Сезон консервування на Волині: скільки часу варити варення для ідеального результату

Сезон консервування на Волині: скільки часу варити варення для ідеального результату

На Волині сезон консервування - у розпалі. Для того, щоб зварити смачне, густе, красиве за кольором і максимально корисне варення потрібно знати кілька правил технології його приготування.

Про те, чим класика відрізняється від «п'ятихвилинки», скільки варити полуничне варення після закипання, а також з інших ягід і фруктів, і яка має бути правильна пропорція цукру, пише Уніан.

Як варити варення з полуниці, малини, смородини та інших ягід і фруктів

Є два способи приготування - класичний і, так звана, «п'ятихвилинка». Відрізняються вони технологією приготування.

За класикою ягоди (або фрукти) потрібно з'єднати з цукром (засипати їх зверху) і залишити на 12 годин - щоб пустили сік.

Класична пропорція ягід (або фруктів) і цукру - 1:1.

У деяких рецептурах (наприклад, з кислою ягодою і фруктами) цукру беруть більше - у пропорції 1:1,2, у деяких кількість цукру зменшують на третину.

Потім ягоди з цукром потрібно поставити на вогонь, довести до кипіння і варити - від 10 до 30 хвилин (залежно від ягід і фруктів). Після цього зняти з вогню, розкласти по стерилізованих банках і закатати.

«П'ятихвилинку» готують інакше: ягоди з цукром потрібно довести до кипіння, проварити 5 хвилин, зняти з вогню і залишити повністю охолонути. Потім повторити цей прийом ще двічі, але востаннє остуджувати не потрібно - одразу розкласти заготовку по стерилізованих баночках і закатати.

На думку багатьох господинь у "п'ятихвилинці" зберігається більше вітамінів, ніж у класичному варіанті.

Основні правила варіння:

  • дотримуйтесь пропорцій ягід і цукру;
  • не використовуйте посуд із тонкими стінками і дном - варення пригорить і потемніє;
  • щоб варення мало гарний колір, помішуйте його під час варіння і знімайте піну.

Ці правила стосуються того, як варити варення з малини, полуниці, смородини, а також інших ягід і фруктів.

Скільки варити варення зі смородини та інших ягід і фруктів за часом - простий лайфхак

Чи довго потрібно варити смородину або малину? І скільки варити яблучне варення після закипання?

Якщо з «п'ятихвилинкою» все зрозуміло, то класичне готують дещо інакше:

  • малинове - потрібно варити 10-15 хвилин після закипання;
  • полуничне та смородинове - 15-20 хвилин після закипання;
  • абрикосове і вишневе - 15-20 хвилин;
  • сливове - 20-25 хвилин;
  • яблучне і з груш - 25-30 хвилин.

Якщо ви сумніваєтеся, чи готове варення, і боїтеся його переварити або недоварити, то є простий лайфхак: потрібно крапнути сироп на холодне блюдце - якщо крапля не розпливається, значить, готове. Також так ви будете бачити, якої густоти буде заготовка після того, як охолоне.

Читайте також:

Можливо зацікавить

На Волині судили матір двох дітей, яка вранці п’яною їхала за кермом

На Волині судили матір двох дітей, яка вранці п’яною їхала за кермом

іржавіють кришки на консервації

Поради для волинських господинь: як зберегти консервацію, якщо іржавіють кришки на банках

Вижив під Зеленопіллям, пройшов пекло Іловайська: куля ворога обірвала життя молодого Героя з Волині

Вижив під Зеленопіллям, пройшов пекло Іловайська: куля ворога обірвала життя молодого Героя з Волині

Приховані скарби для туристів: маловідомі місця на Волині, які варто відвідати

Приховані скарби для туристів: маловідомі місця на Волині, які варто відвідати

Застав «дідівщину» у «Волині»: вихованець луцького клубу потрапив у збірну туру європейського чемпіонату

Застав «дідівщину» у «Волині»: вихованець луцького клубу потрапив у збірну туру європейського чемпіонату

Осінній догляд за грушею: 7 важливих процедур для здоров'я дерева

Осінній догляд за грушею: 7 важливих процедур для здоров'я дерева

Загинув у травні: на Волині прощатимуться із Героєм Владиславом Троцюком

Загинув у травні: на Волині прощатимуться із Героєм Владиславом Троцюком

Чи корисна домашня консервація і як краще робити зимові заготовки

На Волині триває сезон заготовок на зиму: чи корисна домашня консервація

Цілий буряк на зиму

Підходить для борщу і салатів: як приготувати соковитий маринований буряк на зиму