Про них писав Іван Франко: рецепт волинських пирогів з чорницями

Про них писав Іван Франко: рецепт волинських пирогів з чорницями

Розповіли, як приготувати традиційні волинські пироги з чорницями.

Рецепт розповіли на фейсбук-сторінці Автентична кухня Волині.

«Що за добра-предобра річ пироги з черницями! Хто їх не їв, а ще таких, які спеціально вміє варити і приготовляти Хане Гольдбаум, – жаль сказати, таких, що не їли подібних пирогів, буде, мабуть, чи не більше на світі від таких, що їли, – той і думкою не здумає і в сні не виснить, яка се добра річ пироги з черницями...», - писав відомий український письменник Іван Франко про волинську страву.

Спочатку потрібно приготувати дріжджову опару. Дріжджі 40 г розтерти з ложкою цукру, додаємо пів склянки теплого молока і ложку борошна, поставити, в тепле місце, хай підходить.

Тим часом збити 2 яйця з 5-6 ст. ложками цукру, додати пів пачки (100 г) розтопленого маргарину, склянку теплого молока, влити туди опару, що за той час вже підійшла, всипати по трохи просіяне борошно, поступово вимішуючи.

Додати борошно і м'яко вимішувати, поки тісто не стане еластичним і стане відлипати від рук. Готове тісто поставити в миснику у тепле місце, накрити рушником десь на годину. За той час, перебрати чорничку і пересипати її цукром. Коли тісто підійде, сформувати з нього невеличкі кульки, які розплескати в долонях, вкласти по ложці чорниць, защіпити, аби не втік сік, коли будуть пектися і сформувати пиріжки.

Пиріжки викласти на деко, дати підійти трохи (до пів години), змазати верх збитим яйцем і поставити пекти при 180 градусах, на середню позицію духовки десь на 40 хв.

Готові рум'яні пиріжки накрити рушничком і дати відлежатись, поки не охолонуть

Читайте також:

Можливо зацікавить