«Не роблю із себе «супермегаволонтера»: інтерв'ю із 18-річним співаком з Волині, який завоював серця мільйонів

«Не роблю із себе «супермегаволонтера»: інтерв'ю із 18-річним співаком з Волині, який завоював серця мільйонів

18-річний виконавець зі Старої Вижівки Ярослав Карпук під псевдонімом Yaktak збирає мільйони, його тренди розривають тікток. 

Ярослав дав інтерв’ю Забороні про свої хобі, кайф від своєї команди, концерти для військових, а також плани повністю прибрати російську музику з українського шоубізнесу та з наших чартів.

- Ти розпочав свою кар'єру у лютому 2022 року. Розкажи, як це починати творчий шлях на початку повномасштабної війни

- Я розпочав 3 лютого, 24 мала вийти друга пісня. Перший тиждень вторгнення було зовсім не до музики. Потім, я зрозумів, що найкраще, що я можу робити це - писати пісні.

- Чому саме Yaktak?

- Ми з командою думали, як придумати псевдонім, бо вважала що у 2023 році називатися просто Ярослав Карпук - це самострільна історія. Тому придумали Yaktak. Ми прямо кайфуємо від цієї назви. Своєю творчістю захоплюються мільйони в тебе дуже багато фанатів. Розкажи, така популярність була очікуваною для тебе, чи, можливо, топи в чартах стали несподіванкою? Я дуже люблю своїх шанувальників, тих, хто слухає мою музику. Просто роблю на совість, хочу, щоб люди відчули в пісні себе. Зрозуміло, що я хотів, щоб мої пісні були почуті. Радий, що мені це вдалося. Але я спокійно відношуся до популярності: стараюсь бути таким же простим пацаном, як і був до цього.

- Практично на початку своєї кар'єри ти заспівав із зірками: Jerry Heil, Mamarika. Згодом випустив дует із співачкою Kola. Розкажи, як ти домовляєшся із зірками про колаби.

- Наярюю їм. Пишу демку пісні, тоді ми з командою висилаємо її артистам. Ясно, що, якщо б треки музикантам не подобались, то ніхто б не робив колаб, а, якщо пісні залітають їм, то вони відкриті до колаборацій. Я щасливий, що ці артисти відкликнулися і ми випустили разом ці композиції.

- Розкажи, які труднощі для тебе як для співака-початківця зараз виникають під час повномасштабної війни, а що навпаки сприяє твоїй творчості.

- Війна точно не сприяє моїй творчості. Ми з командою стараємось не сумувати, плакати, а рухатись вперед. Не думати, коли це все закінчиться, а робити щось для цього. Проводимо концерти в різних містах, на них збираємо кошти для ЗСУ, проводимо різні аукціони.

- Коли ти був дитиною, ти мріяв дати концерт для воїнів АТО. Звідки в тебе з'явилась така ідея, що ти хотів донести своїми піснями. І, можливо, в тебе зараз є бажання заспівати для воїнів ЗСУ?

- Коли я був малий, мій батько був у АТО. Саме тому тоді я хотів дати концерт для всіх воїнів АТО. Зараз я дуже хочу підтримати хлопців, які служать у ЗСУ. Коли є можливість потрапити у якусь частину, ми туди залітаємо, співаємо з хлопцями під гітару мої пісні, інші відомі композиції. Таким чином підтримуємо наших захисників.

- Ти, на відміну від інших зірок, не публікуєш концерти для воїнів у соцмережах. Чи вважаєш ти, що інші артисти на цьому піаряться?

- Як колись казав Скрябін, деякі люди стараються бути такими суперпатріотами, щоб дійти туди, де їм не було місця. Ясно, що треба звітувати і надихати людей, але я стараюсь не робити із себе «супермегаволонтера». Якщо робиш, то роби, але не треба кричати про це.

- Ти сказав про Скрябіна, це - та людина, на яку ти рівняєшся? Хто для тебе є прикладом?

- Я на нього рівняюсь як на людину. Мені подобалась його простота. Він був однаковий як з дядьком на вулиці, так і з мільярдером, напевно. Мені це дуже подобається в людях. Я рівняюсь на активних людей. Стараюсь дивитися, як вони планують свій час, розвиваються. Якщо говорити про сучасних артистів, то, певно, рівняюсь на «Океан Ельзи». Якщо про старіших, то на Володимира Івасюка. Мені цікаво, як він мислив та писав свої пісні.

- Які в тебе плани на найближче майбутнє?

- Витіснити всю російську музику з наших топчартів, щоб люди не слухали їхню культуру. Багато людей кажуть: яка різниця, якщо перестану слухати російську музику війна закінчиться? Зрозуміло, що не закінчиться. Але, якщо ми всі почнемо менше слухати російську музику, то з часом це культура від нас відійде. Я вважаю, що ми рухаємося в правильному напрямку і йдемо до цього.

- А як з приводу російськомовної музики, яка десятиліттями була частиною нашої культури?

- Треба це викорінювати. Я думаю, що ми на правильному шляху. За останній рік з'явилося багато кльових українських виконавців, тож є кого слухати, на кого рівнятися.

- Що для тебе неприпустимо на концертах?

- Образи моєї аудиторії від мене або інших людей.

- З ким би ти ніколи й нізащо не зробив би колабу? А з ким навпаки мрієш заспівати разом?

- Не зробив би разом з російськими співаками. Мрію заспівати разом із The Weekend та Drake.

- Чи відповідаєш ти на коментарі та повідомлення фанів?

- Я постійно спілкуюся із фанатам у соцмережах. Зрозуміло, що не можу кожному відписати, але стараюсь по максимуму це робити.

- Чи хвилюєшся ти перед концертом?

- Вже немає такого хвилювання, як було раніше. Перед сценою завжди стараюсь зібратися.

- Що може зіпсувати тобі настрій перед виступом?

- Коли люди не заряджені, коли виходжу на сцени, а вони дивляться на мене, як на кіно. Це дуже погано. Стараюсь розворушити аудиторію, віддаю енергію.

- Куди ти мрієш поїхати з концертом, але не можеш через певні причини?

- Я хочу на схід України. Знаю, що колись поїду туди. Ми вже дали виступи на заході, зараз проїжджаємо центр нашої країни, а потім будемо по можливості по сході. Мрію виступити в Нью-Йорку.

- Багато твоїх ровесників поїхали навчатися та будувати кар'єру за кордоном, як ти ставишся до цього?

- Десь роки 2-3 тому в мене була така думка поїхати за кордон через те, що там більше можливостей. Але десь на підсвідомості я розумів, що я українець і моя музика має звучати тут. Кожен сам обирає свою долю. Я тут і не збираюся нікуди втікати, виїжджати.

- Де тобі найбільше сподобалось під час концертного туру і чому?

- Три міста, які мені сподобалися найбільше через енергетику на концертах - це Біла Церква, Чернівці та Коломия.

- Що може розчулити тебе на концерті?

- Пропозиції на моєму концерті. Мене промурашило, коли хлопець зробив пропозицію під час концерту у Львові, коли я виконував пісню «Лелека».

Читайте також:

 

Можливо зацікавить