурами. 

Отже, для виконання такої операції необхідні відмінні знання з анатомії, досконала хірургічна техніка, навчена операційна бригада і хороша фізична форма, - сказав Адріан Філь.

«Після планового ендопротезування, людина стає на ноги на другий день», – інтерв’ю з волинськими травматологами

- Про онкологію опорно-рухової системи говорять дуже рідко. Це через те, що ракове ураження кісток рідкісне?

- На жаль, не таке рідкісне як би нам хотілось. Якщо мова йде про первинні ураження кісток, то діагностика таких патологій є досить складною, оскільки на початкових етапах захворювання симптоми досить неспецифічні, що ускладнює виявлення патологічного вогнища. Значно частіше нам доводиться мати справу з наслідками пухлинного ураження інших органів, тобто метастазами. Відбувається поширення патологічного вогнища в кістку з її подальшим переломом. Переважно таке трапляється при злоякісних пухлинах передміхурової та молочної залоз також при ураженні легень. В таких випадках наші операції спрямовані на покращення якості життя. Також варто відокремити категорію пацієнтів з пухлинними на пухлиноподібними захворюваннями, яким виконується профілактичний остеосинтез. Тобто у пацієнта було діагностовано ураження кістки, але перелом ще не відбувcя, аби його уникнути потрібно зафіксувати металоконструкцією ще не зламану кістку, - розповів Михайло Валігурський.

«Після планового ендопротезування, людина стає на ноги на другий день», – інтерв’ю з волинськими травматологами

- Артроскопія – це напрямок малоінвазивної травматології, хірургія одного дня. Розкажіть про це детальніше.

- Хірургія одного дня - популярний напрямок у лікуванні пацієнтів. Людина звертається, поперендьо пройшовши всі необхідні обстеження. Крізь два точкові проколи можна зробити великий об'єм роботи, до прикладу, можна відновити обидві схрещені зв'язки, виконати резекцію меніска. В певних випадках це справді хороша опція, але не у 100 % випадків. Рішення про тривалість перебування пацієнта у стаціонарі повинне прийматись індивідуально, - зазначив Юрій Шендерюк.

- Якщо зволікати з візитом до ортопеда-травматолога, якими будуть наслідки?

- Перед розмовою з вами я консультував пацієнта, він мені поставив цікаве запитання: «Скільки в мене є часу?» Тобто у пацієнта є патологія, її треба лікувати. Я дуже часто відповідаю так: якби ви жили в Євросоюзі і звернулися до лікарні, вас би прооперували два роки тому. Адже там за лікування сплачують страхові  компанії. На захворювання на більш пізніх етапах ідуть більші витрати, тож затягувати з лікуванням є економічно невигідним та призводить до зниження якості життя, чого можна було б уникнути.Чим довше зволікати з лікуванням тієї чи іншої патології, тим дорожчим потім буде лікування, важчим буде відновлення, об'ємнішим буде оперативне втручання і  тривалішою - реабілітація. Виявлена  на ранньому етапі патологія набагато краще піддається лікуванню, - розповів Юрій Шендерюк.

Більше про Волинський обласний центр ортопедії, травматології і артроскопії та його команди дізнавайтеся на сайті: https://ortoklinik.com.ua/

Instagram: https://www.instagram.com/ortoklinik.com.ua/

Читайте також:

 

Можливо зацікавить

день народження Вербна неділя

Виховала 3 дітей, 5 онуків, 8 правнуків та вже тішиться 2 праправнуками: бабуся з Волині відзначила 91-річчя

рецепт
відео

Давня волинська страва: розповіли рецепт мандричків

Росія Україна
відео

«Я не вибирала, де мені народитися»: росіянка, яка 17 років живе на Волині, хоче отримати громадянство України

на щиті

Не встиг відзначити 50-річний ювілей: до Луцька «на щиті» повернеться Герой Юрій Сілюк

Бундесліга

16-річний футболіст з Луцька став чемпіоном Німеччини

війна смерть

Дві трагічні звістки в громаді за два дні: обірвалось життя Героя з Волині Андрія Семенюка

Затори
відео

На трасі Луцьк-Ковель утворився довжелезний затор

журналістка війна

Чоловік зараз захищає Україну: на Волині прощатимуться із журналісткою-Героїнею Аллою Пушкарчук. Оновлено

війна Волинь

Не встиг навіть відгуляти своє весілля: життя захисника з Волині передчасно обірвалось на Запоріжжі