Від позиченої каструлі до власної сироварні: подружжя з Волині 10 років створює гастрономічні шедеври

Від позиченої каструлі до власної сироварні: подружжя з Волині 10 років створює гастрономічні шедеври

Сергій і Світлана Федорові вже 10 років займаються сироварінням у Луцьку та в селі Гаразджа, виготовляючи понад 20 видів сирів із коров’ячого молока. Попри важкі робочі дні та кризи, подружжя створює унікальні сири, серед яких особливо популярний авторський «Бандерівський».

Розпочав родинну справу чоловік, вона сама б не наважилась, розповіла Суспільному Світлана Федорова. 

"Поки себе шукав, то працював логістом транспортної компанії. Працював і думав про те, що треба щось міняти у своєму житті. Колись мав плани робити сир, взяв, відкрив інтернету, подивився, пошукав як воно і що та почав пробувати", — говорить Сергій.

Від позиченої каструлі до власної сироварні: подружжя з Волині 10 років створює гастрономічні шедеври
Нині родина облаштувала спеціальне приміщення з устаткуванням для варіння сиру. Суспільне Луцьк

Світлана розповідає, що чоловік почав варити сир на кухні, просив у неї купити, то 3 літри молока, то 5 літрів. Після його експериментів, каже жінка, доводилось все мити й прибирати, тому серйозно його захоплення спочатку не сприймала. Але одного разу після вечері він поставив її перед фактом, що написав заяву на звільнення та на роботі допрацьовує останній тиждень.

"Для мене це був шок. Тому що я була в декреті, в нас було двоє дітей і чоловік звільняється з роботи. За плечима ще два кредити. І він сказав: "Я довго думав, ми будемо варити сир", — говорить Світлана.

Розпочинали виготовляти сир з козячого молока, але зрозуміли, що він не має такий попит, як з коров'ячого. Головне, кажуть, сировари, щоб молоко було якісним, бо якщо воно буде несвіже, то й сир вийде несмачний.

"Камамбер, він в нас дозріває у фользі. Піддався нам десь через рік після того, як ми його розпочали готувати. Монблан — це головка, якій вже три тижні. Вона афінується, а потім її кладемо в розсіл. Потім сир з пажитником, з горішком, мармуровий, сир в каві, в афінажі, це Белпер, тверді кульки в паприці", — розповідає про різноманітність сирів, які виготовляють Світлана.

Від позиченої каструлі до власної сироварні: подружжя з Волині 10 років створює гастрономічні шедеври
Нині родина виготовляє понад 20 сортів сирів. Суспільне Луцьк

Жінка каже, що не все вдавалося з першого разу. Багато продукції довелось викидати, бо сир не вдавався, багато експериментували, навчались та опановували нові технології.

Від позиченої каструлі до власної сироварні: подружжя з Волині 10 років створює гастрономічні шедеври
Не всі сири вдавалися з першого разу. Суспільне Луцьк

Першу кризу сімейний бізнес зазнав під час пандемії коронавірусу, другу під час повномасштабного вторгнення.

Серед найулюбленіших сирів, які виготовляє, каже Сергій, його авторський — "Бандерівський". Його й розмалював відповідними кольорами — частина чорна, пофарбована чорнилом каракатиці, а інша частина — червона. Цей сир готують і витримують впродовж 90 днів.

Від позиченої каструлі до власної сироварні: подружжя з Волині 10 років створює гастрономічні шедеври
"Бандерівський" сир. Суспільне Луцьк

"Це наш сир із блакитною пліснявою. Це перша головка, яка нам вийшла за пів року, така, як я кажу, хороша, гарна і те, що ми очікуємо. До цього наші всі сири з голубою пліснявою дуже гарно їли кури і собаки, вам чесно скажу. Так, як і камамбер", — говорить Сергій.

Від позиченої каструлі до власної сироварні: подружжя з Волині 10 років створює гастрономічні шедеври
Сир з пліснявою довго не вдавався. Суспільне Луцьк

Варіння сиру, кажуть Федорові, — справа не з легких. Робочий день ненормований — розпочинається о 8:00, 9:00, а ось закінчується по-різному, інколи навіть після 00:00.

Щоб варити сири, треба мати й неабияке терпіння та витримку, але коли все вдається, то отримують неймовірне задоволення, а це означає, говорять Сергій та Світлана, що праця була недаремною.

Читайте також:

Можливо зацікавить