Пісна грибна юшка на Святвечір: простий рецепт із сушених грибів
Пісна грибна юшка — одна з традиційних страв українського Святвечора. Аромат сушених грибів надає їй насиченого смаку, а прості інгредієнти роблять страву доступною та легкою у приготуванні. Така юшка чудово доповнює пісний стіл і зігріває в зимовий вечір.
Інгредієнти:
- 50–70 г сушених грибів
- 2–3 картоплини
- 1 морква
- 1 цибулина
- 2–3 ст. л. олії
- 1 лавровий лист
- кілька горошин чорного перцю
- сіль — за смаком
- 1,5–2 л води
- зелень (за бажанням)
Спосіб приготування:
- Сушені гриби ретельно промийте та замочіть у холодній воді на 2–3 години або на ніч. Воду збережіть.
- Гриби наріжте, залийте водою, в якій вони замочувалися, та додайте ще чистої води. Варіть на повільному вогні 40–60 хвилин до м’якості.
- Картоплю наріжте кубиками, моркву натріть, цибулю дрібно поріжте.
- На сковороді обсмажте цибулю та моркву на олії до золотистого кольору.
- Додайте картоплю, лавровий лист і перець у грибний відвар, варіть 10–15 хвилин. Потім покладіть обсмажені овочі й варіть ще 5–7 хвилин.
- Посоліть за смаком і дайте юшці настоятися під кришкою 10 хвилин.
Для насиченішого смаку варто використовувати білий гриб або мікс лісових грибів. Якщо любите густішу юшку, до неї можна додати жменю пшона або перловки. Юшка стане ще ароматнішою й смачнішою, якщо дати їй настоятися кілька годин.
Читайте також:
- Пампухи на Святий Вечір і Різдво: давній рецепт
- Салат «Соняшник» для святкового столу: страва, яку обожнюють усі
- На чому смажити м’ясо, щоб не було канцерогенів