Сезон консервування на Волині: скільки часу варити варення для ідеального результату
На Волині сезон консервування - у розпалі. Для того, щоб зварити смачне, густе, красиве за кольором і максимально корисне варення потрібно знати кілька правил технології його приготування.
Про те, чим класика відрізняється від «п'ятихвилинки», скільки варити полуничне варення після закипання, а також з інших ягід і фруктів, і яка має бути правильна пропорція цукру, пише Уніан.
Як варити варення з полуниці, малини, смородини та інших ягід і фруктів
Є два способи приготування - класичний і, так звана, «п'ятихвилинка». Відрізняються вони технологією приготування.
За класикою ягоди (або фрукти) потрібно з'єднати з цукром (засипати їх зверху) і залишити на 12 годин - щоб пустили сік.
Класична пропорція ягід (або фруктів) і цукру - 1:1.
У деяких рецептурах (наприклад, з кислою ягодою і фруктами) цукру беруть більше - у пропорції 1:1,2, у деяких кількість цукру зменшують на третину.
Потім ягоди з цукром потрібно поставити на вогонь, довести до кипіння і варити - від 10 до 30 хвилин (залежно від ягід і фруктів). Після цього зняти з вогню, розкласти по стерилізованих банках і закатати.
«П'ятихвилинку» готують інакше: ягоди з цукром потрібно довести до кипіння, проварити 5 хвилин, зняти з вогню і залишити повністю охолонути. Потім повторити цей прийом ще двічі, але востаннє остуджувати не потрібно - одразу розкласти заготовку по стерилізованих баночках і закатати.
На думку багатьох господинь у "п'ятихвилинці" зберігається більше вітамінів, ніж у класичному варіанті.
Основні правила варіння:
- дотримуйтесь пропорцій ягід і цукру;
- не використовуйте посуд із тонкими стінками і дном - варення пригорить і потемніє;
- щоб варення мало гарний колір, помішуйте його під час варіння і знімайте піну.
Ці правила стосуються того, як варити варення з малини, полуниці, смородини, а також інших ягід і фруктів.
Скільки варити варення зі смородини та інших ягід і фруктів за часом - простий лайфхак
Чи довго потрібно варити смородину або малину? І скільки варити яблучне варення після закипання?
Якщо з «п'ятихвилинкою» все зрозуміло, то класичне готують дещо інакше:
- малинове - потрібно варити 10-15 хвилин після закипання;
- полуничне та смородинове - 15-20 хвилин після закипання;
- абрикосове і вишневе - 15-20 хвилин;
- сливове - 20-25 хвилин;
- яблучне і з груш - 25-30 хвилин.
Якщо ви сумніваєтеся, чи готове варення, і боїтеся його переварити або недоварити, то є простий лайфхак: потрібно крапнути сироп на холодне блюдце - якщо крапля не розпливається, значить, готове. Також так ви будете бачити, якої густоти буде заготовка після того, як охолоне.
Читайте також:
- Коли саме треба збирати врожай червоних буряків: головні ознаки
- Сезон шашликів на Волині: на яких дровах не можна смажити м'ясо
- Чому тріскаються помідори при дозріванні та як цього уникнути: ефективні поради