Родзинка Волині: як приготувати легендарні світязькі пончики
Хто хоча б раз відпочивав, на волинському озері Світязь, той знає смак пухких пончиків. Господині зрання їх готують і до сніданку розвозять по садибах для відпочивальників.
Ігредієнти:
- 1 л води,
- 1 скл. олії,
- 1 скл. цукру,
- 2 п. ваніліну,
- 100 г свіжих дріжджів,
- борошно.
Закип'ятити окремо воду на олію, охолодити до теплого та змішати. Як охолоне, до суміші додати цукор, ванілін та дріжджі. Далі, поступово вимішуючи, потрібно додати борошно. Головне – взяти якісне борошно та дуже добре вимісити тісто на столі. Воно повинно бути гладким, як пластилін, інакше пончики не вдадуться. Дати тісту зійти хоча б 30 хв і вже тоді можна приступати до ліплення.
1 ложку начинки, і щільно зліпити в вигляді кульки. Пончики обсмажити на олії. Не варто класти на сковороду одразу багато, бо вони виростають. Із порції має вийти близько 25 пончиків. Коли пиріжки схолонуть, їх можна посипати цукровою пудрою.
Інгредієнти:
- 0,5 л води,
- 6 ст. ложок цукру,
- 6 ст. ложок олії,
- 50 г дріжджів,
- борошно.
Воду підігріти, додати цукор і дріжджі, потім олії, поступово вимісити з борошном. Тісто потрібно замішувати не дуже круто, воно має бути середньої консистенції, не густе. Начинка, яку ви любите.
Інгредієнти:
- 1 л сироватки,
- 100 г дріжджів,
- 50 г горілки,
- 100 г олії,
- 200 г майонезу,
- 0,5 л цукру,
- 1 ч. ложка розпушувача для тіста, борошно.
Розмішати дріжджі з теплою сироваткою і цукром. Коли почнуть «шуміти», додати решту інгредієнтів. Замісити негусте тісто. Сформувати пончики.
Читайте також:
- Про них писав Іван Франко: рецепт волинських пирогів з чорницями
- Сезон консервування на Волині: скільки часу варити варення для ідеального результату
- «Смакота»: рецепт печива від волинського блогера-пекаря