У ВНУ імені Лесі Українки відкрили нову аудиторію-музей на честь Івана Корсака

У ВНУ імені Лесі Українки відкрили нову аудиторію-музей на честь Івана Корсака

У п'ятницю, 29 березня, у Волинському національному університеті імені Лесі Українки відбулося відкриття нового освітнього простору в пам’ять Івана Корсака. На відкритті представили роботу команди VolWest Group – штучний інтелект на основі інформації про Івана Феодосійовича, розповіли про майбутні плани факультету філології та журналістики та просто згадували великого журналіста та письменника.

Так, у ВНУ імені Лесі Українки відкрили нову аудиторію-музей на честь Івана Корсака. Іван Феодосійович Корсак – почесний громадянин Луцька та Камінь-Каширська, український письменник та журналіст.

Народився 15 вересня 1946 року у селищі Заболоття. За життя отримав безліч відзнак та нагород. Після його смерті родина письменника та видавництво «Ярославів Вал» започаткувала літературну премію імені Івана Корсака.

«Сьогоднішня експозиція музею – ще одна спроба почати живу, щиру бесіду про видатного українця, про активного українця, почесного громадянина міста Луцька та Камінь-Каширську, редактора газети «Радянське полісся», «Народна трибуна», шеф-редактора газети «Сім’я і дім», члена редколегіїї газети «Літературна Україна», заслужеого журналіста, видатного автора історичної прози, члена правління Національної спілки письменників України», – розпочала відкриття проректор Наталія Благовірна.

У ВНУ імені Лесі Українки відкрили нову аудиторію-музей на честь Івана Корсака

На заході було чимало людей, які поважають творчість Івана Феодосійовича Корсака, серед них студенти та викладачі університету.

Присутні разом згадували видатного українця, ділилися думками та планами на майбутнє.

«Я щиро вірю, що ця локація, приклад Івана Феодосійовича, буде надихати наших слудентів, майбутніх журналістів і авторів, бути натхненними, не зраджувати собі, бути відповідальними і всласне в цьому і є основна місія університету – навчати цьому», – поділилася Наталія Благовірна.

Нова аудиторія зібрала в собі велику пам'ять про Івана Корсака. На стінах висять численні фото журналіста, його книги та навіть особисті речі.

Ректор університету Анатолій Цьось наголосив, що основна місія університету – якісна освіта та хороші умови для розвитку потенціалу.

У ВНУ імені Лесі Українки відкрили нову аудиторію-музей на честь Івана Корсака

«Сьогодні ми відкриваємо ще один напрямок, новий напрямок, у вшануванні тих волинян, які зробили великий вклад в розвиток освіти, науки, які були непересічними громадянами. І ось сьогодні, ми вперше відкриваємо такий простір, який вшановує Івана Корсака», – сказав ректор університету.

На захід завітала Ірина Мирославівна Констанкевич, народна депутатка Верховної Ради України, доктор філологічних наук. 

Вона поділилася, що це не просто простір, а місце пам’яті про Івана Корсака, оскільки поруч знаходиться аудиторія, в якій Іван Феодосійович зустрічався зі своїми студентами.

У ВНУ імені Лесі Українки відкрили нову аудиторію-музей на честь Івана Корсака

«Іван Феодосійович завжди був для мене великою людиною, безмежно щедрою, глибокою, інтелегентною та вихованою. Він прийшов до мене в кабінет проректора зі своїми книгами і ми з ним обговорили програму по співпраці на багато років. Ви знаєте, ця програма й досі працює. Він мені і нам, філологам, побажав тоді щоб ми поєднали свої філологічні, педагогічні, наукові, освітні і постали справжніми громадяними України. 

Я думаю, що його наука, як бути громадянами України, вона працює і досі»,  – пригадує пані Ірина.

У ВНУ імені Лесі Українки відкрили нову аудиторію-музей на честь Івана КорсакаУ ВНУ імені Лесі Українки відкрили нову аудиторію-музей на честь Івана КорсакаУ ВНУ імені Лесі Українки відкрили нову аудиторію-музей на честь Івана Корсака

Відкриття аудиторії відбулося на факультеті філології та журналістики. Декан факультету Лілія Богданівна Лавринович поділилася планами, щодо майбутньої співпраці. Один із них –  започаткування семінарів про творчість письменника та журналіста.

«Ми будемо думати про наступні етапи співпраці, я думаю, що є сенс започаткувати, як мінімум, щорічні сенімари вивчення творчості Івана Корсака, долучати і філологів, і журналістів та, обов’язково, істориків. Чому? Його проза історична, це дуже важлива річ про яку треба говорити на широкий загал. Постаті, які стають об’єктом вивчення в його історичній прозі – Тарас Бульба-Боровець, В’ячеслав Липинський, Модест Левицький – це люди, які становлять велич української нації. Він не одноразово говорив про те, що сусіди крадуть нашу історію і ми повинні постійно підтверджувати своє. І Іван Корсак якраз і демонстрував той шлях, яким ми маємо йти»,  – каже декан факультету.

Дружина Івана Феодосійовича Марія Іванівна Корсак теж завітала на відкриття пам’ятої аудиторії. Жінка побажала наснаги майбутнім журналістам, а також поділилася теплими спогадами про чоловіка.

У ВНУ імені Лесі Українки відкрили нову аудиторію-музей на честь Івана Корсака

«Хочу позаздрити тому, що ви живете у іншому часі, коли журналіст може писати те, що хоче, що думає, що бажає..Тому, що Іван Феодосійович працював у  іншому часі. Він мав список, що можна, а що не треба. Він від нього часто відходив, тому мав багато «шишок» та стресу. Журналіст – це людина з якою цікаво, з якою буває страшно, сумно, а буває образливо.Тому, що слово на першому місці, бачення світу інше і життя складається так, що від себе часто не залежить. Я вам побажаю, щоб все те, що ви маєте в своїх душах, хочете, бажаєте, мрієте – все збулося. Все, що можна взяти від мого чоловіка – будь ласка, від поділиться, бо він завжди був щирим, добрим та великим патріотом України»,  – з трепетом говорить пані Марія.

Присутнім також представили штучний інтелект, у який внесли всю інформацію, твори та весь творчий доробок Івана Корсака. На основі цього ChatGPT відповідає на поставлені запитання так, як відповів би Іван Феодосійович. 

Опісля продемонстрували його принцип роботи.

У ВНУ імені Лесі Українки відкрили нову аудиторію-музей на честь Івана Корсака

«Це технологія майбутнього. Не має журналістики без штучного інтелекту в подальшому, він допомагатиме у вашому житті. 

Я радий, що сьогодні зможу представити роботу нашої команди VolWest Group. Маю честь представими цифровий образ Івана Феодосійовича Корсака», – прокоментував Петро Кульпач, виконавчий директор VolWest Group.

Наприкінці відкриття показали фільм про Івана Корсака, в якому зображені чотири періоди з життя видатного українця – формування Івана Корсака, робота в «Народній трибуні» і політична діяльність, робота в газеті «Сім’я і дім», а також про його концентрацію на романах, творчості та журналістиці.

Читайте також:

Можливо зацікавить