Скандал із грошима для військових на Волині: депутати передумали виділяти 27 мільйонів гривень. Відео

На Волині депутати передумали виділяти 27 мільйонів гривень для військових

У Володимирі не вщухає скандал із грішми для військових. На сесії міськради депутати передумали виділяти 27 мільйонів гривень на облаштування місця дислокації для сотої бригади. Кажуть, що ці гроші хочуть спрямувати на дрони, а не на ремонти в тилу.

Чи все так прозоро і що про це кажуть військові, – розповіли у сюжеті 12 каналу.

Територія колишнього танкового полку у Володимирі опинилася в епіцентрі скандалу у 2023 році. Там мали почати будівництво пункту постійної дислокації для сотої бригади. Втім, донині жодного руху.

На місці журналісти охоронця не застали, лише зграя собак господарювала на закритій території. Ця ділянка - власність Міністерства оборони. Пустка тут уже давно, нещодавно територію закріпили за 100 волинською бригадою. У 2023 році Володимирська міська рада зобов'язалася виділити 27 млн грн на ремонт будівлі. Тут вирішили зробити пункт постійної дислокації або, як просто кажуть військові, ППД для 55-го батальйонубригади.

«Були представники попередньо на сесії, які переконували, що з цих будівель, які там є, можна зробити умови для того, щоб перебували тут військові. Після цього ми на сесії приймали рішення і виділяли кошти в 23-му році на ці роботи», - каже мер Володимира Ігор Пальонка.

Поки провели усі бюрократичні процедури для виділення грошей, рік закінчився, гроші повернули в бюджет. По-новому їх мали виділити улютому та знову не склалося. Цього разу передумали депутати.

Микола Юнак - депутат, який виступає категорично проти, наголошує на тому, що земля не міська, тому і гроші міська рада не повинна вкладати.

«Ми не повинні за наш місцевий бюджет відбудовувати Міністерство території Міністерства оборони, розумієте», - зазначає він.

Міський голова не голосував, утримався.

«Депутати керувалися в першу чергу тим, що багато мешканців нашої громади звертаються про допомогу щодо дронів і забезпечення, а не щодоремонтів», - розповів Ігор Пальонка.

Депутати хочуть спрямувати ці 27 млн гривень на інші потреби 100-ї бригади.

«Якщо співфінансування, то можемо розглядати співфінансування тоді, але сьогодні в першу чергу треба автомобілі, рушниці, треба дрони. Все», - наголосив Микола Юнак.

У 100-ій бригаді пояснили, що наявність кількох місць дислокації не забаганка військових, а теперішня реальність.

«Рано чи пізно ми повернемося на Волинь. Треба буде десь розмістити особовий склад, треба буде розмістити техніку, треба буде займатися підготовкою особового складу, зокрема, можливо, й підготовкою до наступного вибуття у зону бойових дій», - зазначив начальник служби зв'язків з громадськістю 100-ї окремої бригади Сергій Хомінський.

Нині 100-а бригада ще не має пунктів дислокації, адже є новоствореним підрозділом. У інших чотирьох батальйонах сотки - Луцькому,Луцькому районі, Камінь-Каширському та Ковельському вже почали робити ППД.

«Коли війна постукає до нас на Волинь вже буде пізно виділяти кошти і на ППД, і на будь-що інше», - каже Сергій Хомінський.

Та й 27 млн з 439 усіх вільних залишків Волинського батальйону - це лише 6%, дивуються військові. Хоча, як запевняє міський голова, левова частина цих грошей пішла таки на оборону - підтримку сил безпеки та оборони, реабілітаційні центри для військових чи будівництвоукриттів. Не підтримали депутати лиш запит на 27 млн грн для облаштування ППД.

«148 мільйонів вже було спрямовано на, скажімо, ремонт фасадів, ремонт покрівель, цілком цивільних обʼєктів і на тому подібні цілі.1 от коли оцих 148 мільйонів виділяли, образно кажучи, на бруківку - ніхто чомусь не подумав про FPV-дрони. Уявляєте, яку силу-силеннуFPV-дронів можна було б купити за 148 мільйонів? А от коли зайшла мова про виділення 27 мільйонів на спорудження ППД для рідного батальйону, от чомусь голосно почали говорити про, власне, неприпустимість ремонтів в тилу у воєнний час і так далі», - дивується Сергій Хомінський.

Тим часом міський голова наводить ще один аргумент, чому громаді не вигідно віддавати гроші військовим.

«Забрали військове ПДФО, тому що все-таки ми розраховували, що тут коли буде дислокація, військове ПДФО буде сплачувати за місцем розташування частин. Це теж був аргумент, коли ми обговорювали питання щодо розбудови даного військового містечка з командиром», - зазначив Ігор Пальонка.

Дивує депутатів і те що бригада, мовляв, уже має ППД в іншому місті.

«Вони надумали собі будувати, але вони нас вводять в оману, бо 100 бригада, як вона зареєстрована, буде в Ковелі, в Ковельському районі. То вони туди не просять, вони просять іменно сюди. Чому так кажуть - не знаю», - каже Микола Юнак.

У сотій бригаді пояснили, що наявність кількох місць дислокації не забаганка військових, а теперішня реальність.

«За новими розширеними штатами чисельність нашої сотої бригади буде складати майже 8 тисяч людей. Під Ковелем у нас справді є об'єкт,який готується під ППД одного з наших підрозділів. Пропускна спроможність цього ППД - це 400 осіб. Порівняйте цифру 400 і 8000», - каже Сергій Хомінський.

Та в міській раді Володимира невблаганні. Кажуть, переконайте нас.

«Станом на сьогодні керівництво бригади або уповноважені люди мають переконати, що це основне стратегічне питання, яке потребує сьогодні фінансування для сотої бригади. Хай командир присилає сюди працівників своїх, хай вони доказують, що це першочергово треба зробити», - додав Ігор Пальонка.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Купила віртуальне авто за понад 280 тисяч гривень: волинянка потрапила на гачок шахраїв

Купила віртуальне авто за понад 280 тисяч гривень: волинянка потрапила на гачок шахраїв

У громаді на Волині до п’яти ліцеїв не набиратимуть учнів 10 класів: де дітям навчатися далі

У громаді на Волині до п’яти ліцеїв не набиратимуть учнів 10 класів: де дітям навчатися далі

Підозрюють в оборудках на 500 мільйонів: міністр агрополітики подав заяву про відставку

Підозрюють в оборудках на 500 мільйонів: міністр агрополітики подав заяву про відставку

Позичив гроші на лікування дружини: на Волині 7 років судять поліцейського за історію з хабарем
відео

Позичив гроші на лікування дружини: на Волині 7 років судять поліцейського за історію з хабарем

Волинську «сталеву сотку» передислокували на Донеччину: що відомо

Волинську «сталеву сотку» передислокували на Донеччину: що відомо

Хотіли 51 мільйон гривень, а віддали за 30: у місті на Волині продали завод
фото

Хотіли 51 мільйон гривень, а віддали за 30: у місті на Волині продали завод

війна в Україні скандал
відео

«Відкритим текстом сказали, що будемо заважати»: деталі скандалу між вдовою воїна та рестораном під Луцьком

Напад

Звʼязали та обпікали праскою: підозрюваного в організації нападу на підприємця з Волині відпустили під домашній арешт

ресторан Луцьк

«Це обʼєктивне обмеження»: у закладі неподалік Луцька прокоментували скандал із вдовою загиблого Героя