Гітаристи з Волині: благодійність, музика та міжнародні перемоги під час війни

Гітаристи з Волині: благодійність, музика та міжнародні перемоги під час війни

У воєнний час, коли життя багатьох українців сповнене невизначеності та тривог, музика стає джерелом надії, підтримки та єдності. У Рожищі, маленькому містечку на заході України, учні місцевої музичної школи під наставництвом викладачки гітари Світлани Семенюк не лише продовжують своє навчання, а й активно проводять благодійні виступи. Навіть в умовах війни вони знаходять можливість розвиватися та досягати високих результатів на міжнародних конкурсах.

Напередодні Всесвітнього дня гітари (World Guitar Day), який відзначають 18 жовтня, журналісти ВСН поспілкувалися про музику та волонтерство з викладачкою КЗ «Рожищенська музична школа» Світланою Семенюк.

Благодійність і волонтерство через музику

Світлана Семенюк — спеціаліст вищої категорії, старший викладач, член Асоціації гітаристів України та лауреат обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Під її керівництвом, попри труднощі, діти не тільки навчаються грі на гітарі, а й активно підтримують українське військо.

«Дякуємо та низько вклоняємося нашим ЗСУ, що ми в Україні маємо змогу вчити та виступати, не дивлячись на повітряні тривоги та блекаути. Хай наших воїнів береже Бог і дає сили та мужності», — каже Світлана Вікторівна. І додає: «Там в окопах під постійними обстрілами та бомбардуваннями нехай вони знають, що їхні діти мають можливість вчитися завдяки їхній сміливості та любові до неньки України».

Ансамблі гітаристів різних років навчання під керівництвом Світлани Семенюк завжди додають особливого шарму концертам у громаді. Їхні виступи стали візитівкою школи, і незалежно від того, чи проходять концерти в залі, чи на вулиці, на них охоче збираються численні глядачі.

У закладі існує два склади ансамблів, до яких входять як учні молодших, так і старших класів. У програмі юних музикантів звучать твори композиторів Європи та України, різних жанрів і епох.

Протягом 2023-2024 навчального року Світлана Семенюк разом зі своїми вихованцями організували та долучилися до шести концертів, п’ять із яких були публічними виступами для збору коштів на підтримку ЗСУ.

На концертах лунали як сольні, так і ансамблеві композиції. Серед учасників тріо — Анастасія Середа, Володимир Безверхий, Борис Зенц; дуети викладач-учень — Владислав Середа, Максим Панас, Олександр Гаврилович, Арсен Пилипюк, Микита Білоус, Марта Шрай, Микола Синій, а також грала сама викладачка.

Кошти, зібрані під час концертів, передавали волонтерам для завершення зборів. Вони також пакували «теплі подарунки» для захисників і писали листи зі словами вдячності та поваги.

Найціннішим визнанням для гітаристів стала нагорода — прапор 68-ї бригади 1-го окремого стрілецького батальйону, який вручив командир взводу, старший лейтенант Ігор Дацюк.

Гітаристи з Волині: благодійність, музика та міжнародні перемоги під час війниГітаристи з Волині: благодійність, музика та міжнародні перемоги під час війниГітаристи з Волині: благодійність, музика та міжнародні перемоги під час війни

Таланти, що сяють попри війну

Попри всі виклики, які принесла війна, вихованці Світлани Семенюк продовжують вражати своїми досягненнями на міжнародній сцені. 15 жовтня вони взяли участь у міжнародному дистанційному конкурсі «Зірковий шлях», який об’єднав талановитих музикантів з різних країн світу. І хоча конкурс проходив дистанційно, це не завадило нашим юним гітаристам блискуче проявити себе та завоювати визнання на міжнародному рівні.

Лауреатами І премії стали Андрій Мосійчук, Богдан Василів та Юрій Сільчук, чиї виступи підкорили серця журі. Павло Сивий та Іван Данильченко, отримавши дипломи ІІ премії, також продемонстрували високу майстерність, а наймолодший учасник, Арсен Брук, який вперше спробував свої сили у такому масштабному конкурсі, здобув диплом ІІІ премії.

«Ці нагороди не лише великий успіх для кожного учня, а й свідчення того, що, попри всі труднощі, українська молодь продовжує вражати світ своїми талантами», — зазначає Світлана Семенюк.

Рожищенські гітаристи Богдан Василів, Юрій Сільчук, Андрій Мосійчук, Іван Данильченко, Павло Сивий та наймолодший учасник Арсен Брук також вкотре взяли участь у III Відкритому обласному концерті-фестивалі «Різноманітний світ гітари», який організував Департамент культури і туризму Харківської ОВА та КЗ «Харківський фаховий вищий коледж мистецтв». Їхній виступ буде доступний 18 жовтня 0 14 год на Ютуб-каналі організаторів.

Окрім цього, учні музичної школи регулярно займають призові місця на районних та обласних конкурсах.

Талановиті учні-гітаристи музичної школи продовжують вдосконалювати свої навички, обираючи музику як шлях до дорослого життя.

«Я дуже рада, що мої учні продовжують свій творчий шлях у вищих мистецьких закладах України. Оксана Синиця — моя перша учениця в школі нашого міста, яка вступила до вищого мистецького закладу, а тепер — моя колега в «Рожищенській музичній школі». Анастасія Семенюк — моя донька, вона викладачка гітари в Новопечерській школі-ліцеї І-ІІІ рівнів у Києві. Давид Лук'янчук став викладачем гітари в «Луцькій музичній школі №1 імені Фридерика Шопена», а нині він воїн ЗСУ. Дякую йому і хай його береже Боженька. Тетяна Солов'яненко навчає гри на гітарі в «Київській дитячій школі мистецтв №3». Тепер я навчаюсь у неї викладати укулеле — от як буває.

Всіх не назвеш — їх багато. Серед наймолодших — Богдан Яручик, який став студентом Львівського фахового коледжу культури та мистецтв, де навчатиметься у відомого композитора Володимира Панюса. Це велике досягнення для нього і для нас, і я впевнена, що Богдан ще здивує нас своєю творчістю та успіхами», — підкреслила Світлана Вікторівна.

Світлана Семенюк і її учні невпинно продовжують свій творчий шлях, активно долучаються до благодійних ініціатив та представляють Україну на міжнародних конкурсах. Вони не мають наміру зупинятися, адже хто, якщо не вони?

Гітаристи з Волині: благодійність, музика та міжнародні перемоги під час війниГітаристи з Волині: благодійність, музика та міжнародні перемоги під час війниГітаристи з Волині: благодійність, музика та міжнародні перемоги під час війни

Читайте також:

Можливо зацікавить