Успіння Пресвятої Богородиці 2024: що категорично не можна робити у це велике церковне свято

Успіння Пресвятої Богородиці: що не можна робити

За новим церковним календарем 15 серпня 2024 року українці відзначають велике церковне свято - Успіння Пресвятої Богородиці. Це свято належить дванадцяти найважливіших.

Про значення цього свята, його заборони, народні звичаї, - пише Уніан.

Коли Успіння Пресвятої Богородиці у 2024 році - нова дата та історія

Легенда розповідає, що після смерті Ісуса Діва Марія жила в Єрусалимі, в Іоанна Богослова. Вона багато молилася, займалася рукоділлям, розмовляла з вірянами. Також часто піднімалася на Оливну гору, звідки вознісся Ісус. Якось, коли вона була вже в похилому віці, під час молитви на горі до неї спустився архангел Гавриїл. Він дав їй райську гілку і сказав, що через три дні її шлях земний закінчиться. Діва Марія не засмутилася, але попросила прислати до неї апостолів Христа, щоб попрощатися.

Гавриїл виконав прохання, і апостоли були в будинку Іоанна в призначений день. Тоді ж за Богородицею спустився з небес Ісус. Поховали Діву Марію в Гефсиманському саду, де були могили її батьків і чоловіка.

Через якийсь час Богородиця з'явилася апостолам в оточенні ангелів і сказала: «Радійте! Бо Я з вами в усі дні».

«Успіння» в перекладі зі старослов'янської - це «сон», за яким ідуть воскресіння і вознесіння. Під час свята Успіння відзначають не відхід із життя Діви Марії, а її перехід у вічне життя і довгоочікуване возз'єднання із сином.

Після переходу Православної церкви України на новий календарний стиль усі дати неперехідних (тобто з фіксованою датою) свят зсунулися на 13 днів раніше.

Успіння Пресвятої Богородиці за новим календарем відзначають 15 серпня, дата свята за старим стилем - 28 серпня.

Збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Успіння Пресвятої Богородиці - що можна і не можна робити

Напередодні Успіння Богородиці та в день свята в храмах відбуваються урочисті богослужіння. Існує традиція цього дня нести до ікони Божої Матері квіти, освячувати хліб або букетики хлібного колосся. Цього дня прийнято допомагати нужденним.

У свято закінчується Успенський піст, тому дозволяється влаштувати застілля з м'ясними та рибними стравами. Обов'язково на столі має бути хліб із зерна нового врожаю.

У народі Успіння знаменує закінчення польових робіт - до цього часу потрібно прибрати хліб і врожай на городі. Після починалася пора сватання: згідно з одним із повір'їв, у цей час сама Діва Марія благословляє пари на щасливе і довге подружнє життя.

Існує й низка заборон у свято Успіння:

  • не можна об'їдатися, зловживати алкоголем, вдаватися до буйних веселощів;
  • не слід робити прибирання в будинку, займатися важкою фізичною працею, шити;
  • забороняється лихословити, вступати в конфлікти.

Народні прикмети дня не радять надягати тісне взуття, щоб не натерти ноги - інакше не буде радості в житті. Також не слід цього дня ходити босоніж по росі - її вважають сльозами землі, що оплакує Богородицю. Одна із суворих заборон дня - робота на городі, у свято в жодному разі не можна встромляти в землю гострі предмети, бо земля має відпочити.

Молитва на Успіння Пресвятої Богородиці

У велике свято просять про народження дітей, здоров'я і щасливу долю для них. Також моляться Богородиці про здоров'я і благополуччя для себе та близьких.

Молитва до Богородиці про допомогу

Взиваємо до милості Твоєї, о Пресвята Матір Божа! Не відвернися від молитов наших, а визволи від бід і нещасть. Єдина Чиста й Блаженна Богородице, спаси нас! Ти, багатостраждальна Матір Божа, що перевищує по вірі і стражданням всіх, хто живе на землі. Почуй і не покинь нас у хвилини важкі, збережи нас під покровом милосердя і співчуття свого. Лише біля тебе ми знаходимо притулок і тепле заступництво в пітьмі пекельній. Тільки ти маєш дозвіл звернутися до Сина Свого і благати Його про спасіння наше і перехід у Царство Небесне, де ми будемо оспівувати і славити Сина Твого, Отця Його і Тебе, володарку світу, на віки віків. Амінь.

Звертатися до Богородиці можна і своїми словами - Матір Божа чує всі наші молитви.

Читайте також:

Можливо зацікавить